Læsetid: 4 min.

Medier i afmagt

Tilbageblik på journalistikkens vilkår 1933-45 med forsinket indignation
4. oktober 2019

Titlen: Sidste nyt fra Berlin antyder ikke mediehistorikeren Lars-Martin Sørensens også nutidige ærinde med denne bog. Sidste nyt fra Berlin er den fortidens formel, hvormed de danske korrespondenter i Tyskland under nazismen fik præsenteret deres stof. 

Læseren vidste med denne og lignende værdifri meldinger besked; at reel oplysning og sandheden skulle søges mellem linjerne, om den overhovedet var at finde.

Velunderrettede kilder var heller ikke ligefrem en anbefaling, men udtryk for det tyske udenrigsministeriums indiskutable direktiver. Den nazistiske propagandas nidkære magtapparat tillod ikke at stof der ikke på forhånd var godkendt oppefra slap gennem nåleøjet.

Dertil kom, at også internationale journalister i den tyske hovedstad risikerede arrestation og anklage for højforræderi, såfremt værtslandet fandt graverende oplysninger eller blot uheldige formuleringer i artikler og telegrammer eller for den sags skyld private breve hjem. Korrespondenterne listede med andre ord på æggeskaller for ikke at blive hentet af Gestapo og/eller udvist.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Malan Helge
Malan Helge anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu