Læsetid: 5 min.

Ny Christian II-biografi slår fast, hvorfor svenskerne kaldte ham ’Christian Tyran’

Storværk rister flot rune over Christian 2., Danmarks mest kontroversielle konge
Christian II beordrer lensmanden Torben Oxe henrettet. Her afbilledet af den norske maler Eilif Peterssen (1852-1928). Billedet kan ses på Nationalmuseet i Oslo.

Christian II beordrer lensmanden Torben Oxe henrettet. Her afbilledet af den norske maler Eilif Peterssen (1852-1928). Billedet kan ses på Nationalmuseet i Oslo.

Eilif Peterssen

12. juli 2019

Da Christian 2. var på rejse i Nederlandene i 1521, godt et års tid før den store krise og kongens fald, blev han, bevidst om billeders politiske betydning, portrætteret af selveste Albrecht Dürer. Maleriet er gået tabt, men forstudiet bevaret. Formentlig et meget præcist portræt af danmarkshistoriens mest komplekse og omstridte konge. Kultegningen på papir viser en smuk mand i sin kongemagts zenit. I virkeligheden stod Christian i portrætterede stund på randen af afgrunden.

Portrættet udviser i dette hurtigt nedtagne øjebliksbillede melankolsk indadvendthed med strejf af standsbevidst hovmod. Dürer kan næppe have været uvidende om, at foran sig havde han den fyrste, der relativt kort forinden til skræk og advarsel for svenskerne og alverden efter korte skueprocesser lod over 80 fremtrædende adelsfolk, gejstlige og borgere henrette midt på Stortorget i Stockholm.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Anders Reinholdt
  • Michael Friis
  • Gustav Alexander
  • Kurt Nielsen
Anders Reinholdt, Michael Friis, Gustav Alexander og Kurt Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Gustav Alexander

Den gode Kong Christian II havde ingen støtte fra sine adelige fjender, men både Malmø og København holdt dog ud under belejring i lang tid i håbet om at deres konge skulle vende tilbage. Man skal selvfølgelig ikke overdrive Christian II som Folkekonge men Ørnevisen trods det en stor tiltrækningskraft: https://danmarkshistorien.dk/leksikon-og-kilder/vis/materiale/oernevisen...

Man får fornemmelsen af en klassisk trope om den gode konge, de ondskabsfulde og ærgerrige adelsmænd og de hykleriske skinbisper.

Hele Christians politiske format er svært ikke at være tiltrukket af. Han havde handlekraft. Brød prompte sin Håndfæstning og begyndte at samle len under kronen og overdrage visse til ikke-adelige borgere.

Danmarks mest undervurderede konge!