Læsetid: 3 min.

Ny bog om Enhedslisten forsømmer det, der gør partiet til en ener i Folketinget

Journalist Kim Kristensens bog om Enhedslistens første 25 år i Folketinget er mere et jubilæumsskrift for de allerede indviede end det er selvstændig analyse af samtidshistorien
En kontant dom i Enhedslistens første vælgerundersøgelse fra 2008/2009, gav partiet en brat opvågnen til, hvordan omverdenen opfattede det, og som i al fald i den tidligere Christiansborgjournalist på Information Kim Kristensens historiefortælling er et afgørende afsæt for partiets modernisering, herunder udnævnelsen af Johanne Schmidt-Nielsen som partiets første politiske ordfører i 2009.

En kontant dom i Enhedslistens første vælgerundersøgelse fra 2008/2009, gav partiet en brat opvågnen til, hvordan omverdenen opfattede det, og som i al fald i den tidligere Christiansborgjournalist på Information Kim Kristensens historiefortælling er et afgørende afsæt for partiets modernisering, herunder udnævnelsen af Johanne Schmidt-Nielsen som partiets første politiske ordfører i 2009.

Jens Panduro (Arkivfoto)

27. september 2019

»I er sgu ikke et parti for almindelige mennesker. I er for luderne, narkomanerne, ham på bænken og flygtningene og de arbejdsløse og de skæve eksistenser.«

Så kontant er dommen fra en respondent i Enhedslistens første vælgerundersøgelse fra 2008/2009, der gav partiet en brat opvågnen til, hvordan omverdenen opfattede det, og som i al fald i den tidligere Christiansborgjournalist på Information Kim Kristensens historiefortælling er et afgørende afsæt for partiets modernisering, herunder udnævnelsen af Johanne Schmidt-Nielsen som partiets første politiske ordfører i 2009.

Kim Kristensen har sat sig for at skrive »Historien om Enhedslistens første 25 år i Folketinget«. Det hærdede stål, der tager sit navn efter et arbejderdigt af Carl Scharnberg, bygger på interview med centrale medlemmer af partiet, adgang til partiets arkiv og interne papirer, som vælgerundersøgelsen, der trods krasse udsagn om partiets image også viste, at hele ti procent af vælgerne havde overvejet at stemme på Liste Ø. Med den øjner partiet muligheden for at overvinde den evige kamp mod spærregrænsen og blive et stort, rødt arbejderparti.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Marianne Stockmarr
  • Bjarne Jørgensen
  • David Zennaro
Marianne Stockmarr, Bjarne Jørgensen og David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Bare lige for en ordens skyld: Titlen må vel knytte an til Nikolaj Ostrovskijs roman Stålet blev hærdet om en ung russers kamp for at blive en god bolsjevik (det var den første udgave) og, senere udgaver, en god stalinist.

Er det nu så galt at være et parti for de skæve eksistenser? Nogen skal vel kæmpe for samfundets svageste og ikke bare hytte middelklassens skind. Så kan de såkaldte almindelige mennesker, der tror på at et samfund netop skal kendes på hvordan det behandler sine svageste jo også stemme på det parti. De andre skal sgu nok klare sig.

Hans Larsen, Brian W. Andersen, Marianne Stockmarr, Eva Schwanenflügel, Alvin Jensen, Lars Jørgensen, Steen K Petersen, Carsten Wienholtz, Estermarie Mandelquist, Viggo Okholm, Birte Pedersen, Carl Chr Søndergård, Susanne Kaspersen og Katrine Damm anbefalede denne kommentar

"I er for luderne, narkomanerne, ham på bænken og flygtningene og de arbejdsløse og de skæve eksistenser."
Var det ikke hvad man sagde om vor korsfæstede herre i det høje?

Eva Schwanenflügel, Alvin Jensen, birgitte andersen og jens christian jacobsen anbefalede denne kommentar
Brian W. Andersen

@ Torben Skov

Jo, det var det i hvert fald i betydning, når man tager hensyn til senere udvikling af sprog og samfund. Pudsigt nok er der heller ikke nogen mangel på menneskeri Danmark, som gerne ser Enhedslisten korsfæstet.