Læsetid: 5 min.

Henrik Pontoppidan var ikke Lykke-Per, fremgår det af nyt gigantværk om nobelpristageren

Flemming Behrendts livsværk om Henrik Pontoppidan, ’Livsrusen’, er blevet en litterær mosaik snarere end en lineær fortælling om forfatterens værk, liv og tid. Mest optur er antydningen af, at Lykke-Per lignede broren Knud Pontoppidan – psykiateren, der slog sig på Amalie Skram
Livsrusen er et livsværk i dobbelt forstand, og dertil et savnet værk om én af Danmarks allerstørste forfattere. Selv kalder Flemming Behrendt bogen »papirsiden af en triangel om Henrik Pontoppidans liv og tilblivelsen af hans værk i dets sammenhæng med hans fortid og nutid«.

Livsrusen er et livsværk i dobbelt forstand, og dertil et savnet værk om én af Danmarks allerstørste forfattere. Selv kalder Flemming Behrendt bogen »papirsiden af en triangel om Henrik Pontoppidans liv og tilblivelsen af hans værk i dets sammenhæng med hans fortid og nutid«.

Polfoto ritzau

13. september 2019

Henrik Pontoppidan (1857-1943) er én af dansk litteraturs giganter. Hans roman Lykke-Per er kanonisk, forbillede for romaner som Pelle Erobreren, og nu desuden filmatiseret. Pontoppidans socialrealistiske noveller skildrede datidens ludfattige bondealmue, og i 1917 delte han Nobelprisen med Karl Gjellerup.

I december udsendte Gyldendal hans smukt underspillede selvbiografi Undervejs til mig selv (1943), en forkortet udgave af tidligere selvbiografier.

Omskrivningerne – næsten frem til trykpressen – var Pontoppidan i øvrigt berygtet for blandt forlæggere og redaktører. Dette og meget andet får læseren at vide i Livsrusen, Flemming Behrendts mere end 700 sider lange bog om Pontoppidan.

Behrendt, der er fyldt 80 i år, er journalist og litterat og har siden sin studietid beskæftiget sig med Pontoppidans forfatterskab.

Siden har han blandt meget andet stiftet Pontoppidan-selskabet og grundlagt det fremragende site henrikpontoppidan.dk, som rummer en sand guldgrube af information om Pontoppidans liv og værker.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Maj-Britt Kent Hansen
Maj-Britt Kent Hansen anbefalede denne artikel

Kommentarer