Læsetid: 5 min.

Skelsættende tegneserie er forrygende fortalt westerndrama

Med sine smukke sider, en balanceret oversættelse og informativt ekstramateriale er nyudgaven af klassikeren Blueberry både for begyndere og kendere
Med sine smukke sider, en balanceret oversættelse og informativt ekstramateriale er nyudgaven af klassikeren Blueberry både for begyndere og kendere

fra bogen

4. oktober 2019

Den franske tegneserie Blueberry er et af westerngenrens genuint episke værker. Den genudgives nu – som det er blevet kutyme for den nuværende forældregenerations mest elskede barndomslæsning – i en flot udstyret samleudgave, nyoversat og med redaktionelt ekstramateriale.

De første to af ni planlagte bind bringer os tilbage til seriens bundsolide start i 1963-1966, da den skyldte John Fords idealistiske westernlegender mere end Sergio Leones hårdkogte spaghetti-skrøner.

Dengang var Jean-Michel Charlier (1924-1989) allerede en dreven tegneserieforfatter, mens den siden hen legendariske tegner Jean ’Moebius’ Giraud (1938-2012) allerede åbenbarede et talent ud over det sædvanlige, selv om han endnu ikke havde produceret en egentlig selvstændig debut.

Platformen var det banebrydende tegneserieblad Pilote, som Charlier i 1959 havde stiftet sammen med skaberne af Asterix, René Goscinny og Albert Uderzo.

Blueberry skulle udvikle sig til et af de skelsættende værker i den realistisk illustrative tradition, der alle dage har været et af hovedsporene i tegneseriehistorien.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • Johnny Christiansen
  • Thomas Tanghus
  • Katrine Damm
Eva Schwanenflügel, Johnny Christiansen, Thomas Tanghus og Katrine Damm anbefalede denne artikel

Kommentarer

Johnny Christiansen

God historie som jeg har læst flere gange end jeg kan huske.

Der var også planer om en Bluberry 1900, men den blev desværre lagt død af arvingerne :-/