Læsetid: 4 min.

Når mor er både heks og helgen

Malene Lei Rabens bog ’Fruen’ om en både blomstrende og ondskabsfuld mor fra frigørelsens år har revner og sprækker. Derfra strømmer dens intensitet og fascination
Med ’Fruen’ rykker Malene Lei Rabens historie fra klummernes lette maskeradeverden til et mere personligt – mere privat – og alvorligere rum.

Med ’Fruen’ rykker Malene Lei Rabens historie fra klummernes lette maskeradeverden til et mere personligt – mere privat – og alvorligere rum.

Les Kaner

27. september 2019

Malene Lei Raben fortalte i en avisklumme for et par år siden, at hun efter mange travle år på arbejdsmarkedet, blandt andet som direktør i en medievirksomhed, havde fået nok og nu for en tid ville give sit liv et andet indhold. Jeg bemærkede blandingen af forargelse og tilslutning i debattrådene i dagene efter. Og meget mere skete der vist ikke.

Med bogen her om hendes mor, men ikke mindre om hende selv i nedslag fra barndom til nu, får vi en vigtig del af baggrunden. Samtidig rykker historien fra klummens lette maskeradeverden til et mere personligt – mere privat – og alvorligere rum, hvor den skiftevis formes af forfatterens indlevelse og distancerede uforsonlighed.

Bogens lange fortælling er påtrængende, rystende, indimellem ligefrem chokerende. Det er også en fortælling med huller i, skygger, revner og sprækker, som man som læser kan have svært ved at håndtere.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Narcissisme eksisterer i alle samfundslag, og man kan hænge de negative konsekvenser op på ydre omstændigheder. Men det er en indre vanskelighed, omend den udspiller sig i det ydre.
Havde det udspillet sig i andre miljøer, strengt religiøse, overklasse eller underklasse, så ville historien inde bag ved være den samme. Men uhyrlighederne ville udspille sig i den givne ramme. Og rammen ville få en masse af skylden. Det kan ikke være morens frigørelseprojekt, der er problemet.