Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Heldigvis findes der monstre – og plads til endnu en (god) historie til børn om dem

De er et godt makkerpar, Andreas Nederland med de sjove ord og Mikkel Straarup Møller med de sjove tegninger

Illustration fra bogen

Kultur
13. september 2019

De er et godt makkerpar, Andreas Nederland med de sjove ord og Mikkel Straarup Møller med de sjove tegninger. Begge kan fortælle gode historier, skævt og detaljerigt. De spiller på komediens forventninger, indfrier dem nogle gange, andre gange overrumpler de og sender historien i uventede retninger.

Sidst udgav de antiheltehistorien Da Leif invaderede jorden til børn i skolealderen cirka. Denne gang har de lavet en billedbog sammen, én, der kan kigges grundigt i, mens en voksen læser højt. Meget lidt tekst og masser af billeder med andre ord.

Skovly hedder bogen, som om der var fred og ingen fare, men sådan er det ikke. Titlen på forsiden står på baggrunden af en kæmpestor og sort monsterskygge. Skyggen er meget større end lilleputbyen, Skovly. Og et stort skilt fortæller, at:

»Her bor et kæmpe monster!«

Men der står også en spraglet mand med slik i håret og store briller i hjørnet. Han har lige nået at få en malerbøtte om på ryggen. Malingen er hvid, ligesom på skiltet. Bøtten og hans sleske smil fortæller, at ham kan man ikke stole på.

Illustration fra bogen

Det viser sig, at skiltemaleren er byens borgmester John. Han har en plan om at sælge byen til turister på en historie om et monster:

»Ak, Skovly bli’r jo næppe kendt
og heller ikke jeg,
hvis udenbys turister
aldrig kommer vores vej!«

Borgmester John læser

»om et monster i en californisk skov,
som var beklædt med tottet pels
og gik på børnerov.
Og selvom den fortælling gjorde,
at de fleste gøs,
drog mange faktisk til det sted,
hvor skabningen var løs.
Hotellerne, som lå på egnen,
fik et kæmpe hyr.
Der kom så mange folk,
som ville se det vilde dyr!«

Hundrede procent på børnenes side

Monstermyte som forretningsidé altså. Men på trods af skiltning, merchandise og hornorkester hopper turisterne altså ikke på ideen, men så … skifter bogen farve til blåsort nat, og en dreng fra byen forsvinder sporløst. Nederland er hundrede procent på børnenes side:

»Lokalavisen skrev artikler om den arme dreng,
og moren mente, at hun havde været alt for streng.«

Hvorfor rim, kan man spørge. Jeg kan ikke svare – ikke andet end, at rim passer godt til en gakket historie, men ikke alle sidder lige i skabet som disse.

I hvert fald: Den forsvundne dreng får ikke bare moren til at angre, men lokker også den første turist til byen. Endnu et barn forsvinder, og en kritisk journalist afslører borgmesteren som skurk.

Men da et tredje barn forsvinder midt om natten, og borgmesteren sidder i fængsel, må der jo faktisk være et monster i skoven.

Illustration fra bogen

Nederland twister historien igen og en gang til. Og Mikkel Straarup Møller bruger det store billedbogsformat usædvanlig godt.

De fleste opslag er et mylder af sidehistorier med turister på segways (selvfølgelig) og ’Skovbageren’, der har monsterkager i vinduet og ’Monstertilbud’. Man kan sætte (og tegne!) monster- foran snart sagt alt. ’Monsterspændende’ for eksempel.

Illustrationerne myldrer desuden med tilskuere til historien, byens egne indbyggere (herunder en hare fra skoven) ser måbende til. Tegningerne er skiftevis uhyggelige og hyggelige, mørk nat og højlys dag.

Det sidste opslag er helt uden ord og ren idyl. Her ser det ud, som om det californiske monster (for det var dét!) har fundet sig et hjem i Skovlys skov, en ren naturskønhed – sammen med tre af byens børn. Her vil man gerne bo, det ligner et hippieparadis. På klapbordet står fire kopper, tre små og en monsterstor.

Det er sjovt, for tidligere har læseren stirret på merchandisekopper til turisterne. Der er et tebrev i hver af de små kopper, i monsterets er der tre. »Verdens bedste monster« står der på koppen. Og det er ikke løgn, for bæstet åd den onde borgmester, der elskede penge og berømmelse og var ligeglad med børn.

Andreas Nederland (tekst) og Mikkel Straarup Møller (illustrationer): ’Skovly’. Gyldendal, 48 sider, 230 kroner

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her