Læsetid: 10 min.

Edward Snowdens erindringer er et manifest for frihed og demokrati

Edward Snowden er vor tids helt. Men når ’I offentlighedens tjeneste’ er en yderst læseværdig bog, så er det ikke på grund af mennesket Edward Snowden, men fordi det system, han selv var en del af, fortæller os noget om, hvem vi er blevet til – og hvor vi er på vej hen, hvis vi ikke øjeblikkeligt får slået øjnene op
Edward Snowden er min generations største og vigtigste whistleblower, skriver Anders Kjærulff.

Edward Snowden er min generations største og vigtigste whistleblower, skriver Anders Kjærulff.

Dmitri Beliakov

17. september 2019

Jeg elsker Edward Snowden.

Jeg elsker ham, fordi han i 2013 flyttede sådan nogle privatlivsnørder som mig ud af den kiste, man normalt begraver konspirationsteoretikere og sølvpapirshatte i, og ud på torvet blandt rigtige mennesker, der stod vi så, lige pludselig, allesammen og kunne med fuld ret sige: Hvad sagde vi?

Det vi havde sagt siden Echelon-sagen var, at USA overvågede og gemte stort set alt, der foregik på elektronisk kommunikation, satellitter, telefax, internettet, at de havde adgang til, hvad der passede dem, og at de brugte de informationer til deres fordel.

Og dengang i juni 2013 sad Edward Snowden så på The Guardians hjemmeside, på video fra sit hotelværelse i Hong Kong og formulerede det endnu skarpere, end nogen af os nogensinde kunne have gjort: Vi bliver overvåget og optaget alle sammen, vi sidder pænt på række i et nøglefærdigt tyranni, hvor det kun er den til enhver tid gældende politik, der afgør, om døren bliver åbnet – eller låst.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Peter Beck-Lauritzen
 • Emil Davidsen
 • Espen Bøgh
 • Ole Frank
 • Olaf Tehrani
 • Hans Larsen
 • Tommy Clausen
 • Bjarne Andersen
 • Søren Pold
 • Anders Reinholdt
 • Lars Koch
 • Søren Veje
 • Gert Romme
 • Alvin Jensen
 • Camilla Bell
 • Eva Schwanenflügel
 • Steen K Petersen
 • Carsten Munk
 • Dorte Sørensen
 • Torben Skov
 • Torben K L Jensen
 • Steffen Gliese
 • Ervin Lazar
 • Kurt Nielsen
 • Karen Grue
 • Carsten Mortensen
 • Anne-Marie Krogsbøll
 • Hanne Utoft
 • Lillian Larsen
 • Oluf Husted
Peter Beck-Lauritzen, Emil Davidsen, Espen Bøgh, Ole Frank, Olaf Tehrani, Hans Larsen, Tommy Clausen, Bjarne Andersen, Søren Pold, Anders Reinholdt, Lars Koch, Søren Veje, Gert Romme, Alvin Jensen, Camilla Bell, Eva Schwanenflügel, Steen K Petersen, Carsten Munk, Dorte Sørensen, Torben Skov, Torben K L Jensen, Steffen Gliese, Ervin Lazar, Kurt Nielsen, Karen Grue, Carsten Mortensen, Anne-Marie Krogsbøll, Hanne Utoft, Lillian Larsen og Oluf Husted anbefalede denne artikel

Kommentarer

Tak for en velskrevet tillidserklæring til Edward Snowden, manden der gjorde benævnelsen "Whistleblower" til et plus-ord, uden, at det officielle Danmark gav Frank Grevil oprejsning.

Flemming Berger, Peter Beck-Lauritzen, Espen Bøgh, Arne Albatros Olsen, John Andersen, Ole Frank, Søren Ferling, Bjarne Andersen, Per Torbensen, Anders Reinholdt, Birte Pedersen, Gert Romme, Olav Bo Hessellund, Alvin Jensen, Mogens Holme, Eva Schwanenflügel, Steen K Petersen, Torben Skov, Rolf Andersen, David Joelsen, Steffen Gliese, Karen Grue og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Ja, tak for denne kærlighedserklæring til Snowden.

"Jeg elsker Edward Snowden, og det er jeg ikke den eneste, der gør." Nej, det er du ikke. Jeg får stadig klump i halsen og tårer i øjnene, når jeg en gang imellem (gen)ser filmene om Snowden, hvor en meget, meget alvorlig, stilfærdig, fuldstændigt ukendt ung mand på et hotelværelse i Hongkong udstråler uendelig sorg og afklaring i erkendelse over, at hans liv er forbi, han ved ikke, hvornår han ser sine kære igen, og han aner ikke, hvordan han kommer videre. Han ser ned i et eksistentielt sort hul, er nu fuldstændigt alene. Hans øjne udstråler en afgrundsdyb smerte - og alligevel holder han sammen på sig selv, og arbejder målrettet videre på sin mission - af kærlighed til verden og til menneskeheden. Inden da havde han brugt lang, lang tid på bare at få Glenn Greenwald, som er ret tungt opfattende og skeptisk i starten, til overhovedet at interessere sig for historien. Det er svært ikke at blive grebet af grænseløs beundring, selv om det jo aldrig er klogt at blive.

Ja - på nogen punkter måske en almindelig ung mand. Og så alligevel absolut ikke. Der er intet almindeligt over den stille opofrelse, eftertænksomhed og beslutsomhed, Snowden har gennemført sit forsøg på at redde demokrati og frihed med. Vi, der holder af disse begreber, står i stor gæld til ham. Jeg på en gang glæder mig til og gruer for at læse bogen.

Flemming Berger, Peter Beck-Lauritzen, John Andersen, Ole Frank, Per Torbensen, Søren Ferling, Bjarne Andersen, Kjeld Jensen, Birte Pedersen, René Arestrup, Alvin Jensen, Mogens Holme, Stella Nielsen, Gitte Loeyche, Eva Schwanenflügel, Steen K Petersen, Torben Skov, Rolf Andersen, Karen Grue og Oluf Husted anbefalede denne kommentar

Med forlov, Oluf Husted, henviser jeg lige til din egen whistleblower--beretning, som i lighed med mange andre forløb demonstrerer at kritisk sans og vedholdende faglighed sjældent er velkomne attributter når der skal tjenes big money: http://whistleblowers.dk/olufs-historie/

Din beretning er stærk og saglig, uden sentimentalisering. Tak for dén.

Peter Beck-Lauritzen, Ole Frank, Søren Ferling, Torben Skov, Tommy Clausen, Bjarne Andersen, Oluf Husted, Birte Pedersen, Søren Veje, Alvin Jensen, Olav Bo Hessellund, Eva Schwanenflügel, Steen K Petersen, Rolf Andersen, Steffen Gliese, Ervin Lazar, Karen Grue og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar

Og her er et væsentligt indlæg fra professor Nils Melzer, schweizisk medlem af FN's Special Procedures, om heksejagten på Julian Assange:
"“In 20 years of work with victims of war, violence and political persecution I have never seen a group of democratic States ganging up to deliberately isolate, demonise and abuse a single individual for such a long time and with so little regard for human dignity and the rule of law,” Melzer said. “The collective persecution of Julian Assange must end here and now!”"
https://www.ohchr.org/EN/NewsEvents/Pages/DisplayNews.aspx?NewsID=24665

Peter Beck-Lauritzen, Espen Bøgh, Arne Albatros Olsen, Ole Frank, Søren Ferling, Torben Skov, Anne-Marie Krogsbøll, Tommy Clausen, Bjarne Andersen, Kjeld Jensen, Birte Pedersen, Søren Veje, René Arestrup, Alvin Jensen, Stella Nielsen, Steen K Petersen, Gitte Loeyche, Eva Schwanenflügel, Rolf Andersen, David Joelsen, Torben Bruhn Andersen, Oluf Husted og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Tak Hanne - det faldt på et meget tørt sted!

Og ligeledes en stor tak til Snowden. Ikke på grund af det system han selv er en del af, men fordi han er den person han er. Uden ham ville ingen kunne reflekere over noget som helst.

Peter Beck-Lauritzen, Anne-Marie Krogsbøll, Tommy Clausen, Birte Pedersen, Gert Romme, Alvin Jensen, Steffen Gliese og Oluf Husted anbefalede denne kommentar

Tak Hanne Utoft - for din henvisning til Nils Melzer's artikel om mishandlingen af Julian Assange.

Og tak for din læsning af min: "olufs-historie" det er godt at blive opdaget og rost.

En lignende historie: "SAS-pilot fratages certifikatet fordi vedkommende passer sit arbejde"

Oprulles (siden april 2019) af berlingskes unge christiansborgjournalist, Helene Kristine Holst.
Her er hendes seneste, af ca. 20, artikler om den løbende skandale i tra(g)fikstyrelsen:
https://www.berlingske.dk/politik/skandalelaegen-i-trafikstyrelsen-udloe...

Peter Beck-Lauritzen, Ole Frank, Søren Ferling, Torben Skov, Anne-Marie Krogsbøll og Hanne Utoft anbefalede denne kommentar

Det mest besynderlige er, at der er mennesker, også i vores samfund, som mener, at Snowden er en anløben kriminel, en landsforræder - selvom sandheden er, at han er en demokrati-forkæmper, en frihedshelt, der har ofret hele sit liv for en meget vigtig sag. Og det burde alle mennesker takke ham for.

Peter Beck-Lauritzen, Arne Albatros Olsen, John Andersen, Ole Frank, Mikael Velschow-Rasmussen, David Joelsen, Carsten Munk, Torben Skov, Anne-Marie Krogsbøll, Hans Larsen, Tommy Clausen, Bjarne Andersen, Oluf Husted og Birte Pedersen anbefalede denne kommentar

Er det da ikke højst besynderligt, at både Julian Assange og denne Snowden vælger styrer at flygte til, som er dybt kritiske overfor USA! Men ikke overfor hverken Ruslands overvågning af egne borgere i Putin-æraen, eller overfor Kinas ubehagelige overvågningsmetoder via social kontrol gennem kameraer, indlæg på sociale medier mm. og mv.

Hvorfor mon det er sådan?

Og selvfølgelig har FSB da fået noget igen fra Snowden - alt andet ville være utænkeligt!

Og den der med at være anonym på internettet - er vi ikke snart ovre den fase nu! *

Ved I hvorfor det blev socialt forbudt at være anonym på internettet? Fordi folk misbrugte det at være anonym til alverdens ting - trusler mod andre :( - også trusler om død, vold og ødelæggelse :( - trusler om vold, mord, død og ødelæggelse til politikerne....

og til andre mennesker også...

Peter Beck-Lauritzen og Thomas Bindesbøll anbefalede denne kommentar
Thomas Bindesbøll

Mange tak til Karsten Aaen for liiige at indsparke blot en smule berettigede spørgsmålstegn ind i debattråden her, oveni de meget unisone og nærmest "Snowden er Gud"? -hyldester her.

Verden er nok ikke just så blot sort-hvid som man nærmest får fornemmelsen af, ved læsning af denne artikel, plus mange kommentarer.

Jeg synes også det ligner en tanke, at der er naturligvis i hele dette forløb er indgået andre "realpolitiske deals", også i Snowden-affæren.
Naturligvis herunder, at manden da ikke har fået asyl "gratis" i Putins Rusland, uden at FSB har fået noget til gengæld? Det er da åbenbart !
Om det var en "frit valg" for Snowden er så en anden sag...

Så inden det hele blot bliver til hyldest-taler, uden gnist af alle de (andre!) rigtige kritiske spørgsmål retteligt rejst, ville det være rart om der af normalt ellers både vidende og kritiske debattører her på tråden blev reflekteret blot en liiille smule mere om hvordan den virkelige verden mon ser ud ?

Fakta: Snowden sidder i Rusland, på Putins nåde. Det vil i sig selv lægge rammer for hans (mangel) på fri beretning. Først når han engang er fri af Putins Rusland kan vi få hans sande historie. Først da kan vi bedømme hans begåede handlinger ift til hans dybere samvittighed. Jeg er ikke i tvivl om mandens ægte dilemmaer, omkring "overvågningssamfundet", men jeg er straks mere i tvivl om motiverne til hans valg, på visse tidspunkter ?
Desuden var han også bundet af meget tunge edsvorne løfter, som alle der arbejder i e-tjenester, fra venstre til højre, nødvendigvis generelt må respektere, for ellers bliver alt mulig indbyrdes tillid jo forskertset.

Anklagen mod Snowden fra Obama-admnistrationen var desuden, at han havde tyvstjålet og misbugt egne kollegers dybt fortrolige, personlige kode-adgange. m.v.

Vi taler derfor ikke kun om den "rene samvittighed" (som man menneskeligt måske umiddelbart godt kan forstå og acceptere som "forklaring/forsvar"), men også om, at man via blot eet enkelt USB-stick (af stjålne hemmelige data, gentager), kan medbringe ikke blot misbrug af systemer, men dermed også udlevere selve systemernes EGNE koder og hemmligheder..... til typer som Putin, eller kineserne, der da straks vil vide straks SELV at udnytte samme system-viden til at opdatere deres EGEN masseovervågning (!)

Denne dimension af Snowdens flugt til Rusland mangler kritisk dækning. da især i både denne artikel og i tråden ovenfor.

Må jeg i stilfærdighed henvise til et hædersmenneske som gode fhv. efterretningschef i PET, Hans Jørgen Bonnichsen, der i mange artikler om Snowden på langt bedre vis end jeg kan skrive her, netop har sondret mellem disse begreber. Bonnichsen er just ikke en novice her. Og som alle ved er han samtidig en yderst aktiv modstander af det totale "overvågningssamfund". Men han kan også sin rette sondring mellem loyalitet og at komme i lommen på andre, langt værre typer...

Sluttelig: Julian Assange har desværre i snart over et årti bragt et dårligt ry over det ellers gode begreb "Whistleblower". Spørg blot en del af de rigtig mange, der nu har forladt Wikileaks, af samme grund.

Assange har bl.a. totalt ukritisk ladet sig hverve til at være vært i Putins eensidige propagandakanal, RT. Det var også Assange, der formentlig, og måske i samarbejde med både Trump og FSB, 2016 brugte al energi på at smadre Hillary Clinton og Demokraterne -- så vi i stedet har fået vanvidspersonen Trump valgt. Velbekomme !

Desuden er han en tøsedreng, der ikke har haft - undskyld udtrykket - nosser nok til at stille op til en retssag i hæderkronede retsstat Sverige, for anklager om voldtægt.
I stedet har han blot krysteragtigt gemt sig på en ambassade, indtil selv denne ellers velvillige ambassade omsider havde fået nok af alle den mands ego-flip og brud på alle aftaler, også på den beskyttende ambassade selv.

Konklusion: Ingen er skyldige i noget som helst, før de er blevet bragt for en domstol i hæderkronede demokratiske lande, med tradition for både en god justits og en åben, fri debat i samme samfund.
Vi kan vel i det mindste her i debattråden godt være enige om straks at ekskludere Rusland & Kina fra dette gode selskab, mht. "fair rettergange" ? Er vi ikke enige ?

Så bliver der tilbage at tro på, at både USA, UK og Sverige, (og trods al kritik, også her!) trods alt, også i disse tilfælde, det mindste har en så stor og evigt kritisk retfærdighedssøgende opinion, at enhver evt. "uretfærdig rettergang fra *systemets side* straks vil blive påtalt, hudflettet og fordømt ?

Der intet totalt sort eller hvidt. Ejheller således omkring Snowden.
Som sagt: Først når manden engang håbefuldt er fri at Putins kløer, kan vi måske få den mere ucensurede og sikkert dermed bedre erindringsbogfra ham.
Måske han også til disse tider vil have "guts" til at stille op i en domstol i USA og føre sit eget forsvar. Dét ville givet aftvinge respekt.

@Karsten Aaen og Thomas Bindesbøll
Inden I nu begraver Snowdens gøren og laden i alskens fæle motiver, er det måske lige på sin plads at gøre opmærksom på, at Snowden ikke valgte at slå sig ned i Rusland. Han strandede i Moskva på vej til Latinamerika og kunne ikke komme videre, fordi de amerikanske myndigheder havde annulleret hans pas. Og han har i et interview på amerikansk TV for nylig givet udtryk for, at han kun opholder sig i Rusland, fordi han ikke har andre muligheder.
Han vil helst vende hjem til USA, men de amerikanske myndigheder nægter at give ham muligheden for en åben og fair retssag, hvorfor han, naturligt nok, foretrækker et liv i relativ frihed i Moskva fremfor en amerikansk fængselscelle i 10-20 eller 30 år.
FSB har givetvis afhørt ham - og måske forsøgt at presse oplysninger ud af ham. Det ville være mærkeligt andet. Men at antyde, at han dermed står i ledtog med russerne, er sgu for langt ude.

Flemming Berger og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Thomas Bindesbøll

@ René Arestrup,

Jeg har da ikke skrevet at Snowden "står i ledtog med russerne", som du skriver i din kommentar.

Prøv nu venligst lige at læse hvad jeg rent faktisk skriver, tak ! :-)
Bla: "Konklusion: Ingen er skyldige i noget som helst, før de er blevet bragt for en domstol..."
(...) "Der intet totalt sort eller hvidt. Ejheller således omkring Snowden.
Som sagt: Først når manden engang håbefuldt er fri at Putins kløer, kan vi måske få den mere ucensurerede og sikkert dermed bedre erindringsbog fra ham".

Det kan da ærligt talt ikke læses som andet end at jeg håber Snowden kan forlade Rusland - og dermed få frie forhold til at ytre sig ? !!
Samt at han kan få en fair behandling i en ordentlig retsstat, evt. i en domstol, etc, etc.

Jeg "tillader" mig blot bare -- jævnfør al, almindelig kritisk tilgang til hver en sag (?) -- at der naturligvis også henstår en del meget hårde spørgsmålstegn omkring hele Snowden-affæren?

= En del af disse "hårde spørgsmålstegn" er det derfor også lige vigtigt at huske på, inden hyldest-laurbærkransene til Snowden bæres helt ukritisk ind i himlen, også i diverse boganmeldelser.

Herunder, og meget forenklet gengivet:

- Snowden har underskrevet samme fortrolighedserklæringer - og dermed samme ansættelsesvilkår - som gælder for stort set ALLE efterretningstjenester, verden rundt.
- Især i demokratiske lande gælder sådanne vilkår i mine øjne så meget desto mere, eftersom "vore stater" ikke opfører sig som ca. 150+ medlemslande af FN. (Du kan sikkert selv listen, begynd med Nordkorea og alle de andre... Suk !
- USA's hovedanklage mod Snowden (igen meget forenklet, men følg mig gerne, i positiv forståelse) er således ikke, at han "civilt" har påtalt, at NSA og alle de andre tjenesters ulovlige masseovervågning af "alt for mange og overalt"#
- Men at han oveni har afsløret (og ifølge den off. USA-anklage) desuden skulle have stjålet andre - af egne kollegers - krypterede adgange til diverse systemer?
- Det er måske i det sidste, at kimen til USA's vrede ligger? Ikke i det politiske/moralske (at man som ansat opdager systemer til masseovervågning, og tager afstand fra dem.
- Men samtidig tager et USB-stick med til Moskva, hvori der OGSÅ ligger alle mulige andre helt hidtil hemmelige systemer til overvågning af bl.a FSB og kinesernes færden. Altså dermed ikke kun instrumenter til masseovervågning, men også defensive systemer til (hidtil!) overvågning af diktaturer og alle disses beskidte gerninger ?

Det bedes derfor også lige husket -- i den store ligning.
De sidste systemer (til overvågning af dem selv!) har russiske e-tjenester som FSB / GRU / SVR da selvsagt været meget interesserede i at kunne knække koderne til (!)

Hvis du tjekker de seneste nyheder, bla. at en højt profileret russisk "moule" i de højeste kredse af Kreml, tæt på Putin, er blevet haste "SOS-slukket" af USA, ja så forstår mandet højere spil.... også her.
Lad mig slutte derfor igen-igen meget forenklet: Spioner er "gode", fordi de kan fortælle stridende magter om de reelle forhold i både øst og vest. Men hvis nogen i egne tjenester (måske utilsigtet) afslører et "værktøj" man har, ja så er der nogen der bliver vrede....

Slutter derfor med en appel om venligst at skelne blot lidt mere mellem Snowdens egen moral og samvittighed, og at de konsekvenser, enorme mængder af data medfører, især hvis de havner i diktatoriske hænder.

Det bedes blot lige husket. Tak !

Håber Snowden engang kan forlade FSB-Rusland, og siden ytre sig FRIY herovre, i den mindst ringe styreform vi har oplevet hidtil: Demokratierne.

Men demokratierne er også nødt til at beskytte sig selv. Også via Efterretningstjenester, der modsat hvad mange tror, faktisk er befolket af rigtige mennesker, med alle sympatier, også på den forældede "venstre-højre-skala".

Thomas Bindesbøll

Undskyld manglende "stavrekontrol" :-) i ovenskrevne.
Det mente ord FRIT kan måske godt erstattes af det fejlsskrevne ord FRYI
= Fri Ret Yde Information... ?

Dog - og med tanke på den fine "Folk i Kardemomme.by":
... "Blot man ikke skader andre, eller sætter livet til, kan man gøre som man vil".

Som bittert apropos til denne glimrende børneforestilling, gælder dog i den voksne verden, også anno 2019, at en hel del millioner desværre har sat livet til, også i at slås for Friheden, med stort F.
Vælg selv. Det er en lang liste...

Peter Beck-Lauritzen

Iflg. Amerikansk lov, har NSA ikke lovhjemmel til at overvåge borgerne i USA. Så er Snowdon uden for lov og ret, så er NSA det også. "Det vilde vesten" eksisterer fortsat.

Thomas Bindesbøll

Peter Beck-Lauritzen,

Det har du helt ret i, derfor læs også venligst mine kommentarer ovenfor. Inklusive dilemmaerne. Det hele er jo ikke blot sort-hvidt.
Der er også noget, der hedder "det vilde østen", lige fra "Putinstan" til de strækmarcherende kinesere, så det er heller ikke godt at leve på deres "nåde", som Snowden p.t. er nødt til.

Der henstår dog også - igen meget kort & meget forenklet - om Snowden gennem sine udsmuglede USB-sticks, dermed ikke blot har afsløret NSA's ulovlige masseovervågning, men om han også via andre "downloadede" programmer, dermed har afsløret hvilke - langt mere mere målrettede - overvågningsprogrammer, som USA's sikkerhedstjenester hidtil har kunnet bruge i overvågningen af bla, Putins FSB-Rusland (=en politi-overvågningsstat af rang!), samt også kinesere, nordkoreanere eller andre dybt reaktionære og diktatoriske regimer....

Du burde kunne følge mig. Alting har en pris. Gad vide hvilken pris Snowden har betalt for at være på tålt ophold i Rusland. Det høre også lige med i billedet her

Som skrevet flere gange i tråden ovenfor håber jeg, at Snowden engang kan slippe fri af Putins Rusland og ende et sted hvor man kan skille tingene ad. Både juridisk og etisk / moralsk.

"It remains to be seen"