Læsetid: 8 min.

Jeremy Rifkins nye bog er et klimapolitisk mindfuck

’The Green New Deal’ kan absolut ikke anbefales at læses som andet end et eksempel på, hvordan en forfatter uden moral og ære bevidst forsøger at konstruere falske pseudoargumenter, som pakkes pænt ind
Rifkins bog indskriver sig i den nuværende diskussion af overvågningssamfundets opståen igennem digitalisering, hvor der på den ene side er teknologioptimisterne såsom som Rifkin. På den anden side står en række ekstremt kritiske tænkere, hvor hovedværket i øjeblikket er Shoshana Zuboffs The Age of Surveillance Capitalism.

Rifkins bog indskriver sig i den nuværende diskussion af overvågningssamfundets opståen igennem digitalisering, hvor der på den ene side er teknologioptimisterne såsom som Rifkin. På den anden side står en række ekstremt kritiske tænkere, hvor hovedværket i øjeblikket er Shoshana Zuboffs The Age of Surveillance Capitalism.

ERIC PIERMONT

1. november 2019

På et overfladisk plan er der tale om et udmærket forsøg på at lave en klimapolitisk grøn agenda, som lister en række afgørende tiltag op, der skal kickstarte en green new deal og gøre en ende på et fossilt-baseret samfund og ditto økonomi. Det er også det narrativ, der sælger bogen: Der er tydeligvis tale om en klimabog, hvis man kigger på coveret, beskrivelsen af bogen og titlen. Men det matcher kun for ti procent af bogens indhold.

Langt overvejende handler bogen nemlig om noget helt andet.

Hovedargumentet i bogen er et argument for behovet for en intensiv digitalisering af alt fra infrastruktur, bygninger, indkøb etc. Rifkin kalder dette for den Tredje Industrielle Revolution, hvor han ser et integreret Eurasien opstå baseret på en digitaliseret infrastruktur og et tæt partnerskab mellem EU og Kina.

Visionen er baseret på en forestilling om, at de traditionelle geopolitiske modsætninger vil ophæves til fordel for fælles biosfæriske interesser og en økologisk civilisation.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Lillian Larsen
  • Mikael Velschow-Rasmussen
  • Henrik Günther
  • Olaf Tehrani
  • Olav Bo Hessellund
  • Ejvind Larsen
  • Eva Schwanenflügel
  • Trond Meiring
Lillian Larsen, Mikael Velschow-Rasmussen, Henrik Günther, Olaf Tehrani, Olav Bo Hessellund, Ejvind Larsen, Eva Schwanenflügel og Trond Meiring anbefalede denne artikel

Kommentarer

Eva Schwanenflügel

Bogens titel er i tilgift et mere eller mindre elegant rip-off af Alexandria Ocasio-Cortez' politiske program.

Der er ikke noget specielt grønt ved øget digitalisering, tværtimod ved vi jo udmærket godt hvor megen energi den kræver.

Derimod er farerne ved såkaldte 'smart cities' og masseovervågning vist ikke rigtig gået op for folk og politikere i Kardemommeby..

Thomas Tanghus, Ejvind Larsen og Christian De Thurah anbefalede denne kommentar
Lillian Larsen

Hvorfor skulle vi det? Kina må da selv bede om at få deres bamser tilbage. Så kan vi se, hvad der skal til for at få den reaktion.

Steffen Gliese

Der er faktisk en anden, mere radikal strategi i forhold til overvågningen fra private aktører: at gøre den irrelevant. Det er jo i sig selv en del af undertrykkelsen at frygte offentlighed om private forhold - men i det øjeblik, hvor man i stedet er ligeglad, viser det sig, at man sjældent er alene.
På en vis måde bliver også reklamemarkedet demokratiseret med de sociale medier: dels kan man - nok til en vis grad, jeg ved det ikke, jeg har en effektiv adblocker - vælge, hvad man vil præsenteres for, men også selv til en billig pris annoncere, hvilket giver nye muligheder for lokale virksomheder.