Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

Kan god spaghetti redde verden?

Francesco Falaschi inviterer med ’Smagen af Toscana’ på ’feelgood’-tur til Italien med fokus på mad og ordentlig opførsel
Instruktør Francesco Falaschi bruger i ’Smagen af Toscana’ madlavning som rammen for en feelgood-fortælling om venskab og (de rigtige) værdier.

Instruktør Francesco Falaschi bruger i ’Smagen af Toscana’ madlavning som rammen for en feelgood-fortælling om venskab og (de rigtige) værdier.

Another World Entertainment

Kultur
4. juli 2019

Det er ikke kun på tv, at kokke, bagedyster og madlavningsprogrammer fylder en del.

Film med fokus på mad og madlavning er efterhånden en genre i sig selv, fra et væld af forskellige vinkler.

For nogle måneder siden var der premiere på Eric Khoos Ramen Shop, som med et kulinarisk fokus eftertænksomt udforskede forholdet mellem Japan og Singapore. 

Nu bruger Francesco Falaschi madlavning som rammen for en feelgood-fortælling om venskab og (de rigtige) værdier med en madlavningskonkurrence i Toscana som det afgørende showdown.

Mens amerikansk independent-film er fuld af pinefulde scener ved middelklassens middagsborde, er europæisk film tit mere en hyldest til måltidet som en samlende, helende kraft og madlavning som en lise for sjælen.

Det er i hvert fald tilfældet i historien om kokken Arturo (Vinicio Marchioni), der skal finde tilbage til livet efter en fængselsdom for voldelig opførsel.

Behovet for perfekt spaghetti

Arturo er idømt samfundstjeneste, som skal afsones på en skole for unge med Aspergers. Eksperter i den diagnose vil sikkert kunne diskutere portrætteringen af gruppen her, hvor det mest handler om at fortælle, at man ikke skal skue hunden på hårene.

Den dedikerede Guido (Luigi Fedele) har f.eks. svært ved mange ting i livet, men hans smagsløg kan identificere samtlige ingredienser i en madret, og han brænder for at blive bedre i et køkken.

Filmen følger den simrende relation mellem Arturo og Guido, mens Arturo bliver mentor for Guido til en prestigefyldt madlavningskonkurrence. Overdommeren viser sig at være Arturos ekssamarbejdspartner, som Arturo foragter og betragter som årsagen til sin fængselstid.

Dermed er scenen sat for tre konkurrencerunders madlavningsdrama, der ikke mindst skal teste Arturos mantra om, at verden har mere brug for perfekt spaghetti i tomat end havbars i chokoladesovs.

Ingredienser efter behov

Det er alt sammen vældigt pænt og sødt, og der er aldrig tvivl om, at den ovnbagte Timballo nok skal du. Falaschi fletter både en romantisk sidehistorie (med Valeria Solarino) og et konkurrerende job ind og regner med, at vi hænger på, selv om ingen af delene smages ordentligt til.

Heldigvis er Vinicio Marchioni og Luigi Fedele gode til at skabe dynamik i deres karakterers venskab, og det er interessant at opleve rammen med kokkekonkurrencen.

Filmens originaltitel, Quanto basta, diskuteres undervejs som opskrifters angivelser af at tilsætte ’nok’ eller ’efter behov’.

I Smagen af Toscana tager Falaschi lidt af det hele, som det passer. Resultatet har bestemt charme og er en behagelig tur til lunere himmelstrøg blandt mennesker med en smittende passion for mad, men Michelin-stjerner er filmen ikke i nærheden af.

Den er til gengæld tilladt for alle og kan sikkert fungere som sommerhygge for familier med større børn, der har brug for lidt inspiration til at komme i køkkenet og få udfordret smagsløgene.

’Smagen af Toscana’. Instruktør: Francesco Falaschi. Manuskript: Filippo Bologna, Ugo Chiti, Federico Sperindei og Franceso Falaschi. Fotograf: Stefano Falivene. Længde: 94 min. Biografer: Grand Teatret i København og en række biografer i sommerlandet

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her