Læsetid: 3 min.

For at handle radikalt må vi tænke radikalt

Félix Guattari insisterede på den intime relation mellem subjektive, miljømæssige og sociale registre
Félix Guattari mente, at autentiske politiske, sociale og kulturelle revolutioner må følges ad, så vil man kæmpe for en mere retfærdig global økonomi, må man også kæmpe for ligestilling i den lokale brugsforening.

Félix Guattari mente, at autentiske politiske, sociale og kulturelle revolutioner må følges ad, så vil man kæmpe for en mere retfærdig global økonomi, må man også kæmpe for ligestilling i den lokale brugsforening.

Ritzau Scanpix

4. oktober 2019

Den grundlæggende idé i Félix Guattaris bog Les Trois Écologies fra 1989 er egentlig simpel: Under overskriften »økosofi« ønsker han at udfolde tre separate registre og dels vise, hvor intimt de er forbundne, dels hvor forskelligartede de må fastholdes at være. De tre registre kalder han også »økologier«, og de dækker over miljøet, de sociale relationer og den menneskelige subjektivitet.

Pointen er, at en krise på ét felt uundgåeligt vil medføre kriser i de andre registre, således at autentiske politiske, sociale og kulturelle revolutioner må følges ad. Opstår der en krise, vil den tilmed altid være global og må derfor rodbehandles transnationalt, men krisen sætter sig også i lokale – eller molekylære, som Guattari ynder at kalde det – domæner, der derfor også må have vores fokus.

Alt det angiver naturligvis, hvor ekstremt kompliceret vores verden er orkestreret, og derfor også hvor radikalt vi må gå til værks.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Steffen Gliese
Steffen Gliese anbefalede denne artikel

Kommentarer