Læsetid: 6 min.

Virginie Despentes har skrevet et mesterværk om friheden som hjemløs bums i Paris

Virginie Despentes’ trilogi om Vernon Subutex er en menneskehedens komedie for det 21. århundrede
Men trilogien om Vernon Subutex er Despentes’ mesterværk, det er en af de vigtige store fortællinger i fransk litteratur i de seneste årtier og et af de bedste bud i det 21. århundrede på det, som Balzac kaldte »menneskehedens komedie«, skriver Rune Lykkeberg.

Men trilogien om Vernon Subutex er Despentes’ mesterværk, det er en af de vigtige store fortællinger i fransk litteratur i de seneste årtier og et af de bedste bud i det 21. århundrede på det, som Balzac kaldte »menneskehedens komedie«, skriver Rune Lykkeberg.

20. september 2019

Midt i Paris havde Vernon Subutex noget, der var meget vigtigt i verden, som den var lige før: en pladebutik. Det var dengang i 1980’erne, hvor musik stadig samlede fællesskaber, definerede det, vi kalder tidsånden og var den scene, samfundet kiggede på, når det skulle reflektere over sig selv.

Denne pladebutik var noget særligt. Det var dér, man gik hen, hvis man ville finde sjældne livealbum med Stooges, den indspilning af Tricky, man ikke kunne opdrive andre steder eller bladre gennem sjældne bootlegalbummer, man aldrig havde hørt om. Og det var Subutex, man talte med, hvis man ville snakke om alt andet end den mondæne popmusik: indie, alternativ rock, triphop og den slags.

Butikken var ikke stor, men den var velassorteret, og Vernon var en autoritet i læderjakke, som de unge kvinder syntes, var lækker, som selv rockstjernen Alex Bleach betragtede som en kammerat, og de unge mænd gerne ville hænge ud med:

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Bjarne Jørgensen
Bjarne Jørgensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu