Anmeldelse
Læsetid: 10 min.

Edward Snowdens erindringer er et manifest for frihed og demokrati

Edward Snowden er vor tids helt. Men når ’I offentlighedens tjeneste’ er en yderst læseværdig bog, så er det ikke på grund af mennesket Edward Snowden, men fordi det system, han selv var en del af, fortæller os noget om, hvem vi er blevet til – og hvor vi er på vej hen, hvis vi ikke øjeblikkeligt får slået øjnene op
Edward Snowden er min generations største og vigtigste whistleblower, skriver Anders Kjærulff.

Edward Snowden er min generations største og vigtigste whistleblower, skriver Anders Kjærulff.

Dmitri Beliakov

Kultur
17. september 2019

Jeg elsker Edward Snowden.

Jeg elsker ham, fordi han i 2013 flyttede sådan nogle privatlivsnørder som mig ud af den kiste, man normalt begraver konspirationsteoretikere og sølvpapirshatte i, og ud på torvet blandt rigtige mennesker, der stod vi så, lige pludselig, allesammen og kunne med fuld ret sige: Hvad sagde vi?

Det vi havde sagt siden Echelon-sagen var, at USA overvågede og gemte stort set alt, der foregik på elektronisk kommunikation, satellitter, telefax, internettet, at de havde adgang til, hvad der passede dem, og at de brugte de informationer til deres fordel.

Og dengang i juni 2013 sad Edward Snowden så på The Guardians hjemmeside, på video fra sit hotelværelse i Hong Kong og formulerede det endnu skarpere, end nogen af os nogensinde kunne have gjort: Vi bliver overvåget og optaget alle sammen, vi sidder pænt på række i et nøglefærdigt tyranni, hvor det kun er den til enhver tid gældende politik, der afgør, om døren bliver åbnet – eller låst.

Det var i 2013, mine damer og herrer. Og nej, det er ikke blevet voldsomt meget bedre siden. Åh jo, vi har fået bedre værktøjer, https og nye, krypterede beskedtjenester som signal og protonmail, men overvågningskapitalisme er stadig nettets eneste forretningsmodel, techgiganterne lever af os og sælger os tilbage til os – og, ifølge Snowden, til efterretningstjenesterne.

Hvert et klik og tastetryk gemmes og analyseres.

Her i Danmark er vi stadig ikke nået længere end til automatreaktionen: At ‘myndighederne her i landet ikke har noget grundlag for at antage, at der skulle foregå ulovlige amerikanske efterretningsaktiviteter rettet mod Danmark eller danske interesser,’, en sætning som Helle Thorning-Schmidt, Karen Hækkerup og Nikolaj Vammen gentog i en uendelighed dengang i 2013, mens beviserne på det modsatte haglede ned over dem, og os, der hørte på, hvad de sagde, blev klar over, at det man skulle bide mærke i her, var ordene ‘antage’ og ‘ulovlig’.

Nogen dybere undersøgelse af USA’s forbindelser til danske netværk og ikke mindst danske efterretningstjenester blev det som bekendt ikke engang til – omend Tilsynet med Efterretningstjenesterne, TET, klart fortæller i deres rapporter, at der naturligvis deles ‘rådata’ med ‘udenlandske samarbejdspartnere’.

Min generations whistleblower

Jeg elsker Edward Snowden, og det er jeg ikke den eneste, der gør.

Det er også virkelig svært at gøre andet. Snowden er rolig, velovervejet og blid, han taler aldrig grimt om enkeltindivider, og han beskæftiger sig med det, vi allesammen burde tænke over hver dag: vores rettigheder, statens og især USA’s urimelige hang til kontrol af borgere over hele verden, og hvad det gør ved forholdet mellem stat og mennesker.

Edward Snowden: ’I offentlighedens tjeneste’.

Saxo
Jeg elsker Edward Snowden, fordi han, om nogen, har sat ord og beviser på ting, jeg selv har gået og sagt, men ikke nær så godt som ham.

Han er min generations største og vigtigste whistleblower og har som bekendt betalt prisen – dømt til udlændighed i Moskva, langt væk fra det USA, han tydeligvis stadig elsker og savner og hele tiden bejler til, det USA, han ikke kan forstå ikke ser det, han har gjort, som en god amerikansksindet frihedshandling, et forsøg på at holde forfatningen i form, og et ønske om, at USA stadig kunne være det, det kalder sig: Land of the Free, Home of the Brave.

Edward Snowden er også den mand, jeg nok aldrig får et interview med, pakket ind i eksklusivaftaler og advokater og foreninger, som han er nu, og han er samtidig den mand, jeg har talt mest om i mit radioprogram ‘Aflyttet’. Jeg har mødt andre Whistleblowere, jeg har talt med William Binney, jeg har talt med Thomas Drake, og jeg har sågar interviewet Laura Poitras, kvinden, der lavede filmen, CitizenFour om Snowden.

Men ikke manden selv.

Efter at have læst hans selvbiografi, I offentlighedens tjeneste, tænker jeg, at det måske ikke gør så meget?

Siden 2013 har han alligevel antaget virtuel karakter, han taler og taler verden over via webkamera og en avanceret robot, der giver ham det, man kalder teleprecence, blandt andet på Roskilde Festivalen i 2016, hvor de også elskede Edward Snowden, de fleste uden at forstå hvorfor. Roskilde Festvalen selv har i år bestemt sig til at gå kontantløst og indføre chiparmbånd til gæsterne. Det tror jeg, Snowden ville synes var en rigtig dårlig idé.

Når hans plan om at kopiere en masse data fra sin arbejdsgiver NSA og give dem til pressen lykkedes, skyldes det blandt andet, at han brugte sine ikke sporbare kontanter til at købe sin flybillet til Hong Kong.

Snowden ved, at alle kreditkorttransaktioner bliver sporet og gemt.

Manifest for frihed og demokrati

Når Snowden er vor tids helt, er det, fordi han tager virkeligheden alvorligt. Den virkelige virkelighed. Fordi han helt uironisk har fortalt os, hvad han vidste, og hvad det betyder.

Selv om der er enkelte nye informationer, skal man ikke forvente nye afsløringer i I offentlighedens tjeneste. Snowden er som bekendt ude af efterretningsverdenen, bogen er snarere et politisk manifest for frihed og demokrati.

Snowden som menneske virker egentlig ikke som noget særligt. Han er, logisk nok, meget privat, tydeligvis højt begavet, opfatter sig selv som hacker, han lod sig rive med oven på den 11. september, meldte sig til hæren, klarede ikke de fysiske optagelsesprøver til den enhed, han ville ind i, og fortsatte i stedet bag computerne hos CIA og NSA som systemadministrator med højeste sikkerhedsgodkendelse og adgang til alt. Han har en kæreste, Lindsay, som han holder meget af, han drikker ikke (overhovedet!), han har aldrig røget og slet ikke inhaleret noget som helst, han elsker sine forældre og sine søskende, og rigtigt ind under huden på ham kommer man ikke.

Måske fordi der ikke er mere end en nysgerrig dreng, der vokser op med et internet, der dengang godt kunne ligne frihed og virkelig globalisering, men som meget hurtigt viste sig at være et middel til kontrol, udnyttelse og overvågning, masseovervågning.

Så når I offentlighedens tjeneste faktisk er en yderst læseværdig bog, så er det altså ikke på grund af mennesket Edward Snowden, men fordi det system, han selv var en del af, fortæller os noget om, hvem vi er blevet til – og hvor vi er på vej hen, hvis vi ikke øjeblikkeligt får slået øjnene op. Som han skriver:

»Friheden i et land kan kun måles på dets respekt for borgernes rettigheder, og det er min overbevisning, at disse rettigheder reelt består af at begrænse statsmagten med helt præcise regler for, hvor og hvornår en stat må bevæge sig ind på det personlige eller individuelle råderum, som på den amerikanske revolutions tid blev kaldt ’frihed’, og i internetrevolutionens tid bliver kaldt ’privatliv’«

Snowden er hacker. Han hackede sin sengetid som lille dreng ved at stille alle urene tilbage i hele huset, det gav ham to timer mere, og han nød aftenen, vægtløst lykkelig og faldt i søvn og vågnede næste morgen ved, at hans far havde stillet alle urene tilbage til normaltid, efter at have set på sit armbåndsur.

Som Snowden tørt konstaterer – i dag ved vi ikke engang, hvad klokken er. Den tid, du har på din smartphone, er netværksbaseret og kan i princippet manipuleres.

Tiden er i netværket.

Tiden er ude af kontrol.

Eller rettere: Det er ikke længere os selv, der stiller urene.

Edward Snowden bryder sig ikke om uddannelsesinstitutioner, og han har brugt det meste af sin tid på at komme uden om dem. Han hackede sit skoleskema, så han ikke behøvede møde i skolen, men kunne sidde hjemme foran computeren. Hans uddannelse var internettet.

Det gamle internet, hvor information var fri, og ingen vidste, at man i virkeligheden var en hund eller kun 12 år gammel.

Han var på, fra han var ganske ung. Da han er 12 år, skriver han med fremmende mennesker – om tekniske emmer – og alle behandler ham som en voksen og hjælper, siger han.

Alle er anonyme. Det er en god ting, siger Snowden. Sårer nogen en, kan man genstarte sig selv med en ny personlighed, som i DOOM eller et af de andre vintagecomputerspil, Snowden, ligesom mange af os andre, er skabt af, og som trækker sit eget, indforståede narrativ gennem bogen.

Han forsvarer stadig TOR-netværket, onion-browsing, hvor man er anonym hele tiden.

»For mit eget vedkommende formåede TOR at ændre mit liv og bringe mig tilbage til min barndoms internet ved at tilbyde mig blot en svag smagsprøve på friheden fra at blive iagttaget,« skriver han.

Og iagttagelsen, overvågningen, er aldrig holdt op: NSA’s og CIA’s mål er at kunne gemme alt om alle – vi er på permanent record, og noget, vi har skrevet for ti år siden på nettet, kan komme tilbage nu eller i morgen og blive brugt imod os. Efterretningstjenesterne er ’det altid vågne øre og det altid vågne øje, en søvnløs og permanent hukommelse’, og giver staten muligheden for at ‘udvælge sig en bestemt person eller gruppe som syndebuk og derefter begynde at søge – som jeg selv havde gjort i tjenestens arkiver – efter beviser på en passende forbrydelse’, skriver Snowden, og konstaterer samtidig, på baggrund af sine erfaringer fra indersiden af det vågne øje, at alle mennesker ser porno, og alle lagrer billeder af sig selv og deres familier.

Tiden er ude af vores hænder. Den kan spoles tilbage.

Og værre endnu: Tiden begynder i din browser. Og er malware on demand: Via NSA’s TURBULENCE-program checkes alle de hjemmesider, vi går ind på, for interessante informationer, skriver Snowden:

»Helt konkret passerer din anmodning gennem nogle sorte servere placeret oven på hinanden, tilsammen på størrelse med en bogreol med fire hylder. De er installeret i særlige lokaler i større private telekommunikationsbygninger overalt i såvel allierede lande som på amerikanske ambassader og amerikanske militærbaser …« – inde i de sorte servere passerer din indtastede webadresse programmet TURMOIL, der laver en kopi af, hvad du søger, plus oplysninger om dig og din computer, det er ’kun’ ’metadata’, men hvis TURMOIL’s algoritmer synes, din trafik er interessant, sendes den videre til TURBINE, der sender din trafik tilbage til dig, inklusive en række malwareprogrammer, der inficerer din maskine, uset, som små, digitale rovfisk.

»Når først rovfisken er kommet ind i din computer, kan NSA få adgang til ikke blot dine metadata, men også dine data. Hele dit digitale liv er nu deres.«

Kan vi stole på Snowden?

Jeg elsker Edward Snowden. Men kan vi stole på ham?

Snowden er hacker, ja, men han er også spion, uddannet i faget hos CIA, og lige fra barnsben af står han i sit træhus og lurer på sine forældre, først på sin far, der spiller på sin Commodore 64, senere på hele verden, bag sin computerskærm.

Spioner er mennesker med en hemmelig agenda, de holder skjult for andre. De er omvandrende virkelighedsforvrængning, de er terror.

I Snowdens tilfælde er hans knap så hemmelige sag at afsløre et urimeligt og krænkende system for at lave det om. Men bogen er også på mange måder en udstrakt hånd til det Amerika, der siger, han er en forræder, og til det efterretningsmiljø, der mener, han burde sidde i en celle resten af sit liv.

I bogen drypper han metodisk informationer om, hvordan han krypterede de stjålne efterretningsdokumenter, så ingen andre end han kunne få adgang, og hvordan han, før afgangen fra HongKong mod Ecuador, det egentlige mål for asyl, bevidst destruerer sine egne koder og laptops, så han ikke længere selv har adgang til de dokumenter, han tidligere har overgivet til journalister.

Hans pas annulleres, belejligt(?) af USA, netop som han er nået til Rusland, og han sidder fast der.

Ved sit møde med den russiske efterretningstjeneste FSB i lufthavnen i Moskva nægter han pure at samarbejde, støttet af sin advokat, Sarah Harrison, som Julian Assange fra Wikileaks har sendt ham, og bogens og Snowdens påstand er, at russerne så simpelthen giver op og lader ham blive, fordi hans ophold i lufthavnen er for pinligt og besværligt.

Det lyder rigtigt og sandt i bogen.

Men der er mange, der ikke tror på den. FSB er nogle hårde hunde, og det er ganske svært at forestille sig, at de ville stille sig tilfredse med at have ham boende uden at få noget igen?

Jeg tror på Snowden. Det vil jeg helst.

For hvis Snowden spiller dobbeltspil, og det er Putin og Oliver Stone og de andre overløbere, der sidder inde i ham og bruger ham som handskedukke, så er vi alle sammen på den, mere end vi på nogen måde kan forestille os.

I en verden af skæg og blå briller er det efter min mening ikke usandsynligt, at netop russerne måske har forestillet sig, at de enten kunne få informationer ud af ham ved at overvåge ham, eller at det simple faktum, at de har givet ham asyl og nu statsborgerskab, i sig selv er en fuckfinger til USA, der er stor nok til, at man kan leve med en idealist, der efter NSA, CIA’s og FBI’s officielle udmeldinger, har ’skadet’ efterretningsarbejdet i meget lang tid fremover.

Det sidste er der ingen tvivl om – indsigt i USA’s metoder og kapaciteter kan bruges af ’fjenden’, den anonyme, evige terrorist fra den endeløse krig mod terror, det IRL-computerspil, der startede i 2001, og som ingen har kunnet finde en vej ud af siden. Men den kan også bruges af os borgere til at få mere gennemsigtighed og mere kontrol med dem, der kontrollerer os.

Så lad os komme videre – ind i kærligheden, tilliden og en fremtid, hvor det enkelte menneske stadig er frit, og hvor vi ikke lagrer data om hinanden uden at spørge først.

Hvor urene igen kommer til at gå rigtigt.

Fordi vi ved, hvad klokken er slået.

Edward Snowden: ’I offentlighedens tjeneste’. Informations Forlag, 400 sider, 299,95 kroner for ikke-abonnenter.  254,95 kroner for abonnenter. Udkommer i dag.

Anders Kjærulff er teknologikritiker og radiovært på Aflyttet, Radio24syv.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Tak for en velskrevet tillidserklæring til Edward Snowden, manden der gjorde benævnelsen "Whistleblower" til et plus-ord, uden, at det officielle Danmark gav Frank Grevil oprejsning.

Flemming Berger, Peter Beck-Lauritzen, Espen Bøgh, Arne Albatros Olsen, John Andersen, Ole Frank, Søren Ferling, Bjarne Andersen, Per Torbensen, Anders Reinholdt, Birte Pedersen, Gert Romme, Olav Bo Hessellund, Alvin Jensen, Mogens Holme, Eva Schwanenflügel, Steen K Petersen, Torben Skov, Rolf Andersen, Daniel Joelsen, Steffen Gliese, Karen Grue og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Ja, tak for denne kærlighedserklæring til Snowden.

"Jeg elsker Edward Snowden, og det er jeg ikke den eneste, der gør." Nej, det er du ikke. Jeg får stadig klump i halsen og tårer i øjnene, når jeg en gang imellem (gen)ser filmene om Snowden, hvor en meget, meget alvorlig, stilfærdig, fuldstændigt ukendt ung mand på et hotelværelse i Hongkong udstråler uendelig sorg og afklaring i erkendelse over, at hans liv er forbi, han ved ikke, hvornår han ser sine kære igen, og han aner ikke, hvordan han kommer videre. Han ser ned i et eksistentielt sort hul, er nu fuldstændigt alene. Hans øjne udstråler en afgrundsdyb smerte - og alligevel holder han sammen på sig selv, og arbejder målrettet videre på sin mission - af kærlighed til verden og til menneskeheden. Inden da havde han brugt lang, lang tid på bare at få Glenn Greenwald, som er ret tungt opfattende og skeptisk i starten, til overhovedet at interessere sig for historien. Det er svært ikke at blive grebet af grænseløs beundring, selv om det jo aldrig er klogt at blive.

Ja - på nogen punkter måske en almindelig ung mand. Og så alligevel absolut ikke. Der er intet almindeligt over den stille opofrelse, eftertænksomhed og beslutsomhed, Snowden har gennemført sit forsøg på at redde demokrati og frihed med. Vi, der holder af disse begreber, står i stor gæld til ham. Jeg på en gang glæder mig til og gruer for at læse bogen.

Flemming Berger, Peter Beck-Lauritzen, John Andersen, Ole Frank, Per Torbensen, Søren Ferling, Bjarne Andersen, Kjeld Jensen, Birte Pedersen, René Arestrup, Alvin Jensen, Mogens Holme, Stella Nielsen, Gitte Loeyche, Eva Schwanenflügel, Steen K Petersen, Torben Skov, Rolf Andersen, Karen Grue og Oluf Husted anbefalede denne kommentar

Med forlov, Oluf Husted, henviser jeg lige til din egen whistleblower--beretning, som i lighed med mange andre forløb demonstrerer at kritisk sans og vedholdende faglighed sjældent er velkomne attributter når der skal tjenes big money: http://whistleblowers.dk/olufs-historie/

Din beretning er stærk og saglig, uden sentimentalisering. Tak for dén.

Peter Beck-Lauritzen, Ole Frank, Søren Ferling, Torben Skov, Tommy Clausen, Bjarne Andersen, Oluf Husted, Birte Pedersen, Søren Veje, Alvin Jensen, Olav Bo Hessellund, Eva Schwanenflügel, Steen K Petersen, Rolf Andersen, Steffen Gliese, Ervin Lazar, Karen Grue og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar

Og her er et væsentligt indlæg fra professor Nils Melzer, schweizisk medlem af FN's Special Procedures, om heksejagten på Julian Assange:
"“In 20 years of work with victims of war, violence and political persecution I have never seen a group of democratic States ganging up to deliberately isolate, demonise and abuse a single individual for such a long time and with so little regard for human dignity and the rule of law,” Melzer said. “The collective persecution of Julian Assange must end here and now!”"
https://www.ohchr.org/EN/NewsEvents/Pages/DisplayNews.aspx?NewsID=24665

Peter Beck-Lauritzen, Espen Bøgh, Arne Albatros Olsen, Ole Frank, Søren Ferling, Torben Skov, Anne-Marie Krogsbøll, Tommy Clausen, Bjarne Andersen, Kjeld Jensen, Birte Pedersen, Søren Veje, René Arestrup, Alvin Jensen, Stella Nielsen, Steen K Petersen, Gitte Loeyche, Eva Schwanenflügel, Rolf Andersen, Daniel Joelsen, Torben Bruhn Andersen, Oluf Husted og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Tak Hanne - det faldt på et meget tørt sted!

Og ligeledes en stor tak til Snowden. Ikke på grund af det system han selv er en del af, men fordi han er den person han er. Uden ham ville ingen kunne reflekere over noget som helst.

Peter Beck-Lauritzen, Anne-Marie Krogsbøll, Tommy Clausen, Birte Pedersen, Gert Romme, Alvin Jensen, Steffen Gliese og Oluf Husted anbefalede denne kommentar

Tak Hanne Utoft - for din henvisning til Nils Melzer's artikel om mishandlingen af Julian Assange.

Og tak for din læsning af min: "olufs-historie" det er godt at blive opdaget og rost.

En lignende historie: "SAS-pilot fratages certifikatet fordi vedkommende passer sit arbejde"

Oprulles (siden april 2019) af berlingskes unge christiansborgjournalist, Helene Kristine Holst.
Her er hendes seneste, af ca. 20, artikler om den løbende skandale i tra(g)fikstyrelsen:
https://www.berlingske.dk/politik/skandalelaegen-i-trafikstyrelsen-udloe...

Peter Beck-Lauritzen, Ole Frank, Søren Ferling, Torben Skov, Anne-Marie Krogsbøll og Hanne Utoft anbefalede denne kommentar

Det mest besynderlige er, at der er mennesker, også i vores samfund, som mener, at Snowden er en anløben kriminel, en landsforræder - selvom sandheden er, at han er en demokrati-forkæmper, en frihedshelt, der har ofret hele sit liv for en meget vigtig sag. Og det burde alle mennesker takke ham for.

Peter Beck-Lauritzen, Arne Albatros Olsen, John Andersen, Ole Frank, Mikael Velschow-Rasmussen, Daniel Joelsen, Carsten Munk, Torben Skov, Anne-Marie Krogsbøll, Hans Larsen, Tommy Clausen, Bjarne Andersen, Oluf Husted og Birte Pedersen anbefalede denne kommentar

Er det da ikke højst besynderligt, at både Julian Assange og denne Snowden vælger styrer at flygte til, som er dybt kritiske overfor USA! Men ikke overfor hverken Ruslands overvågning af egne borgere i Putin-æraen, eller overfor Kinas ubehagelige overvågningsmetoder via social kontrol gennem kameraer, indlæg på sociale medier mm. og mv.

Hvorfor mon det er sådan?

Og selvfølgelig har FSB da fået noget igen fra Snowden - alt andet ville være utænkeligt!

Og den der med at være anonym på internettet - er vi ikke snart ovre den fase nu! *

Ved I hvorfor det blev socialt forbudt at være anonym på internettet? Fordi folk misbrugte det at være anonym til alverdens ting - trusler mod andre :( - også trusler om død, vold og ødelæggelse :( - trusler om vold, mord, død og ødelæggelse til politikerne....

og til andre mennesker også...

Peter Beck-Lauritzen og Thomas Bindesbøll anbefalede denne kommentar
Thomas Bindesbøll

Mange tak til Karsten Aaen for liiige at indsparke blot en smule berettigede spørgsmålstegn ind i debattråden her, oveni de meget unisone og nærmest "Snowden er Gud"? -hyldester her.

Verden er nok ikke just så blot sort-hvid som man nærmest får fornemmelsen af, ved læsning af denne artikel, plus mange kommentarer.

Jeg synes også det ligner en tanke, at der er naturligvis i hele dette forløb er indgået andre "realpolitiske deals", også i Snowden-affæren.
Naturligvis herunder, at manden da ikke har fået asyl "gratis" i Putins Rusland, uden at FSB har fået noget til gengæld? Det er da åbenbart !
Om det var en "frit valg" for Snowden er så en anden sag...

Så inden det hele blot bliver til hyldest-taler, uden gnist af alle de (andre!) rigtige kritiske spørgsmål retteligt rejst, ville det være rart om der af normalt ellers både vidende og kritiske debattører her på tråden blev reflekteret blot en liiille smule mere om hvordan den virkelige verden mon ser ud ?

Fakta: Snowden sidder i Rusland, på Putins nåde. Det vil i sig selv lægge rammer for hans (mangel) på fri beretning. Først når han engang er fri af Putins Rusland kan vi få hans sande historie. Først da kan vi bedømme hans begåede handlinger ift til hans dybere samvittighed. Jeg er ikke i tvivl om mandens ægte dilemmaer, omkring "overvågningssamfundet", men jeg er straks mere i tvivl om motiverne til hans valg, på visse tidspunkter ?
Desuden var han også bundet af meget tunge edsvorne løfter, som alle der arbejder i e-tjenester, fra venstre til højre, nødvendigvis generelt må respektere, for ellers bliver alt mulig indbyrdes tillid jo forskertset.

Anklagen mod Snowden fra Obama-admnistrationen var desuden, at han havde tyvstjålet og misbugt egne kollegers dybt fortrolige, personlige kode-adgange. m.v.

Vi taler derfor ikke kun om den "rene samvittighed" (som man menneskeligt måske umiddelbart godt kan forstå og acceptere som "forklaring/forsvar"), men også om, at man via blot eet enkelt USB-stick (af stjålne hemmelige data, gentager), kan medbringe ikke blot misbrug af systemer, men dermed også udlevere selve systemernes EGNE koder og hemmligheder..... til typer som Putin, eller kineserne, der da straks vil vide straks SELV at udnytte samme system-viden til at opdatere deres EGEN masseovervågning (!)

Denne dimension af Snowdens flugt til Rusland mangler kritisk dækning. da især i både denne artikel og i tråden ovenfor.

Må jeg i stilfærdighed henvise til et hædersmenneske som gode fhv. efterretningschef i PET, Hans Jørgen Bonnichsen, der i mange artikler om Snowden på langt bedre vis end jeg kan skrive her, netop har sondret mellem disse begreber. Bonnichsen er just ikke en novice her. Og som alle ved er han samtidig en yderst aktiv modstander af det totale "overvågningssamfund". Men han kan også sin rette sondring mellem loyalitet og at komme i lommen på andre, langt værre typer...

Sluttelig: Julian Assange har desværre i snart over et årti bragt et dårligt ry over det ellers gode begreb "Whistleblower". Spørg blot en del af de rigtig mange, der nu har forladt Wikileaks, af samme grund.

Assange har bl.a. totalt ukritisk ladet sig hverve til at være vært i Putins eensidige propagandakanal, RT. Det var også Assange, der formentlig, og måske i samarbejde med både Trump og FSB, 2016 brugte al energi på at smadre Hillary Clinton og Demokraterne -- så vi i stedet har fået vanvidspersonen Trump valgt. Velbekomme !

Desuden er han en tøsedreng, der ikke har haft - undskyld udtrykket - nosser nok til at stille op til en retssag i hæderkronede retsstat Sverige, for anklager om voldtægt.
I stedet har han blot krysteragtigt gemt sig på en ambassade, indtil selv denne ellers velvillige ambassade omsider havde fået nok af alle den mands ego-flip og brud på alle aftaler, også på den beskyttende ambassade selv.

Konklusion: Ingen er skyldige i noget som helst, før de er blevet bragt for en domstol i hæderkronede demokratiske lande, med tradition for både en god justits og en åben, fri debat i samme samfund.
Vi kan vel i det mindste her i debattråden godt være enige om straks at ekskludere Rusland & Kina fra dette gode selskab, mht. "fair rettergange" ? Er vi ikke enige ?

Så bliver der tilbage at tro på, at både USA, UK og Sverige, (og trods al kritik, også her!) trods alt, også i disse tilfælde, det mindste har en så stor og evigt kritisk retfærdighedssøgende opinion, at enhver evt. "uretfærdig rettergang fra *systemets side* straks vil blive påtalt, hudflettet og fordømt ?

Der intet totalt sort eller hvidt. Ejheller således omkring Snowden.
Som sagt: Først når manden engang håbefuldt er fri at Putins kløer, kan vi måske få den mere ucensurede og sikkert dermed bedre erindringsbogfra ham.
Måske han også til disse tider vil have "guts" til at stille op i en domstol i USA og føre sit eget forsvar. Dét ville givet aftvinge respekt.

@Karsten Aaen og Thomas Bindesbøll
Inden I nu begraver Snowdens gøren og laden i alskens fæle motiver, er det måske lige på sin plads at gøre opmærksom på, at Snowden ikke valgte at slå sig ned i Rusland. Han strandede i Moskva på vej til Latinamerika og kunne ikke komme videre, fordi de amerikanske myndigheder havde annulleret hans pas. Og han har i et interview på amerikansk TV for nylig givet udtryk for, at han kun opholder sig i Rusland, fordi han ikke har andre muligheder.
Han vil helst vende hjem til USA, men de amerikanske myndigheder nægter at give ham muligheden for en åben og fair retssag, hvorfor han, naturligt nok, foretrækker et liv i relativ frihed i Moskva fremfor en amerikansk fængselscelle i 10-20 eller 30 år.
FSB har givetvis afhørt ham - og måske forsøgt at presse oplysninger ud af ham. Det ville være mærkeligt andet. Men at antyde, at han dermed står i ledtog med russerne, er sgu for langt ude.

Flemming Berger og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Thomas Bindesbøll

@ René Arestrup,

Jeg har da ikke skrevet at Snowden "står i ledtog med russerne", som du skriver i din kommentar.

Prøv nu venligst lige at læse hvad jeg rent faktisk skriver, tak ! :-)
Bla: "Konklusion: Ingen er skyldige i noget som helst, før de er blevet bragt for en domstol..."
(...) "Der intet totalt sort eller hvidt. Ejheller således omkring Snowden.
Som sagt: Først når manden engang håbefuldt er fri at Putins kløer, kan vi måske få den mere ucensurerede og sikkert dermed bedre erindringsbog fra ham".

Det kan da ærligt talt ikke læses som andet end at jeg håber Snowden kan forlade Rusland - og dermed få frie forhold til at ytre sig ? !!
Samt at han kan få en fair behandling i en ordentlig retsstat, evt. i en domstol, etc, etc.

Jeg "tillader" mig blot bare -- jævnfør al, almindelig kritisk tilgang til hver en sag (?) -- at der naturligvis også henstår en del meget hårde spørgsmålstegn omkring hele Snowden-affæren?

= En del af disse "hårde spørgsmålstegn" er det derfor også lige vigtigt at huske på, inden hyldest-laurbærkransene til Snowden bæres helt ukritisk ind i himlen, også i diverse boganmeldelser.

Herunder, og meget forenklet gengivet:

- Snowden har underskrevet samme fortrolighedserklæringer - og dermed samme ansættelsesvilkår - som gælder for stort set ALLE efterretningstjenester, verden rundt.
- Især i demokratiske lande gælder sådanne vilkår i mine øjne så meget desto mere, eftersom "vore stater" ikke opfører sig som ca. 150+ medlemslande af FN. (Du kan sikkert selv listen, begynd med Nordkorea og alle de andre... Suk !
- USA's hovedanklage mod Snowden (igen meget forenklet, men følg mig gerne, i positiv forståelse) er således ikke, at han "civilt" har påtalt, at NSA og alle de andre tjenesters ulovlige masseovervågning af "alt for mange og overalt"#
- Men at han oveni har afsløret (og ifølge den off. USA-anklage) desuden skulle have stjålet andre - af egne kollegers - krypterede adgange til diverse systemer?
- Det er måske i det sidste, at kimen til USA's vrede ligger? Ikke i det politiske/moralske (at man som ansat opdager systemer til masseovervågning, og tager afstand fra dem.
- Men samtidig tager et USB-stick med til Moskva, hvori der OGSÅ ligger alle mulige andre helt hidtil hemmelige systemer til overvågning af bl.a FSB og kinesernes færden. Altså dermed ikke kun instrumenter til masseovervågning, men også defensive systemer til (hidtil!) overvågning af diktaturer og alle disses beskidte gerninger ?

Det bedes derfor også lige husket -- i den store ligning.
De sidste systemer (til overvågning af dem selv!) har russiske e-tjenester som FSB / GRU / SVR da selvsagt været meget interesserede i at kunne knække koderne til (!)

Hvis du tjekker de seneste nyheder, bla. at en højt profileret russisk "moule" i de højeste kredse af Kreml, tæt på Putin, er blevet haste "SOS-slukket" af USA, ja så forstår mandet højere spil.... også her.
Lad mig slutte derfor igen-igen meget forenklet: Spioner er "gode", fordi de kan fortælle stridende magter om de reelle forhold i både øst og vest. Men hvis nogen i egne tjenester (måske utilsigtet) afslører et "værktøj" man har, ja så er der nogen der bliver vrede....

Slutter derfor med en appel om venligst at skelne blot lidt mere mellem Snowdens egen moral og samvittighed, og at de konsekvenser, enorme mængder af data medfører, især hvis de havner i diktatoriske hænder.

Det bedes blot lige husket. Tak !

Håber Snowden engang kan forlade FSB-Rusland, og siden ytre sig FRIY herovre, i den mindst ringe styreform vi har oplevet hidtil: Demokratierne.

Men demokratierne er også nødt til at beskytte sig selv. Også via Efterretningstjenester, der modsat hvad mange tror, faktisk er befolket af rigtige mennesker, med alle sympatier, også på den forældede "venstre-højre-skala".

Thomas Bindesbøll

Undskyld manglende "stavrekontrol" :-) i ovenskrevne.
Det mente ord FRIT kan måske godt erstattes af det fejlsskrevne ord FRYI
= Fri Ret Yde Information... ?

Dog - og med tanke på den fine "Folk i Kardemomme.by":
... "Blot man ikke skader andre, eller sætter livet til, kan man gøre som man vil".

Som bittert apropos til denne glimrende børneforestilling, gælder dog i den voksne verden, også anno 2019, at en hel del millioner desværre har sat livet til, også i at slås for Friheden, med stort F.
Vælg selv. Det er en lang liste...

Peter Beck-Lauritzen

Iflg. Amerikansk lov, har NSA ikke lovhjemmel til at overvåge borgerne i USA. Så er Snowdon uden for lov og ret, så er NSA det også. "Det vilde vesten" eksisterer fortsat.

Thomas Bindesbøll

Peter Beck-Lauritzen,

Det har du helt ret i, derfor læs også venligst mine kommentarer ovenfor. Inklusive dilemmaerne. Det hele er jo ikke blot sort-hvidt.
Der er også noget, der hedder "det vilde østen", lige fra "Putinstan" til de strækmarcherende kinesere, så det er heller ikke godt at leve på deres "nåde", som Snowden p.t. er nødt til.

Der henstår dog også - igen meget kort & meget forenklet - om Snowden gennem sine udsmuglede USB-sticks, dermed ikke blot har afsløret NSA's ulovlige masseovervågning, men om han også via andre "downloadede" programmer, dermed har afsløret hvilke - langt mere mere målrettede - overvågningsprogrammer, som USA's sikkerhedstjenester hidtil har kunnet bruge i overvågningen af bla, Putins FSB-Rusland (=en politi-overvågningsstat af rang!), samt også kinesere, nordkoreanere eller andre dybt reaktionære og diktatoriske regimer....

Du burde kunne følge mig. Alting har en pris. Gad vide hvilken pris Snowden har betalt for at være på tålt ophold i Rusland. Det høre også lige med i billedet her

Som skrevet flere gange i tråden ovenfor håber jeg, at Snowden engang kan slippe fri af Putins Rusland og ende et sted hvor man kan skille tingene ad. Både juridisk og etisk / moralsk.

"It remains to be seen"