Læsetid: 5 min.

Britisk tv-serie er en aktivistisk spand isvand i hovedet

’Years and Years’ er en rystende og alligevel troværdig tv-serie, der strækker sig ind i en nær fremtid, hvor vi bliver slået komplet omkuld af en højrepopulistisk flodbølge. Er der håb? Well, se serien til ende
I ’Years and Years’ er Vivienne Rook (Emma Thompson) den mesterlige højrepopulist – nærhvidhåret som Boris Johnson – der forstår, at langt de fleste mennesker ikke kan se længere end til deres næsetip. Eller måske lige ud til hånden, som holder lønsedlen.

I ’Years and Years’ er Vivienne Rook (Emma Thompson) den mesterlige højrepopulist – nærhvidhåret som Boris Johnson – der forstår, at langt de fleste mennesker ikke kan se længere end til deres næsetip. Eller måske lige ud til hånden, som holder lønsedlen.

HBO Nordic

16. august 2019

Det er et enkelt, men effektivt greb, som den britiske mini-tv-serie Years and Years betjener sig af. Nærhed, tidslig nærhed.

Den begynder i nutiden og den allernærmeste fremtid. Ja, faktisk er begyndelsen af serien allerede fortid for dig, der begynder at se den nu. Den havde nemlig premiere på BBC i Storbritannien den 14. maj 2019, og dér begynder den.

Der er politisk tv-debat, og parlamentsmedlemmet, løsgængeren og forretningskvinden Vivienne Rook (spillet med svovl og intellekt af Emma Thompson) bliver spurgt, hvad hun mener om, at Israel begrænser elektriciteten til Palæstina til to timer.

»Hvad angår Israel og Palæstina, så er jeg skideligeglad,« svarer hun.

»Jeg vil bare have, at de tømmer min skraldespand en gang om ugen. Og kan folk ikke holde op med at parkere på fortovet?«

Publikum klapper, og hjemme i stuerne ser hele England med. Også i familien Lyons, der sms’er med hinanden og faktisk synes, at Rook er et forfriskende pust. Selv om de godt ved, hun ikke burde sige det, hun siger.

Og så ser Rook mod kameraet, ud på os og siger:

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Lise Lotte Rahbek
  • Katrine Damm
  • Jane Jensen
  • Eva Schwanenflügel
Lise Lotte Rahbek, Katrine Damm, Jane Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Lise Lotte Rahbek

Niels Østergaard
Rook i serien får magt - det ønsker jeg bestemt ikke sker for de danske pendanter. Der er et par stykker.
Men det kan godt være vi bliver nødt til at lette rumpen og forhindre, at det sker.

Niels Østergård

Lise Lotte Rahbek,
Ja, Rook får magt, men ender i muddergrøften. (Undskyld at jeg afslører lidt af det videre forløb).
De danske pedanter har vel haft magt(en) de seneste 20 år. Peronificeret af bl. a. Pia K.
Og endnu mangler Mette F. vel egentlig at vise at hun ikke er endnu en dansk pendant.