Anmeldelse
Læsetid: 4 min.

Klimaminister Dan Jørgensen anmelder: Ny bog om klimakampen bliver pensum for regeringen

Jørgen Steen Nielsen har skrevet en tankevækkende bog om klimakampens mange dilemmaer og potentielle konflikter. Den bliver pensum for regeringens nye grønne udvalg
De mange protester fra »de gule veste« i Frankrig har vist, at omstillingen ikke kan lykkes uden et socialpolitisk ben at støtte på.

De mange protester fra »de gule veste« i Frankrig har vist, at omstillingen ikke kan lykkes uden et socialpolitisk ben at støtte på.

Ian Langsdon

Kultur
13. september 2019

På mandag er det en historisk dag for den grønne omstilling i Danmark. Her mødes regeringens nye udvalg for grøn omstilling for første gang. I fremtiden kommer den danske miljø- og klimapolitik til at være meget mere ambitiøs og langt bedre koordineret end nogensinde set før. Farvel til årtiers silotankegang. Nu indfører vi en ny langt mere forpligtende og sammenhængende tilgang til det grønne.

Når de syv ministre ankommer til dette første møde, vil der på mødebordet, ved siden af kaffekopper, dagsordener og de mange bilag, også ligge et eksemplar af Jørgens Steen Nielsens nye bog: Som gjaldt det livet til dem hver.

Jeg forærer min kolleger bogen for at minde dem om mange af de udfordringer, vi står over for. Intet nyere værk, jeg har læst, beskriver lige så godt de dilemmaer, vi beslutningstagere kommer til at stå over for i de kommende år.

Selv om bogen er både spændende og til tider uhyggelig læsning, er det ikke en krimi. Forfatteren tilgiver mig derfor nok, at jeg her røber nogle af hans vigtigste pointer.

Vi har travlt. Klimaforandringerne er her allerede, og de kommer til at accelerere med stor hast, hvis ikke vi gør mere for at forhindre dem. Opgaven lyder derfor med Jørgen Steen Nielsens ord:

»Vi skal her og nu vende en stejlvækstkurve for CO2-udledning gennem et par hundrede år til en mere stejl reduktionskurve«.

En ofte overset grund til, at vi har så travlt er, at vi om ganske få år risikerer at ramme en række såkaldte »tipping points«, hvorefter udviklingen måske vil være irreversibel: Optøning af permafrosten i Arktis, udslip fra metandepoterne på havbunden, degraderingen af Amazonas osv.

Jørgen Steen Nielsen skriver:

»Disse tipping-mekanismer kan måske opføre sig som dominobrikker. Når en har passeret tærsklen, kan det presse jorden hen mod en anden. Det kan blive vanskeligt eller umuligt at forhindre hele rækken af dominobrikker i at vælte

Sker det, vil store dele af jorden blive ubeboelig.

Den gode nyhed er, at vi faktisk ved en hel del om, hvad vi kan gøre. Og at meget faktisk går i den rigtige retning. Der investeres big time i grøn vedvarende energi i disse år. Som en af bogens statistikker viser det, blev der i 2018 investeret mere end 300 mia. dollar i grøn energi. Det er mere end dobbelt så meget som samme års investeringer i fossile kraftværker og mere end seks gange så meget som i atomkraft.

Det er opløftende. Men er det nok? Svaret er et klart rungende nej. Der skal en langt mere gennemgribende samfundsforandring til. Og her løber vi ind i problemer.

Vi står med et giftigt krydspres

Den måske største udfordring for verdens omstilling til en mere bæredygtig levevis er uligheden. Steen Nielsen påpeger, at Grundtvigs ideal om, at »få har for meget og færre for lidt« mildest talt ikke afspejler den gældende verdensorden.

Uligheden er blevet enorm. Siden 1980 har den ene procent af verdens befolkning, der har de højeste indkomster kapret dobbelt så meget af den globale vækst som den halvdel af befolkningen, der har de laveste indkomster.

Selv i Danmark, som er et af verdens rigeste og mest lige lande, er den gal. Også her stiger uligheden. Vi ser enorme lønstigninger i toppen af samfundet, uden at vi samtidig får hævet bundens levestander tilstrækkeligt.

Hvad har det med klimaet at gøre, tænker læseren måske? For at få svar på det kan man rette blikket mod Frankrig. Her har bevægelsen »de gule veste« igennem måneder kastet landet ud i, hvad der minder om en undtagelsestilstand blandt andet i protest mod højere priser på brændstof.

Den franske præsident Macrons idé var ellers nobel nok. Han ville bruge afgifter på brændstof for at fremme en grøn omstilling af transportsektoren. Han havde bare overset de store sociale konsekvenser, det ville få for hundredtusindvis af franskmænd, der lever under stort økonomisk og socialt pres.

Kan det samme ske andre steder? Svaret er et rungende ja. Det kan endda ske i Danmark, hvis ikke samfundet som helhed tager ansvar – og hvis ikke politikerne tænker sig om.

Læg dertil risikoen for, at grønne ekstremister går på gaden og tager loven i egen hånd, hvis ikke der sker omfattende forandringer hurtigt nok. I givet fald står vi med et giftigt krydspres, som ethvert samfund og dets beslutningstagere er nødt til at forholde sig til.

Kan demokratiet levere? Lige nu er det i vores land mit parti, der er valgt til at stå i spidsen for den nødvendige omstilling.

Jørgen Steen Nielsen ser perspektiver:

»Omstillingen er en bunden opgave, men det er også en ny chance for Socialdemokratiet, en chance for at blive en bærende kraft i realiseringen af det nye i alliance med de dele af civilsamfundet og erhvervslivet, der vil – præcis som man engang skabte velfærdsstaten på alliancer

Her tror jeg, han rammer hovedet på sømmet. Den opgave, vi skal igennem nu, er i omfang og vigtighed at sammenligne med dengang, vi skabte velfærdsstaten.

Læseren må ikke tro, at Jørgen Steen Nielsen er ukritisk over for Socialdemokratiet. Det er han bestemt ikke. Først og fremmest er han utålmodig. Det forstår jeg godt. Det er jeg også selv. Alligevel ligger der heri måske også en lille svaghed ved en ellers fremragende bog. Havde Jørgen Steen Nielsen haft tålmodighed til at vente et par måneder med udgivelsen af bogen, ville han kunne have fået med, hvor store strukturelle og ambitiøse omstillinger det faktisk er, vi sætter i gang i disse dage og måneder.

Dan Jørgensen er klima-, energi- og forsyningsminister og formand for regeringens udvalg for grøn omstilling.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Philip B. Johnsen

“Verdensøkonomien kan ikke vokse, uden at CO2-udledningerne følger med.
En ny rapport gør op med forestillingen om, at velstående landes økonomi kan fortsætte med at vokse, samtidig med at landene nedbringer belastningen på klimaet og biodiversiteten.”
Link: https://www.information.dk/telegram/2019/07/nyt-studie-skyder-forhaabnin...

Når det nu går helt galt, som i dag, hvor der er flere penge i investering i finansprodukter end i arbejdspladser, er det altid den svage i det økonomisk forhold der betaler prisen, det er ‘altid’ dyrt at være fattig.

Det er reelt samme historie med den manglende bæredygtige energi til produktion.

Der er naturligvis ikke fornuft i den førte kapitalisme, hvor skulle ‘den’ komme fra, det er kun et magt spil designet til, at den med magten fra begyndelsen, beholder magten uanset hvem der bliver rige i forløbet, hvis spillets regler overholdes.

Der kommer ikke en god løsning imorgen fra de klogeste af vores hoveder, reel ændring ville kræve, at den politiske og økonomiske magtelite bekæmpede deres egen mulighed for berigelse på andres bekostning.

"Ny forskning afslører politikerne:
De ignorerer fakta, der ikke trækker i deres retning

Resultaterne spiller ind i tidens debat om det postfaktuelle samfund og betydningen af følelser over for fakta i politik. En debat, der særligt er sat på spidsen i USA, hvor Donald Trump ser bort fra klimaforskeres anbefalinger og siden sin indtrædelse har lagt grund til begrebet ’alternative fakta’.”
Link: https://www.information.dk/indland/2017/09/ny-forskning-afsloerer-politi...

Det er politisk besluttet, at der ikke længere er arbejde til de politisk udstøtte ufaglærte i de avancerede økonomier, der kommer fra fattigdom og underbetalt arbejde til ‘alle’ højtuddannede ‘fra fattige familier’, er underbetaling lige på trapperne.

r > g
where r is the return on capital and g is the growth rate of the economy.
Thomas Piketty

Arbejde betaler sig ‘IKKE’.
Der er flere penge i investering i finansprodukter end i arbejdspladser.

De rige bliver rigere samtidig bliver de sultende, de fattige og ufaglærte working poor flere i Europa, Danmark og resten af verden.

Hvis ikke man i Danmark/EU politisk ønsker, at forholde sig til bl.a. et stigende antal klimaflygtninge, burde EU stoppe med, at producere klimaflygtninge.

Der burde tages klart afstand fra kortsigtede ‘ikke’ bæredygtige pseudo økonomiske og magtpolitiske interesser, hvor de ansvarlige politikere og pseudo økonomiske interessenter, efterfølgende beskylder ofrene for deres politik og pseudo investeringer, for deres på ofrene overlagte påførte ulykker.

Den hvide mands identitetspolitik i Danmark/EU, kvæler større økonomisk lighed.
Det danske eksempel hvor ikke engang et rødbedefarvet danske EU pas, ligestiller mennesker i samfundet i dag.

Sådan fungere dansk/EU’sk Trumpismen.
Homoseksuelle, muslimer, kristne og alle andre danske, der findes IKKE ’en’ danskhed.
Danskere har ret til, at mene og leve ‘helt frit’ præcis, som man ønsker at leve i Danmark, så længe borgeren overholder loven her i landet, dette er grundstenen for demokrati og retstat.

Det faktum vil politikere ikke rigtig indrette sig efter længere, politikere har nået grænsen for deres ønske om, politisk at overholde grundloven, nu handler det for denne illigitime flok økonomisk priviligerede magtelite, om ydmygelse og værende mere danske end andre.

Smykkeloven, maskeringsforbuddet, håndtryk for at kunne få statsborgerskab, indfører dobbeltstraf i særlige zoner, Dansk Folkeparti sår tvivl om, hvorvidt Danmark skal følge domme fra Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, og som mener, at Grundloven kun gælder for danskere.

Højreekstremistiske politisk retorik, den EU udenrigspolitik og beskyttelse af EU’s ydre grænser, som ledet under Det Europæiske Agentur for Grænse- og Kystbevogtning (Frontex), har ledt til EU og medlemslandenes regeringer er blevet indberettet til Den Internationale Straffedomstol i Den Haag.

Tiltalen lyder ‘Forbrydelser mod menneskeligheden’.

“The allegation of “crimes against humanity” draws partially on internal papers from Frontex, the EU organisation charged with protecting the EU’s external borders, which, the lawyers say, warned that moving from the successful Italian rescue policy of Mare Nostrum could result in a “higher number of fatalities”.
Link: https://www.theguardian.com/law/2019/jun/03/icc-submission-calls-for-pro...

Dansk Folkeparti burde EU terror listes, da DF indirekte opfordrede til terror ved aktivt og tydeligvis bevist brug af retorik, der bruges af terrorister ‘til opfordring til terror’.
‘Udskiftning’ af den danske befolkning.

“How the ’Great Replacement’ conspiracy theory has inspired white supremacist killers.”
Link: https://www.telegraph.co.uk/news/2019/08/05/analysis-great-replacement-c...

“The ’white replacement theory’ motivates alt-right killers the world over”
Link: https://www.theguardian.com/commentisfree/2019/aug/05/great-replacement-...

“The Great Replacement”
Link: https://en.m.wikipedia.org/wiki/The_Great_Replacement

Pia Kjærsgaard (DF), har i et tweet brugt udtrykket som reaktion på historien om, at muslimske trossamfund anbefalede folk at stemme rødt til folketingsvalget.

“Hvad sker der?
En udskiftning af det danske folk??”
Citat Den ekstreme højrefløjs Dansk Folkepartis stifter Pia Kjærsgaard.

Peter Skaarup (DF) siger til Detektor, at han bruger udtrykket "udskiftning", fordi der i dag er forholdvis flere udlændinge i Danmark, end da han gik i gymnasiet.

Det er klart, at når det fører med sig, at der også kommer mange, der skal have statsborgerskab, så kan man godt tale om, at man stille og roligt er ved at udskifte den danske befolkning, siger han.
Link: https://www.dr.dk/nyheder/detektor/detektor-forudsigelser-om-den-store-u...

“Når jeg ser på, hvordan nogle borgere opildner til holdninger mod flygtninge, eller hvor nedsættende der tales om jøder, spørger jeg mig selv:
Hvor godt forankret er den menneskelige værdighed i folks hoveder?”

Citat Josef Schuster, formanden for det Jødiske Centralråd i Tyskland.
Link: https://www.dr.dk/nyheder/udland/merkel-vi-maa-aldrig-glemme-krigens-rae...

Dansk Folkeparti roses og Anders Behring Breivik manifestet.
“Morten Messerschmidt, medlem af EU-Parlamentet for Dansk Folkeparti, og Lars Hedegaard, formand for Trykkefrihedsselskabet, er begge nævnt i manifestet”
Link: https://www.jv.dk/udland/Seks-danskere-modtog-Breiviks-manifest/artikel/...

FN/UN om Libyen massakren.
“Ifølge FN er over 15.000 mennesker i 2018 blevet sendt ‘TILBAGE’ til Libyen fra Middelhavet.

“Europa har forpligtet sig til at redde liv på Middelhavet og har et ansvar for at tage imod migranter og flygtninge.!”

“Retten til at søge asyl og ’non-refoulement-princippet’, som forbyder tilbagesendelse af personer til et land, hvor der er risiko for forfølgelse, tortur eller umenneskelig behandling, er nedfældet i EU-traktaterne.”

Link: https://politiken.dk/debat/debatindlaeg/art7026050/Jeg-mødte-en-20-årig-kvinde-hvis-spædbarn-var-blevet-slået-ihjel-med-kogende-vand

Philip B. Johnsen

En økonomi der virker for alle tak!

Fra link:
“Samtidig har Nationalbanken erkendt, at de private banker skaber penge til sig selv ved at låne dem ud som kontopenge i stor fart og til en rente, så den samlede pengemængde i samfundet – nu mere end 1.250 mia. kr. – vokser med ca. syv procent om året.

De nye penge havner for en meget stor dels vedkommende som profit hos bankernes aktionærer og direktører. Så når politikerne nu skal planlægge den grønne omstilling via finansloven 2020, er disse penge, op mod 100 nye mia. kr., altså ikke en del af budgettet. Men det kunne de blive..”

Citat Johan Keller

Link: https://www.information.dk/debat/2019/08/pengereform-kan-finansiere-groe...

Ole Svendsen, Katrine Damm, Eva Schwanenflügel, Ervin Lazar, Jens Flø og Thomas Tanghus anbefalede denne kommentar

Det er godt at høre, at regeringen er opmærksom på problemerne med den store ulighed, både herhjemme og globalt. Lad os håbe, de kan levere varen.

Benta Victoria Gunnlögsson, Philip B. Johnsen, Katrine Damm, Eva Schwanenflügel og Marianne Stockmarr anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

Dan Jørgensen skal kunne svare på, hvad der skal gøres, hvis grøn teknologi ikke er nok. Både De radikales Lidegård og DF’s Messersmidt har ikke noget svar og siger bare, at det ikke er så godt så.
Jeg selv anser det for det mest presserende spørgsmål, for så må vi igennem en omstilling, der slet ikke er talt om endnu. Der er intet belæg for at påstå, at teknologien kan redde os. Det er drømmetænkning. Den barske tænkning består i at komme med forslag til, hvordan vi indretter et ikke-stalinistisk, men reelt kommunistisk samfund. Man kan kalde det grøn totalitarisme.
Kineserne har med deres Wechat et overvågningssystem, der straffer folk, der begår noget ulovligt. I vores øjne uhyggeligt, fordi systemet er uhyggeligt, men i det øjeblik vi demokratisk har besluttet en grøn vej, så er der nok ikke andet at gøre end sætte alle sejl til - ellers får vi totalt kaos.