Læsetid: 7 min.

Trump kunne være blevet stoppet. Men de republikanske ledere svigtede

Typiske fremstillinger af Donald Trumps indtagelse af Det Hvide Hus antyder, at hans succes kan forklares med en fremherskende zeitgeist i vestlige lande, hvor frihandel, indvandring og eliter er lagt for had af mange vælgere. Men i en ny bog hævder den konservative journalist Tim Alberta, at Trumps valgsejr ikke var uundgåelig. Partiledere kunne have stoppet ham
I interview med Tim Alberta fortæller Cruz, at han stadig vågner op om natten ved tanken om, at han og Rubio i en forenet front kunne have standset Trump.

I interview med Tim Alberta fortæller Cruz, at han stadig vågner op om natten ved tanken om, at han og Rubio i en forenet front kunne have standset Trump.

Brendan Smialowski

16. august 2019

Valget af ejendomsmagnaten og underholdningsmanden Donald Trump til USA’s præsident i 2016 er blevet tolket fra mange forskellige synsvinkler.

Nogle iagttagere ser hans opstigen som en reaktion mod multilaterale frihandelsaftaler og en nyliberalisme, der har udflyttet arbejdspladser og holdt lønstigninger i ave gennem flere årtier.

Andre tolker Trump-fænomenet som et oprør mod en fjern politisk elite, der har plejet Wall Streets, private koncerners og rigmænds interesser som modydelse for deres kampagnebidrag. Et system, Trump kalder for »sumpen i Washington, D.C.«

En tiltagende indvandring af mennesker fra andre kulturer og af en anden hudfarve er blevet fremført som en tredje forklaring,

Fælles for disse tre forklaringer er, at de ikke nødvendigvis udelukker hinanden, og at de ikke er særegne for USA. Snarere forefindes de i mange vestlige industrilande.

I en ny, aktuel og omdiskuteret bog, American Carnage, fremlægger journalisten Tim Alberta dog en alternativ forklaring på det skelsættende valgresultat i USA i 2016.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Anne-Marie Krogsbøll
  • Alvin Jensen
  • Gert Romme
Anne-Marie Krogsbøll, Alvin Jensen og Gert Romme anbefalede denne artikel

Kommentarer

Kim Folke Knudsen

Det kan gøres i år 2020.

De republikanere som synes, at det er gået for vidt med Præsident Donald Trump. De kan jo pege på en anden og mere moderat kandidat. En kandidat, der måske vil lægge bånd på hans og hendes udtalelser om hvad som helst her i Verden. Det er det som kaldes ansvarligt demokratisk lederskab.

Demokraterne må være knivskarpe med at få opstillet en kandidat, som kan byde Donald Trump det rette modspil. Der er ikke råd til endnu en Hillary Clinton. Jeg sætter min lid til, at Demokraterne som parti har lært lektien af det katastrofale valg i år 2016. Der er ikke råd til flere fejltagelser hverken for USA eller for hele Verden.

Eva Schwanenflügel, Karsten Aaen, Alvin Jensen, Karsten Lundsby, Lisbeth Glud og Helle Walther anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Nej, der er ingen af de nuværende kandidater der sparker røv og den er ellers nem nok at ramme.

faktisk er valgmandskollegiet, så udemokratisk det end er, vel skabt til netop at stoppe super-populister som Trump, men det svigtede totalt.

Alvin Jensen, Gert Romme og Helle Walther anbefalede denne kommentar