Læsetid: 5 min.

Læs den selv! ’På tryk’ er fængende som en roman

Gretelise Holms artikelsamling ’På tryk – Gennem et halvt århundrede’ rummer et par gentagelser for mange, men ellers er det bare at komme i gang med læsningen
Nogle af artiklerne i Gretelise Holms roman er genoptryk fra hendes erindringsbøger. Her får vi også en smagsprøve på hendes krimifiktion, og vi får naturligvis hendes allermest læste og citerede artikel, nemlig den om, hvordan mænd er ude af stand til at diskvalificere sig, uanset om de i en brandert torpederer en betonklods, skider i en kollegas skrivebordsskuffe og tørrer røv i gardinet eller kører en avis i sænk.

Nogle af artiklerne i Gretelise Holms roman er genoptryk fra hendes erindringsbøger. Her får vi også en smagsprøve på hendes krimifiktion, og vi får naturligvis hendes allermest læste og citerede artikel, nemlig den om, hvordan mænd er ude af stand til at diskvalificere sig, uanset om de i en brandert torpederer en betonklods, skider i en kollegas skrivebordsskuffe og tørrer røv i gardinet eller kører en avis i sænk.

Jakob Dall

16. august 2019

Jeg er romanlæser. Jeg har det med at gå i stå i artikelsamlinger og antologier, der gør mig mæt undervejs, fordi jeg gang på gang skal begynde forfra på noget nyt.

Men journalisten og forfatteren Gretelise Holms På tryk – Gennem et halvt århundrede, 518 sider med hendes artikler fra hun i 1963 begyndte som journalistelev på Kolding Folkeblad, åbnede jeg på første side og lagde først fra mig, da der ikke var flere tilbage.

Undervejs har jeg grinet højt, været harmdirrende samt med en vis forfærdelse opdaget ting, som jeg ikke anede noget om.

Som da retsreporteren Gretelise Holm i 1980 blev opsøgt af en herboende afrikaner på sit kontor, fordi hans bror på besøg havde været forsvundet i over en uge. Han var bange for, at broren sad hemmeligt fængslet, men Gretelise Holm forsikrede ham om, at sådan noget ikke skete i Danmark, hvor alle skulle for en dommer inden for 24 timer.

Det viste sig, at der fandtes en undtagelse, nemlig fremmedlovens paragraf 8. Ifølge den kunne ’fremmedpolitiet’, som det dengang hed, administrativt sætte udlændinge i spjældet, hvis de var i tvivl om deres identitet!

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Oluf Husted
  • Eva Schwanenflügel
Oluf Husted og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu