Læsetid: 3 min.

’Åleevangeliet’ er en indsigtsfuld historie om fællesskab og fascination

Trods sine ujævnheder er den svenske forfatter Patrik Svenssons nye bog 'Åleevangeliget' en indsigtsfuld skildring af fællesskab og fascination. Den er også en fortælling om tab – både det, Svensson allerede har mistet - sin far - og det, han frygter at miste, nemlig ålen, der ligesom så mange andre dyr er i fare for at blive udryddet
23. august 2019

En far og hans søn sætter strøm til deres græsplæne. Det vælter op med regnorme, som de syr sammen i en stor klump og smider i vandet. Sådan fanger de først 12 ål og senere 15 mere, og siden fisker de aldrig på den måde igen.

Metoden kaldes at ’tatte’, og det er én af mange ting, man lærer af at læse journalisten Patrik Svenssons Åleevangeliet, som blander personlig beretning med videnskabs- og kulturhistorie.

Bogen beskriver udviklingen fra æg til blankål samt ikke mindst ålens mystiske tilknytning til det nordamerikanske Sargassohav, som er det eneste sted i verden, den gyder. Det tror vi i hvert fald.

For mens han fortæller alt, hvad vi ved om ålen, viser Svensson, at det i lige så høj grad er historien om alt det, vi ikke ved. Selv om videnskaben har beskæftiget sig med ålen siden antikken, er der for eksempel stadig ingen, der har set voksne ål i Sargassohavet.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu