Læsetid: 6 min.

Goethe faldt pladask for Alexander von Humboldt. Det samme bør miljøbevægelserne gøre i dag

Andrea Wulfs fremstilling af en af verdens største videnskabsmænd nogensinde fortjener mere end én gennemlæsning, så righoldig den er. Bogen inspirerer til at slå efter både her og der
Andrea Wulf følger sin hovedperson på hans omfattende ekspeditioner, der gang på gang er ved at koste den nidkære opdagelsesrejsende livet. Intet synes at kunne stoppe den i øvrigt ret sart udseende lille mand, der helt bevidst udsætter sig selv for umenneskelige prøvelser som en del af udforskningskomplekset. Dette er en af Alexander von Humboldts egne skitser.

Andrea Wulf følger sin hovedperson på hans omfattende ekspeditioner, der gang på gang er ved at koste den nidkære opdagelsesrejsende livet. Intet synes at kunne stoppe den i øvrigt ret sart udseende lille mand, der helt bevidst udsætter sig selv for umenneskelige prøvelser som en del af udforskningskomplekset. Dette er en af Alexander von Humboldts egne skitser.

Ritzau Scanpix

4. oktober 2019

De sidder hugget i sten foran den vældige bygning på Unter den Linden i hver sin stol foran det universitet, der er opkaldt efter dem, og som den ældste, Wilhelm von Humboldt (1767-1835), diplomat, sprogforsker og filosof, var medstifter af. Men det var lillebror Alexander von Humboldt (1769-1859), geograf og opdagelsesrejsende af gavn, der af mange gode grunde blev så berømt, at bogstaveligt talt hele verden sørgede, da han ældgammel, men fortsat aktiv døde i det Berlin, denne til stadighed omkringfarende, allestedsnærværende naturforsker opfattede som et fængsel.

I sin egenskab af adelsmand, friherre osv. havde Humboldt pligter ved det preussiske hof, en side af tilværelsen, han afskyede, men bed i sig af pligtfølelse og især af økonomiske grunde.

I dag er Alexander von Humboldt erindret i utallige stednavne i Tyskland, flere i USA, ved en gletsjer i Grønland, ved Humboldt-strømmen langs Latinamerikas vestkyst samt et utal af andre steder og fænomener, som den store mands navn beklæder.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Ole Henriksen
  • Poul Anker Juul
  • Kurt Nielsen
  • erik pedersen
  • Carsten Munk
  • Mihail Larsen
Ole Henriksen, Poul Anker Juul, Kurt Nielsen, erik pedersen, Carsten Munk og Mihail Larsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu