Anmeldelse
Læsetid: 4 min.

Jesper Theilgaard om ny klimabog: ’Som gjaldt det livet’ giver rygstød til klimaoprøret

’Som gjaldt det livet’ understøtter det voksende oprør mod tendensen ’at lade stå til’, som er fremherskende i et politisk system, der har endog meget svært ved at håndtere klimaproblemet, skriver meterolog Jesper Theilgaard i denne anmeldelse af Information-journalist Jørgen Steen Nielsens nye bog
Det skinner igennem, at Jørgen Steen Nielsens sympati ligger hos de unge klimademonstranter, skriver Jesper Theilgaard – for citaterne fra modstanderne sættes i et lettere komisk lys. Her ses klimastrejken på Christiansborg Slotsplads fredag den 24. maj 2019.

Det skinner igennem, at Jørgen Steen Nielsens sympati ligger hos de unge klimademonstranter, skriver Jesper Theilgaard – for citaterne fra modstanderne sættes i et lettere komisk lys. Her ses klimastrejken på Christiansborg Slotsplads fredag den 24. maj 2019.

Bax Lindhardt

Kultur
13. september 2019

Jørgen Steen Nielsen har igen begået en bog, som kommer langt omkring det klimapolitiske univers. Han skriver som sædvanligt i et letforståeligt sprog, og han har rigtig meget på hjerte. Der vil ikke være en gnist af tvivl hos læseren om, at forfatteren har et helt særligt forhold til den klimapolitiske problemstilling, og da slet ikke hvilke risici verden står over for i de kommende mange årtier.

Spørgsmålet er dog, om bogen fanger og fænger bredt nok, hvis det er meningen, at man skal læse bogen helt fra begyndelsen. For her ligger nok også bogens eneste problem, idet de første par kapitler er fyldt med tal – mange tal. De kan være enormt svære at forholde sig til, hvis man ikke lige er inde i materien. Jeg kender selv mange af tallene, men når de nærmest vælter over hinanden, kan det både virke forvirrende og overvældende.

Men væbner man sig med lidt tålmodighed, er der uomtvisteligt meget god viden at finde også her. For ind imellem tallene ligger både viden og baggrund, som kan være god at tage med i den videre læsning.

Det hele hænger sammen

Belønningen for den tålmodighed kommer så i bogens øvrige kapitler, hvor det er tydeligt, at forfatteren er på hjemmebane. For her øser han ud af sin store viden. Læseren suges ind i et spind af tænkere, meningsdannere, forskere og politikere, der alle på en eller anden måde er en del af klimafortællingen.

Forfatteren bruger på fornemmeste vis citater fra disse grupper til at beskrive den store kompleksitet i den klimapolitiske dagsorden.

»Vi har en nagende fornemmelse af, at verden er blevet mere sårbar over for sammenbrud, fordi alting hænger sammen med alt andet« er et citat fra den britiske professor David Runciman.

Citatet står i kapitel tre, og under min læsning af bogen vendte jeg flere gange tilbage til netop det citat. For i de følgende yderst velskrevne kapitler er netop den komplekse og sammenhængende verden omdrejningspunktet.

Uanset om vi lever i et vestligt demokrati eller under et mere despotisk styre, så hænger verden sammen i dag, og klimaproblemet er jo netop globalt, så ingen vil forblive uberørt.

Derfor er pointen for forfatteren, at alle må forholde sig til problemet. Samtidig stiller han så spørgsmålet om, hvilken styreform, der vil være bedst til at håndtere og samtidig løse klimaproblemet.

Det bliver til en længere, men absolut ikke for lang, diskussion om de udfordringer, vores demokrati står over for.

»Hvis demokratiet svigter« er overskriften på kapitel seks, hvor en diskussion mellem et par af Romklubbens stiftere og den indiske stifter af tænketanken »Global Institute for Tomorrow«, Chandran Nair, sætter den vestlige demokratiopfattelse i perspektiv.

Den diskussion fandt sted ved Romklubbens 50-års jubilæum og er måske den vigtigste debat i bogen. For der bliver vendt op og ned på vores vante forestillinger om den vestlige verdens fortræffeligheder.

Greta Thunberg

Men jeg må ikke glemme en anden af bogens vigtige hensigter – nemlig at understøtte det voksende oprør mod tendensen »at lade stå til«, som er fremherskende i et politisk system, der har endog meget svært ved at håndtere klimaproblemet.

Oprøret er – som de fleste oprør i øvrigt – groet frem hos den unge generation, der kan se deres fremtid besværliggjort af klimaforandringerne. Denne generations ikon Greta Thunberg får en del positiv omtale i bogen, eftersom hun har evnet at holde nogle bemærkelsesværdige taler, hvorfra en del citater til bogen er hentet.

Som den grundige journalist forfatteren er, bliver der også henvist til den modstand, der fra ikke mindst politisk hold har været af netop Greta Thunberg. Det skinner dog igennem, at forfatterens sympati ligger hos de unge, idet de medtagne citater fra modstanderne sættes i et lettere komisk lys.

Bogen er som sådan ikke en håndbog i »Hvad-kan-jeg-selv-gøre-for-at-afhjælpe-klimakrisen«, men den har dog en meget væsentlig kommentar til opfattelsen af, at et teknologisk fix kan løse det hele. Her siger bogen meget klart – og jeg er enig heri – at det vil være at spille hasard med fremtiden, hvis vi blot sidder og venter på et teknologisk fix, der måske – måske ikke – kommer.

Vi er nødt til at bruge de teknologier, der er til stede lige nu og så på alle niveauer i samfundet gøre, hvad der kan gøres for et nedbringe udslippene af drivhusgasser.

Endelig vil jeg nævne en anden af bogens mange kvaliteter – den er helt up to date. Der er citater og referencer til den netop overståede valgkamp i Danmark, og forfatteren når også at medtage kommentarer til dannelsen af den nye socialdemokratiske regering og det berømte forståelsespapir mellem regeringen og dens støttepartier.

Det giver bogen en autenticitet og den helt rigtige følelse af at læse om et af NUtidens største problemer.

Jørgen Steen Nielsen: ’Som gjaldt det livet’. Informations Forlag, 212 sider, 200 kroner

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Arne Albatros Olsen

Der kan ikke være nogen tvivl om at klimatæskene venter forude, og hvor hårdt de vil ramme afhænger selvfølgelig af...................................................................................................................