Læsetid: 5 min.

Ny bog trækker vikingetiden ud af den lange patriarkalske skygge

Med sin nye bog ’Viking – Ran, ild og sværd’ vil arkæolog Jeanette Varberg nuancere, udfordre og udvide historien om vikingetiden. Det kræver mod, siger hun selv. Og det har hun faktisk ret i
Tegning af krigergraven i Birka fra 1889. Arkæologer blev overraskede i 2017, da DNA-prøver slog fast, at det var en kvinde, der lå i graven.

Tegning af krigergraven i Birka fra 1889. Arkæologer blev overraskede i 2017, da DNA-prøver slog fast, at det var en kvinde, der lå i graven.

fra bogen

4. oktober 2019

Meget af det, vi tror, vi ved om vikingerne, har vi fra dem, der foragtede dem. Munke, der sad i klostertårne og nedfældede forargede beretninger om det vilde søfolk fra nord, der plyndrede, voldtog og nedbrændte landsbyer over hele kontinentet og, nok mest væsentligt i skrivernes øjne, insisterede på at være hedninge, mens store dele af Europa havde overgivet sig til den missionerende kristendom.

Som Jeanette Varberg også fortæller i sin nye bog, så er det i høj grad arkæologiens fortjeneste, at de ikke helt pålidelige skriftlige kilder er blevet udfordret. Fortællingen om vikingetiden er også en fortælling om mere stilfærdigt boplads- og handelsliv. Til gengæld betød arkæologernes insisterende blik mod de bogstaveligt talt jordnære beskæftigelser, at det store drama gled næsten helt ud.

Arkæolog Jeanette Varberg vil med sin bog rumme det hele: Hos hende er vikingerne pirater, hedninge, slavehandlere, slavegjorte, erobrere, bønder, konger, bosættere, søfarere, magikere, lejesoldater, købmænd, bådebyggere og ikke mindst folkevandrere og kvinder.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • Jens Thaarup Nyberg
  • David Zennaro
Eva Schwanenflügel, Jens Thaarup Nyberg og David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu