Læsetid: 5 min.

Ian McEwan skriver i blindt raseri

Den britiske premierminister og hans Brexit-tilhængere er ikke andet end modbydelige kryb i den store britiske forfatters lille og skuffende genfortælling af Kafkas ’Forvandlingen’
På intet tidspunkt løfter Ian McEwan blikket ud over sin nation for at skildre eller forstå dem, der ikke er enig med ham. Vreden og partiskheden forhindrer den nuancerede samfundskritik, der gnistrede skarpt og litterært i  hans tidligere værk Lørdag, hvor sprækkerne i den anstændige hovedpersons hverdag viser sig i takt med, at antikrigsdemonstranternes råb bliver højere.

På intet tidspunkt løfter Ian McEwan blikket ud over sin nation for at skildre eller forstå dem, der ikke er enig med ham. Vreden og partiskheden forhindrer den nuancerede samfundskritik, der gnistrede skarpt og litterært i  hans tidligere værk Lørdag, hvor sprækkerne i den anstændige hovedpersons hverdag viser sig i takt med, at antikrigsdemonstranternes råb bliver højere.

John Shelton Lawrence

11. oktober 2019

I Ian McEwans nye kortroman Cockroach vågner en kakerlak op i Downing Street 10 og opdager, at han er blevet til Storbritanniens premierminister. På gulvet ligger en tom flaske sprut, som en tjenestepige samler op med ordene:

»Hård nat, hvad?«

En af de få ting, Jim Sams, som han hedder, mindes fra aftenen før, er, at han åd et stykke pizza, som nogen havde smidt i en rendesten – »ikke det hele, men han gjorde sit bedste. Heldigvis var det margherita. Den næstbedste, han vidste. Uden oliven. I hvert fald på det stykke«.

Omtåget kommer Jim på benene og vænner sig til sin nye krop, den kødfulde tunge og ansigtet, der i spejlet fylder ham med både chok og væmmelse. På vej ned ad trappen må han støtte sig med begge hænder, og han kunne, som Ian McEwan udtrykker det, »let forveksles med en mand, der har tømmermænd«.

Men kakerlakken lærer hurtigt at gebærde sig. Da han for foden af trappen mødes af en gruppe unge mænd og kvinder, udbryder han uanfægtet:

»Nå, skulle vi se at komme i gang, hvad?«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu