Læsetid: 3 min.

Med kædedansens kraft

Andet bind af Jóanes Nielsens ’nordatlantiske krønike’ udfolder sig i hans helt egen genreblanding
12. juli 2019

Allersydligst på det sydligste af de frodigt græsbevoksede skær, som kaldes Færøerne, ligger ud mod vest den forblæste bygd Sumba. Indbyggerne er kendt for at være hårdføre og barske og for, når det behøves, at arbejde røven ud af bukserne. Desuden har de om nogen vedligeholdt traditionen for at danse i tæt kæde og synge kraftige kvad, der for nogles vedkommende går tilbage til middelalderen. Sumba burde således være oplagt som udgangspunktet for en roman om tilblivelsen af det moderne færøske samfund samt i videre forstand om menneskelivet i hele dets voldsomhed og brutale vælde.

Forfatteren Jóanes Nielsen (f. 1953) er ganske vist ikke ægte sumbing, men hans mor stammede da i hvert fald fra bygden, og derfor kan han øse af den mundtlige overlevering derfra og bruge den som fortællestof i andet bind af den ’nordatlantiske krønike’, som i 2011 indledtes med Brahmadellerne (på dansk 2012).

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu