Læsetid: 4 min.

Tour de France på kokain

Lørdag begynder verdens største cykelløb i Bruxelles. I 1924 dækkede journalisten Albert Londres Tour de France. Det blev til en række legendariske avisreportager, der nu er samlet og oversat til dansk
Belgiske Lucien Buysse og italienske Ottavio Bottecchia på vej op mod Perpignan i Tour de France 1924.

Belgiske Lucien Buysse og italienske Ottavio Bottecchia på vej op mod Perpignan i Tour de France 1924.

akg-images

3. juli 2019

En af Tour de France-historiens store skandaler indtraf den 27. juni 1924. Efter anden etape trak brødrene Pélissier sig i protest mod løbets strenge reglement, der blandt andet dikterede, at rytterne skulle starte og slutte med samme påklædning og antal trøjer uanset vejrskifte undervejs.

»Vi skal ikke bare køre som besatte, men helst også dø af kulde,« sagde Henri Pélissier, der havde vundet løbet året forinden.

»Vi accepterer lidelse, men ikke ydmygelse!«

Journalisten Albert Londres fandt brødrene og en tredje rytter, der havde trukket sig, på en café nær Cherbourg, hvorfra løbets tredje etape samme morgen var startet. Trioen var godt trætte af tourchefen Desgranges benhårde reglement, der tvang rytterne ud på det menneskeliges overdrev.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • ulrik mortensen
  • Henrik Brøndum
  • Bjarne Bisgaard Jensen
ulrik mortensen, Henrik Brøndum og Bjarne Bisgaard Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer