Læsetid: 7 min.

’Løvernes konge’ smider Bambi-øjnene og udstiller vores forskruede forhold til naturen

Disney tager som regel det dyriske ud af dyret for at fortælle om mennesket. Men i Jon Favreaus loyale genindspilning af ’Løvernes konge’ er Disney-øjnene væk til fordel for fotorealisme a la BBC’s naturdokumentarer. Virkelighedseffekten forvandler et af historiens største populærkulturelle værker til en ny fortælling i økokrisens tid
Med genindspilningen af Løvernes Konge har Disney droppet de forstørrede – disneyficerede – øjne. Det nærmest fotorealistiske bringer tankerne i retning af BBC's storslåede naturdokumentarer, skriver kulturredaktør Katrine Hornstrup Yde.

Med genindspilningen af Løvernes Konge har Disney droppet de forstørrede – disneyficerede – øjne. Det nærmest fotorealistiske bringer tankerne i retning af BBC's storslåede naturdokumentarer, skriver kulturredaktør Katrine Hornstrup Yde.

Disney

18. juli 2019

Disneys dyr er ét af mange ­billeder på menneskets forhold til naturen. Nærmest alle nulevende homo sapiens er opfostret med Disneys billeder som et af de kulturelle filtre, vi ser på verden gennem. Nogle vil endda mene, at Disney direkte har formet vores forhold til de såkaldt underlegne arter: Kritikere af et sentimentalt forhold til dyr snakker om disneyficering.

Et hjortekid kalder vi en Bambi, og store øjne kalder vi Bambi-øjne, selvom et virginiahjortekid ikke har særligt store øjne – kun hos Disney. Og ser vi ikke en surikat som Timon fra Løvernes konge, hvis vi ser en?

Når Disney-dyr skal være identificerbare hovedpersoner, tager man dyret ud af dyret. Vi er alle opvokset med Anders And og Mickey Mouse, dyr i mennesketøj og uden dyreadfærd. I de klassiske Disney-tegnespillefilm er dyr små cheerleaders, der syr Askepot en kjole, så hun kan imponere til bal hos prinsen. Lady og Vagabonden (1955) og Aristocats (1970) genfortæller storbyens trængsler og modernitetens dramaer via kæledyrsspejling. På nær mesterværket Bambi fra 1942 er mennesket Disney-verdenens centrum.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • Torben K L Jensen
Eva Schwanenflügel og Torben K L Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer