Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

Det er ikke, fordi ’3 sekunder’ som sådan er dårlig

Svenske Joel Kinnaman leverer i den engelsksprogede thriller ’3 sekunder’ en intens og sammenbidt præstation som et i bund og grund godt menneske, der engang begik en fejl, som stadig hjemsøger ham
Pete Koslow (Joel Kinnaman) må en tur i fængslet i Andrea di Stefanos thriller, ’3 sekunder’, for at beskytte sig selv og dem, han elsker. Foto: SF Studios

Pete Koslow (Joel Kinnaman) må en tur i fængslet i Andrea di Stefanos thriller, ’3 sekunder’, for at beskytte sig selv og dem, han elsker. Foto: SF Studios

Liam Daniel

Kultur
27. september 2019

Det er ikke, fordi 3 sekunder (originaltitel: The Informer) som sådan er dårlig. Faktisk er den et ganske effektivt spændingsdrama om en på bunden god mand, der er kommet ud i noget værre snavs. Men alligevel gør den ikke det store indtryk, og det skyldes nok mest, at den minder så meget om så mange andre og ret beset bedre og mere opfindsomme film.

Pete Koslow (Joel Kinnaman), der har polske aner og en fortid som marinesoldat, arbejder for den polske mafia i Los Angeles og er samtidig informant for FBI. Håbet er, at han med myndighedernes hjælp kan få et nyt liv sammen med sin kone, Sofia (Ana de Armas), og lille datter. En plan lægges, men noget går galt, en politimand dør, og mafiabossen Klimek (Eugene Lipinski), der mener, at det er Petes skyld, tvinger ham til at lade sig fængsle igen (Pete har siddet inde for manddrab og måtte lade sig rekruttere af mafiaen for at overleve).

Klimek vil have kontrollen med narkohandlen i det amerikanske fængselssystem, og først når han får det, er han og Pete kvit. Samtidig er FBI i skikkelse af specialagent Wilcox (Rosamund Pike) og hendes chef, Montgomery (Clive Owen), en iskold skiderik, kun alt for villige til at udnytte Petes desperate situation for at få fingrene i Klimek. Stakkels Pete er med andre ord fanget som en lus mellem to beskidte negle, og han skal mønstre al sin snedighed, intelligens og et ikke ubetydeligt overlevelsesinstinkt for at slippe ud af kniben.

Intens præstation

Og sådan bevæger det sig ganske forudsigeligt derudad i 3 sekunder, der er instrueret af italienske Andrea Di Stefano – baseret på en svensk bog – og som ikke har mange originale ideer at byde på. Den i bund og grund uskyldige mand, gerne med soldaterbaggrund, der kommer i fængsel, og her skal forsøge at tilfredsstille flere forskellige ’herrer’, er lidt af en kliché i thrillersammenhæng.

Således er det primært på grund af Joel Kinnamans intense, sammenbidte præstation som Pete Koslow, at filmen overhovedet er værd at se. Den svenske skuespiller, der efterhånden er blevet lidt af en stjerne i amerikanske film, smiler ikke ret meget i 3 sekunder – Pete har så heller ikke meget at smile ad – og han og Di Stefano synes at have besluttet sig for, at filmen skal være en såre alvorlig og dyster affære, også visuelt med afdæmpede blålige og grålige toner, ikke mindst inde i det grimme og grumme fængsel.

Men alt dette mismod passer så også godt til den barske historie, som handler om et menneske, der engang begik en tragisk fejl og stadig hjemsøges af den, og om hvor langt man er villig til at gå for at beskytte dem, man elsker. Svaret er, nok ikke overraskende, at man vil gå temmelig langt – det vil Pete i hvert fald. Det store spørgsmål er så, om det faktisk er for langt.

’3 sekunder’. Instruktion: Andrea Di Stefano. Manuskript: Rowan Joffe, Andrea Di Stefano, Matt Cook. Fotograf: Daniel Katz. Længde: 113 minutter (Biografer landet over)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her