Svenske Johanna Frids jalousi- og endometriosedrama lander i Danmark med oplysningen om, at romanen har modtaget Dagens Nyheters kulturpris 2019. En kvik person har sørget for, at der på omslaget desuden står, at bogen kan »klassificeres som en slags litteraturens SAS«.
Den karakteristik gad jeg først godt (som anmelder) at have fundet på. Den bunder i, at der bliver talt både svensk, dansk og norsk i Nora eller Brænd Oslo Brænd, men efter jeg har læst romanen, er jeg kommet i tanke om SAS’ berømte økonomiske katastrofekurser, og at det ikke er så fikst at flyve længere og helt præcis, at det at vælge klovnen som feministisk strategi for at blotte sin kvindekrops skrøbeligheder er en hulens svær kunst at mestre. Det kræver, at man tør bevæge sig ind i det allermest smertefulde og risikere at frastøde nogen.

Johanna Frid: 'Nora eller Brænd Oslo Brænd'.
Johanna har to slags smerter i sit liv. Norasmerten, som skyldes hendes danske kæreste Emils norske ekskæreste. Johanna betragter Noras mor, der elsker sin datter højt på de sociale medier, hun studerer Noras »fortryllende fregnede næse« og guldhår. Hun tror på den lykkelige selvfremstilling på nettet. Johanna er besat af de andres liv. Det er ganske ufarligt, men sjovt at læse om: »Jeg stirrede og stirrede til jeg så hagekors i øjnene. Det fremmede var Norge. Grantræerne og fjeldtoppene kunne anes i hendes blik. Oliefonden og en manglende interesse for EU-anliggender.«
Johannas anden smerte skyldes endometriose. Den rammer kun »personer med en livmoder«, og cirka ti procent af alle fertile kvinder lider af sygdommen. ’Endo-hva-for-noget’ er en lidt hemmelig sygdom, som kan være svær at diagnosticere. Roman-Johanna har den, og Lena Dunham har den. Johanna læser Dunhams essay »The Sickest Girl« om, hvordan hun i skolen blev kåret til den sygeste pige, og hvordan endometriose fortsat invaliderer hende i voksenlivet.
Det er strengt at sige, men mit engagement i Johannas to smerter begyndte for alvor, da jeg læste romanens kilder. Ud over Dunham er det Megan Nolan, der skriver om besættelsen af andres online-liv som en form for psykisk selvskade i bloggen ’Watch Me’. Kun på den vis er der gods i Frids roman.
Johanna Frid: 'Nora eller Brænd Oslo Brænd'. Gads Forlag, 196 sider, 250 kr.