Læsetid: 5 min.

Aros gør videokunstneren Douglas Gordon til en moderne Caravaggio

Douglas Gordons værker og udstillingen på Aros er meget som livet selv: fuld af forvirring, ømhed, nærhed, smerte, sorg og kamp. Det hele på én gang
Sammen med den franske kunstner Philippe Parreno har Gordon filmet fodboldspilleren Zidane med 17 kameraer fra forskellige vinkler under en fodboldkamp. Det er ikke bolden, men hans ansigt, der er i fokus. Her hører man ham snøfte, stønne og ser hans hænder løbe hen over den skaldede isse.

Sammen med den franske kunstner Philippe Parreno har Gordon filmet fodboldspilleren Zidane med 17 kameraer fra forskellige vinkler under en fodboldkamp. Det er ikke bolden, men hans ansigt, der er i fokus. Her hører man ham snøfte, stønne og ser hans hænder løbe hen over den skaldede isse.

Foto fra værket ’Phantom'

11. september 2019

Høj musik runger ud fra et blåmalet rum på Aros foran udstillingen med den skotske videokunstlegende Douglas Gordon. Musikken lyder som noget fra midttresserne og strømmer ud fra et anlæg, der står uhøjtideligt på gulvet inde i rummet.

Det blåmalede rum har Gordon skabt som en slags »livmoder«, hvor den musik der spilles, svarer til den, Gordons mor lyttede til, da hun var gravid med ham. Hvordan præges vi allerede i livmoderen af vore forældre og deres valg?, lyder det oplagte spørgsmål, mens det næste spørgsmål straks bliver mere universelt og komplekst: Hvordan bliver vi i det hele taget præget af noget, der ligger uden for vores egen kontrol?

Værket som hedder Something Between My Mouth and My Ear (1994) er, selvom det ikke er et videoværk, typisk for Gordon: Det er enkelt skabt, nemt at afkode, men aldrig banalt. Tværtimod rummer hans værker lige så mange komplekse lag, som man evner eller orker at gå ind i. Man kan også bare lade være og nyde musikken eller tage en dans, som han selv gjorde til åbningen inde i det blåmalede rum, og favne det faktum, at vi alle er skabt ud fra valg, andre har truffet.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer