Læsetid: 5 min.

Ny biografi: Karen Blixens afrikanske farm var et tidligt Woodstock

Tom Buk-Swientys herlige og velskrevne nye Karen Blixen-biografi ’Løvinden’ beskriver hende som del af en generation af begavede enere på flugt fra moderniteten. Men når de overhovedet huskes, er det på grund af Karen Blixens ’Den afrikanske farm’
Mange unge aristokrater følte sig hjemløse i 1900-tallets Europa og søgte eventyret. En af dem var Karen Blixen. Tom Buk-Swientys nye Karen Blixen-biografi er velskrevet og rejser tankevækkende diskussioner: Hvad er egentlig det bedste liv – kort og brændende, eller langt og pligtopfyldende?

Mange unge aristokrater følte sig hjemløse i 1900-tallets Europa og søgte eventyret. En af dem var Karen Blixen. Tom Buk-Swientys nye Karen Blixen-biografi er velskrevet og rejser tankevækkende diskussioner: Hvad er egentlig det bedste liv – kort og brændende, eller langt og pligtopfyldende?

Arkivfoto: Ritzau Scanpix

28. august 2019

Mange unge aristokrater følte sig hjemløse i Europa i 1900-tallets første årtier. Nogle søgte eventyret og emigrerede til blandt andet det nuværende Kenya. Én af dem var forfatteren Karen Blixen (født 1885), og i sin vidunderlige bog Den afrikanske farm (1937) satte hun netop Europas lykkeriddere og lødige overflødige et storslået minde.

Det er ikke mindst dette spor, Tom Buk-Swienty følger i sin storslåede og vidende nye Blixen-biografi, Løvinden – Karen Blixen i Afrika.

Efter bestsellerne om krigen i 1864 har Buk-Swienty brugt hundredvis af sider alene på familien Dinesen. Karen Blixens far, Wilhelm Dinesen, og hans krigstraumer er skildret i to bøger, og i 2016 udkom Tommy og Tanne. Det store i livet om Karen Blixen og hendes syv år yngre bror Thomas Dinesen. Nu er turen altså kommet til Blixen selv.

Tom Buk-Swientys biografier indrammer sine hovedpersoner med den tidsånd, de indgik i. Det gælder også Løvinden, der beskriver Karen Blixens liv fra barndommen til hjemrejsen fra Afrika, med hovedvægten på årene i Afrika 1913-1931.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Katrine Damm
  • Christian Mondrup
  • Karen Grue
  • Eva Schwanenflügel
  • David Zennaro
  • Olaf Tehrani
  • Ejvind Larsen
Katrine Damm, Christian Mondrup, Karen Grue, Eva Schwanenflügel, David Zennaro, Olaf Tehrani og Ejvind Larsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

Den afrikanske farm var ejet af et aktieselskab med onkel Aage og i mor Ingeborg som hovedaktionærer.
Der er udgivet en bog med gennemgang af alle selskabets årsregnskaber og generalforsamlingsreferater - underskud hvert evig eneste år og stadige kapitalindsprøjtninger fra familien.
Så vidt jeg husker, var Karen Blixen direktør i selskabet og Aage Westenholz formand for bestyrelsen.

Eva Schwanenflügel, David Zennaro og Jan Eskildsen anbefalede denne kommentar
Karsten Olesen

Oplysninger om Karen Blixen kan findes i

http://kasler-journal.lha.dk/blixen10.htm

Aristokratfamilien under “Blixen”
og regnskaber under “Karen Coffee Company”

Onkelen, Aage Westenholz, de. 1935,havde indlagt elektricitet I Bangkok, og var en af Danmarks top-erhvervsmagnater.
Westenholz, Aage 1859-1935, ingeniør; Siam Electricity Co,  Karen Coffee Company, Corner Coconut Co, Westenholz Brothers Co, Jendarata Rubber Co, United Plantations, International Plantations, Dansk Rekylriffel Syndikat; Corps Westenholz. rekylkorps.

Registeret omfatter et meget stort antal erhvervsfolk før 1940.

John de Summer-Brason

Blandt os få der har forsket i Karen Blixen som erhvervskvinde, har det i mange år været en kendt sag, at Karen Blixen som dygtig. fremadstormende kvindelig CEO løbende blev holdt i tøjret af sin magtfulde, men også sympatisk indstillede bestyrelsesformand og hovedaktionær Aage Westenholz. Læs min Politiken-kronik "Baronessens mærkevarer", 2.4.2000 eller min Berlingske-kronik "Den perfekte forretningskvinde", 15.5.2016: https://www.berlingske.dk/kronikker/den-perfekte-forretningskvinde. Gyldendals argument for i deres markedsføring at hylde og tilegne researchresultater Tom Buk-Swienty, er, at de oprindelige forskere ikke er kommet ud over rampen. Hvilket set fra min synsvinkel er en farlig diskurs at komme ind på, at den med de højeste oplagstal implicit har mest ret! Efter at have skrevet "Berømmelsens anatomi" (Børsen, 2004), der mest handler om Blixen, har jeg f.eks. selv holdt +100 foredrag og forelæsninger. Derfor bliver man lidt overrasket, når man ser den adjungerende professor udtale: "Bogen vil vise, at hun var en forretningskvinde. Det er her, jeg virkelig kan tilføje noget nyt." Berlingske, 3.1.2019.

Morten Hjerl-Hansen

Man modtager altså ikke en middagsinvitation fra mig på grundlag af at have skrevet 6-7 bøger om Karen Blixen. Det er virkelig yderst pinligt for mig at måtte korrigere Tom Buk-Swienty, sikke dog et rædsomt navn, det har ingen signalværdi, er vi oppe eller… nede?, offentligt, for det viser i al dets afskyelige tydelighed medlemmerne af Maradjøngades Salon at han ikke er blevet det de steder hvor han nu går til middag. Overhovedet; som fru Pia Kjærsgaard plejer at afslutte sine rædselsfulde sætninger med.

En hilsen fra Maradjøngade fra hans faste plads på bænken i nærheden af pingvinsøen i Københavns Zoo:

Læs mere:

https://www.othernewspaper.com/da/2019/08/29/replik-til-tom-buk-swienty/

PS Jeg forlanger af enhver at de læser "Den ideelle amerikaner".