Læsetid: 13 min.

SIGNA tvinger dig til at tage del i smerten og være i ubehaget

SIGNAs totalforestilling ’Det Åbne hjerte’ får gennem en hel nat sit publikum til at kæmpe med egen selvgodhed og passivitet i det personlige møde med udsatte mennesker. Men er det kunstnerisk interessant også at blive lokket til at græde over egne problemer?
Ida Holmegaard fik karakteren Natalie som sin mentor og skulle følge hende rundt i forestillingen som medlidende til hendes udsathed. Hun blev spillet af Marie Skovgaard Larsen (tredje fra højre) så overbevisende, at skribenten stadig bekymrer sig for hende. Foto: Erich Goldmann/SIGNA.

Ida Holmegaard fik karakteren Natalie som sin mentor og skulle følge hende rundt i forestillingen som medlidende til hendes udsathed. Hun blev spillet af Marie Skovgaard Larsen (tredje fra højre) så overbevisende, at skribenten stadig bekymrer sig for hende. Foto: Erich Goldmann/SIGNA.

Erich Goldmann

6. september 2019

Kort efter jeg ankommer ved det nedlagte Aarhus Amtssygehus, hvor jeg skal deltage i den 12 timer lange forestilling Det Åbne Hjerte af performancegruppen SIGNA, får jeg øje på en mand, der sidder direkte over for indgangen.

Han har langt hår og skæg, huller på begge knæ i cowboybukserne, en lille vandrerygsæk. Han sidder og vipper, åbner en øl, tænder en smøg.

Jeg ved, at Det Åbne Hjerte handler om udsatte mennesker, og jeg ved, at SIGNA, som blandt andet har stået bag performative totalinstallationer som Villa-Saló og Ventestedet, arbejder med at nedbryde teaterets traditionelle former ved at lade publikum bevæge sig rundt i scenografien og interagere med stykkernes karakterer, så min første tanke er, at manden på bænken er en performer.

Der er måske også noget teatralsk ved måden, han krammer sin øl sammen på, men man kan ikke være helt sikker.

Han virker lukket om sig selv, ser ikke op. Et andet publikumsmedlem går helt tæt på manden på bænken, studerer ham. Han er åbenbart mere sikker end mig.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu