Læsetid: 3 min.

Med klap for øjet i grænselandet

100 instruktive siders indføring i den uimodsigeligt komplicerede historie om Slesvig og Holsten, hvor spørgsmålet om dansk og/eller tysk er noget mere nuanceret, end det blafrende nationale føleri ellers lader forstå
2. august 2019

Det er ikke for meget sagt, at sedlerne på den grønne dug med spørgsmål om Danmarks sydlige grænselande var de mest frygtede ved eksamensbordet.

Englands daværende premierminister Palmerston skal efter sigende være blevet spurgt af dronning Victoria, hvordan det forholdt sig med dette hersens Slesvig-Holsten, og svarede, at der kun var tre mennesker i verden, der havde styr på den sag: Den ene var Victorias gemal, prins Albert, men han var jo død; den anden en tysk historieprofessor, men han var blevet skør. Og den tredje er mig, sagde Palmerston, og jeg har glemt det.

Hvordan en omverden i øvrigt skulle kunne vide, hvad årsagen var til opgøret om Slesvig i 1864, er meget forlangt.

De dybe konflikter, der foreløbigt endte med tysk sejr, hvor Danmark hovedsageligt som følge af en ubehændig ført dansk udenrigspolitik som bekendt tabte det hele til op under armhulerne af Kolding, tager udgangspunkt i Valdemar 2.s testamentariske bestemmelser i 1232.

Her skete den uheldige udskillelse af det danske kongerige af det store frugtbare og rige område.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Per Klüver
  • Grethe Preisler
Per Klüver og Grethe Preisler anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu