Læsetid: 6 min.

Om angstens triumf og hvorfor kapitalisme fører til krise

Fordi kapitalismen altid vil skabe ulighed og angst er det afgørende, hvad staten gør, argumenterer ny bog om verdenshistorien fra 1850 til 1914
»Regeringen er ikke løsningen på vores problemer, regeringen er problemet.« erklærede USA’s præsident Ronald Reagan i sin tiltrædelsestale Den 20. januar 1981. Det blev soundtracket til slutningen af det 20. århundrede. »Rul staten tilbage« blev »markedsrevolutionens« mantra anført af Reagan og Margaret Thatcher.

»Regeringen er ikke løsningen på vores problemer, regeringen er problemet.« erklærede USA’s præsident Ronald Reagan i sin tiltrædelsestale Den 20. januar 1981. Det blev soundtracket til slutningen af det 20. århundrede. »Rul staten tilbage« blev »markedsrevolutionens« mantra anført af Reagan og Margaret Thatcher.

MIKE SARGENT

16. august 2019

Den 20. januar 1981 erklærede USA’s præsident Ronald Reagan i sin tiltrædelsestale: »Regeringen er ikke løsningen på vores problemer, regeringen er problemet.«

Det blev soundtracket til slutningen af det 20. århundrede. »Rul staten tilbage« blev »markedsrevolutionens« mantra anført af Reagan og Margaret Thatcher.

Men som Donald Sassoon argumenterer i The Anxious Triumph, er forestillingen om, at kapitalistisk økonomi kan trives uden staten det rene vrøvl. Den moderne stat og økonomien er tvillinger, som blev født sammen i det 17. århundrede. Gennem absolutismen og de store 1800-talsrevolutioner voksede deres forhold ind i en stadigt højere grad af gensidig afhængighed.

Dette var især tydeligt i det 19. århundredes nytilkomne nationer som f.eks. Meiji-periodens Japan eller Bismarcks Tyskland. Men det var mindst lige så sandt for ’liberale’ magter som det victorianske Storbritannien.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu