Læsetid: 5 min.

’Ser du månen, Daniel’ er desværre kun sindsoprivende, når Esben Smed bliver mishandlet

I filmatiseringen af ’Ser du månen, Daniel’, Puk Damsgårds dokumentariske bog om den danske fotograf Daniel Rye, der blev taget til fange af IS i Syrien, ser man en jordnær, jysk gut kæmpe imod håbløsheden med al den ballast, han har med hjemmefra
To af Islamisk Stats fanger, amerikanske James Foley (Toby Kebbell) og danske Daniel Rye (Esben Smed), hilser på hinanden i ’Ser du månen, Daniel’.

To af Islamisk Stats fanger, amerikanske James Foley (Toby Kebbell) og danske Daniel Rye (Esben Smed), hilser på hinanden i ’Ser du månen, Daniel’.

Martin Dam/Nordisk Film

30. august 2019

Alting er blændende lyst i den scene, der åbner gidseldramaet Ser du månen, Daniel, som er baseret på Puk Damsgårds dokumentariske bog af samme navn. Det stærke lys og slørede fokus danner først et abstrakt billede, der bevæger sig lidt uroligt. Så bliver billedet skarpt, og man ser en flok voksne gymnaster i kridhvidt tøj, spændte inden en indmarch til et vigtigt stævne.

Daniel Rye, der senere bliver krigsfotograf og gidsel hos Islamisk Stat i 398 dage, er blandt gymnasterne. Han spilles af Esben Smed, og det er svært at forestille sig nogen bedre til den rolle. Man er aldrig i tvivl om, hvad der er vigtigt for karakteren, og alt hvad Daniel retter sit blik mod, fremstår vigtigt, fordi hans stille og rolige dedikerede måde at være på er så overbevisende gestaltet.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Tino Rozzo
  • Eva Schwanenflügel
Tino Rozzo og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Så filmen i dag og er meget enig med Lone Nikolajsen:
Ingen bør snyde sig selv for at opleve Esben Smed i endnu en fuldendt pragtpræstation.
Vi bør i vores lille sprogområde lykønske hinanden med, at vi "ejer" et talent som ham.
Stort til lykke - og tak - herfra!