Læsetid: 3 min.

Peter Harmsen har med ny bog gjort sit til, at man ikke glemmer Sindberg: den danske Schindler

En glemt århusianer og massakrerne i Kina
En glemt århusianer og massakrerne i Kina

Axel Schütt

23. august 2019

Europæerne fik nok i de grusomheder, Hitlers krig udløste over uskyldige fra 1939 og krigen ud. At der foregik forfærdelige ting andre steder var kendt. Men de modbydeligheder, som Østasiens dominerende magt Japan begik, blev mestendels forbundet med overgreb mod allierede krigsfanger, amerikanere og briter jvf. dødsmarchen på Bataan og Broen over floden Kwai. Og så naturligvis også det japanske felttog i Kina.

Omfanget af den historie var imidlertid for uoverkommelig og langt væk, og siden skete der så meget i Kina, at massakrerne mod millioner om end ikke er gået i glemmebogen, så heller ikke har fået nogen fremtrædende plads i det samlede europæiske billede af verden før og under 2. verdenskrig. At Japan fik tæsk var ligesom tilstrækkeligt, ovenikøbet med to a-bomber der ikke uden grund har tynget vestlig samvittighed.

Krigsforbrydelser såsom massakrer foregik ellers rigeligt under Japans togter 1937-38 mod Kinas store byer: Shanghai og ikke mindst den daværende hovedstad Nanjing. Kinesiske soldater og civile blev skudt, brændt, druknet, stukket ihjel med bajonetter og halshugget i hobetal. Overflødigt at tilføje kvindernes skæbne.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Anders Reinholdt
  • Kurt Nielsen
Anders Reinholdt og Kurt Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu