Læsetid: 5 min.

Kim Leines ’Dansk Standard’ virker mere som et manuskript til en B-film end en roman

Kim Leine skifter spor med sin nye, groteske horrorroman, der er mere kulørt og overfladisk end pirrende og uhyggelig. Et markant dyk i forfatterskabet
For at skabe en uhyggelig stemning, skal man virkelig kunne dosere sine virkemidler. Og det må man sige, at Leine vitterligt ikke gør. Grundlæggende virker Dansk Standard mere som et manuskript til en B-film i horrorgenren end en roman, skriver Nanna Goul.

For at skabe en uhyggelig stemning, skal man virkelig kunne dosere sine virkemidler. Og det må man sige, at Leine vitterligt ikke gør. Grundlæggende virker Dansk Standard mere som et manuskript til en B-film i horrorgenren end en roman, skriver Nanna Goul.

Robin Skjoldborg

25. oktober 2019

Det er ikke fordi Kim Leines nye horrorroman Dansk Standard ikke har sine momenter. Jeg mener (spoiler-alert!): Billedet af en hund, der hver nat kravler op i sengen til sin mandlige ejer og voldtager ham rektalt, er svært for mig, der i forvejen er bange for hunde, at komme af med igen.

Ligeså er billedet af samme uheldssvangre mand – romanens hovedperson – der pudser insekter ud af næsen og hiver tusindben ud af næsen, fordi han pludselig er blevet vært for en insektkoloni. Eller. Hovedpersonen, der dyrker sex med sin zombiekæreste, der altid jager en mystisk sprøjte i hans ben under akten. Eller. Billedet af et lig forklædt som levende med solbriller, halstørklæde og overtøj, der køres i taxa hen til en fest, hvor det bliver skåret ud som del af en festleg. Og endelig. Billedet af den (mandlige!) hovedperson, der bliver gravid og føder en djævel med tænder, der viser sig at være hans far.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu