Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

Bag inciterende plots gemmer Thomas Rydahls trilogi på et skarptslebet portræt af den moderne mand og tidens skrøbelig maskulinitet

Dristig og fængende spændingstrilogi afsluttet
Kultur
16. august 2019

Hvor længe kan Erhard »stikke af« og »skide på alle andre«? Efter at have flygtet fra Fuerteventura er den tidligere taxachauffør og klaverstemmer endt på naboøen La Gomera, hvor han i De tre paver gemmer sig i en hippielejr. Som læsere af de to forrige bind i Thomas Rydahls spændingstrilogi, Eremitten og De savnede, vil vide, er Erhard eftersøgt ikke bare på De Kanariske Øer men i hele Spanien for både mord og voldtægt, så man forstår, hvorfor danskeren forsøger at passe sig selv. Samtidig må Erhard dog indrømme, at han er begyndt at holde af stemningen i lejren:

»Det var bedre end at være alene. Følelsen af mennesker, liv, stemmer, bønner, den tyske trommeslager med sine tomme bøtter. Selv om natten, når han vågnede. Altid en hvisken, vi er her, vi er her med dig. Det gjorde ikke hans følelse af savn mindre, hans tanker om fortiden færre, men der var altid noget til at overdøve tankerne.«

Thomas Rydahl: ’De tre paver’.

Saxo

Det varer dog ikke længe før freden forstyrres af en gammel fjende, der under en voldsom sandstorm dukker op og tvinger Erhard tilbage til Fuerteventura for at efterforske et mord begået på et katolsk plejehjem.

Bag de inciterende plots gemmer romanerne på et skarptslebet portræt af den moderne mand og tidens skrøbelig maskulinitet. For små 20 år siden flygtede Erhard fra sine kone og datter i Danmark med rygter om pædofili i halen, og ja, selvfølgelig har vi hele vejen igennem spurgt os selv, hvorvidt der er hold i den sag. Men dertil trænger andet sig på: Hvorfor har manden så svært ved at udtrykke sine følelser? Er Erhard en kujon, som hans gamle chef påstår, eller ligger der andet bag hans handlingsmønster? Og hvilke konsekvenser har flugten og fortrængningerne?

»Det koster noget at være sin egen. Og nogle gange koster det alt,« tænker en spansk bestsellerforfatter – hvis jagt på historien om Erhard vi følger i et adskilt handlingsspor – og spørgsmålet, som Thomas Rydahl ikke giver noget let svar på, er, hvorfor den danske mand har indvilget i at betale så høj en pris »for at skride fra det hele«.

Ikke meget klinger hult i De tre paver, der sætter punktum for en trilogi båret af sproglig prægnans, samfundsengagement og solid spænding. I centrum vakler en såret stodder, der knapt kan holde sig selv ud, men hvis selskab det nu alligevel er svært at forlade.

Thomas Rydahl: ’De tre paver’. Politikens Forlag. 512 sider. 300 kr.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her