Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Der var engang to konfettihjerner, der ændrede dit tv for altid

Christian Monggaard skriver i sin nye bog ’Brug dit hjerte som telefon – Wikke & Rasmussens forunderlige rejse’ en kærlighedserklæring til Wikke & Rasmussen
Wikke og Rasmussens karakteristiske univers appellerer til et bredt publikum, og det har uden tvivl givet dem en helt særlig plads i danskernes hjerter – inklusive forfatterens. Brug dit hjerte som telefon er Monggaards anden bog om den energiske duo. En revideret og udvidet udgave af Så er der kronhjort, Kurt! fra 2006.

Wikke og Rasmussens karakteristiske univers appellerer til et bredt publikum, og det har uden tvivl givet dem en helt særlig plads i danskernes hjerter – inklusive forfatterens. Brug dit hjerte som telefon er Monggaards anden bog om den energiske duo. En revideret og udvidet udgave af Så er der kronhjort, Kurt! fra 2006.

Stine Bidstrup

Kultur
25. oktober 2019

Instruktørerne, manuskriptforfatterne, sangskriverne og skuespillerne Wikke og Rasmussen har bragt det bedste frem i dit fjernsyn med seersucceserne Tonny Toupé Show og Sonny Soufflé Chok Show. De har præsenteret os for mindeværdige karakterer som Brødrene Bisp, der synger om deres Voldsomme Volvo og den lommefilosofiske privatdetektiv Klap-i-Olsen.

Vi kan nynne med på ørehængere som Brug dit hjerte som telefon og Jeg vil ha’ en baby fra filmene Hannibal og Jerry (1997) og Der var engang en dreng – som fik en lillesøster med vinger (2006).

Christian Monggaard: ’Brug dit hjerte som telefon – Wikke & Rasmussens forunderlige rejse’.

Saxo
Deres stil er særegen, både visuelt og narrativt. Deres kulørte univers er befolket af karakterer, der på overfladen afviger fra normen, men som ved nærmere eftersyn minder om os selv. Tonen er kærlig, poetisk, fabulerende og satirisk, men uden den vanlige danske ironi og sarkasme.

Vi ler ikke af folk, men med dem. De fortæller positive, universelle historier, der altid ender lykkeligt, for verden er ond nok i forvejen. Med andre ord: Man kan altid kende en film eller serie af Wikke og Rasmussen.

Nu er de produktive herrer biografaktuelle igen med familieeventyret Gooseboy, der er inspireret af en børnebog af Selma Lagerlöf.

Premieren er det aktuelle afsæt for Monggaards nye bog Brug dit hjerte som telefon – Wikke og Rasmussens forunderlige rejse og udgør rammen for fortællingen, der både indledes og afsluttes med forfatterens oplevelser af ’behind the scenes’ på filmen.

Vanen tro er en bog fra Monggaards hånd pædagogisk og detaljeret. Stort set samtlige af Wikke og Rasmussens værker gennemgås kronologisk – før, under og efter deres tilblivelse. Lige fra tv-debuten Robin Hat (1983) til føromtalte Gooseboy (2019). Tv-film og -serier, radioføljetoner, spillefilm, reklamer, musikvideoer og teaterforestillinger bliver beskrevet og garneret med anmeldelser, interview, sceneuddrag, sangtekster og digte.

Alt fra realiserede til kuldsejlede projekter bruges til at tegne et samlet billede af deres arbejdsmetoder, inspirationskilder og mangeårige kamp for at blive forstået af dem, der ikke deler begejstringen for deres univers.

Forkærlighed for biler, midtsjællandske lokaliteter og dialekter

Monggaard bruger også en del plads på at beskrive Wikke og Rasmussens baggrund, hvilket til tider bliver en anelse trivielt. Ikke desto mindre bruges oplysningerne og anekdoterne til at forklare, hvad der har formet dem, og hvordan det kommer til udtryk i deres produktioner. F.eks. deler de to i flere tilfælde samme skæbne.

I de tidlige teenageår river deres forældre teltpælene op og flytter fra byen til landet. I Rasmussens tilfælde blev han meget mod sin vilje fragtet til sit nye hjem i bil, og det er en del af forklaringen på, hvorfor parret har en forkærlighed for biler og midtsjællandske lokaliteter og dialekter.

Wikke og Rasmussens karakteristiske univers appellerer til et bredt publikum, og det har uden tvivl givet dem en helt særlig plads i danskernes hjerter – inklusive forfatterens. Brug dit hjerte som telefon er Monggaards anden bog om den energiske duo. En revideret og udvidet udgave af Så er der kronhjort, Kurt! fra 2006.

I første omgang kan man undre sig over, hvorfor forfatteren laver en fortsættelse af en bog, der i forvejen giver en udførlig indføring i parrets omfattende værk. Kan der virkelig siges mere om den sag? »Det må jeg sige nej/ja til«, som kriminalassistent Rosenkrans siger i Wikke og Rasmussen tredje spillefilm Motello (1998).

Javist er opfølgeren bragt up to date med nye oplysninger, interview og gennemgang af produktionerne siden sidste udgave. Flere af historierne synes dog blot at cementere mange af de pointer, der er i den første bog.

Men man fornemmer hurtigt, hvad der driver forfatteren. Monggaard er ikke blot fan, men superfan og også nær ven af Wikke og Rasmussen. De har formet ham og givet ham mange uforglemmelige oplevelser. Oplevelser som han efter eget udsagn har ønsket at videregive til sine børn og andre, og det er sandsynligvis derfor, at Brug dit hjerte som telefon har set dagens lys. Men til trods for den personlige motivation er det en væsentlig bog, hvis man vil vide alt, hvad der er værd at vide om makkerparret. Et ubetinget hyldestportræt til herrerne med konfettihjernerne og deres virke. Skrevet med hjertet.

Christian Monggaard: ’Brug dit hjerte som telefon – Wikke & Rasmussens forunderlige rejse’. Barbar Bøger, 234 sider, 299 kroner

Maria Knude Oldhøj Nielsen er cand.mag. i filmvidenskab

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

"Så er der kronhjort - Kurt" :-)

Ole Frank, Torben Bruhn Andersen, Morten Hjerl-Hansen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Elsker Hannibal & Jerry.... Der er en speciel scene i filmen, som jeg tænker på, hver morgen - og har gjort i mange år - når jeg tager afsted i min bil på vej på arbejde - sammen med alle de andre i hamsterhjulet.

Ole Frank, Torben Bruhn Andersen, Carsten Wienholtz, Morten Hjerl-Hansen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Anker Heegaard

Jeg er kæmpefan af deres skæve anskuelser og syrede billeder. Jeg tror de redder liv, med deres bud på en virkelighed.

Ole Frank, Torben Bruhn Andersen, Carsten Wienholtz, Eva Schwanenflügel og Morten Hjerl-Hansen anbefalede denne kommentar