Læsetid: 3 min.

David Grossman demonstrerer dyb psykologisk indsigt og et overlegent forfatterhåndelag

’Da Nina vidste’ er rystende læsning og tilfredsstillende litteratur
1. november 2019

Den store israelske forfatter David Grossmans nye roman på dansk, Da Nina vidste, bygger på en virkelig historie fra Titos Jugoslavien, hvor en kvinde ved navn Eva Panic Nahir under Tito-Stalin-konflikten i 1948 blev sendt i arbejdslejr på øen Goli Otok, et jugoslavisk gulag.

I efterordet beretter Grossman, at han fik et nært venskab med hende, og at hun var den, der på serbisk tv gav offentligheden indblik i, at disse lejre, hvis eksistens indtil da var blevet benægtet, faktisk havde eksisteret. Eva, i romanen Vera, ønskede selv, at Grossman skrev hendes historie samt datteren Tiana Wages’.

Og det er så den bog, der nu foreligger på dansk. Fortællingen er lagt i munden på Tianas – i bogen Ninas – datter, altså barnebarnet af den kvinde, der tilbragte to år og ti måneder på Goli Otok. Gili hedder hun, er filminstruktør og vil lave en film om familiehistorien.

De tre kvinder samt Ninas mand, Rafael eller bare Rafi, tager af sted for at besøge Goli Otok og filme dér. Først til allersidst får vi at vide, hvorfor filmen i stedet blev en bog, men det skal ikke røbes her.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu