Læsetid: 4 min.

Lykketofts kritik af andre politikere i ny bog er ikke perfid, snarere konstaterende

Den tidligere socialdemokratiske toppolitiker udreder åbenhjertigt sit liv i ’Erindringer – Holdning og handling’ – også det private
Siden 1970’erne har Lykketoft i pjecer, udredninger, politikforslag, kronikker, ministerinitiativer, møder, taler og praktisk gerning søgt at rette op på social skævhed og fastholde de fremskridt, der er gjort for dem, der har mindst eller ikke meget mere end det, skriver David Rehling.

Siden 1970’erne har Lykketoft i pjecer, udredninger, politikforslag, kronikker, ministerinitiativer, møder, taler og praktisk gerning søgt at rette op på social skævhed og fastholde de fremskridt, der er gjort for dem, der har mindst eller ikke meget mere end det, skriver David Rehling.

4. oktober 2019

Først en tilståelse: Denne anmelder kan godt lide Mogens Lykketoft. Hans politiske indsats gennem snart fem årtier kalder på respekt. Lykketoft er en hård banan, jovist. Men det skal man være i den branche. Ellers bliver man klemt flad.

Respekten for Lykketoft bliver ikke mindre ved læsningen af hans Erindringer – Holdning og handling.

Lykketoft går åbenhjertigt til værks. Afvæbnende skriver han i forordet:

»Erindringer kan aldrig være helt objektive. Det er vel ikke overraskende, at jeg mener, at jeg undervejs gjorde det, så godt jeg kunne, men ingen kan leve og handle i årtier uden også at tage fejl og træffe forkerte beslutninger … Jeg tilstræber at være ærlig, også om mine egne forkerte valg, og hvad jeg forhåbentlig lærte af dem; i omtalen af det private liv er der dog udeladelser af hensyn til mennesker, jeg har været tæt på.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Johnny Christiansen
  • Arne Lund
  • Torben K L Jensen
  • Marianne Stockmarr
  • Pietro Cini
  • Henrik Brøndum
  • Peter Beck-Lauritzen
  • Anders Reinholdt
Johnny Christiansen, Arne Lund, Torben K L Jensen, Marianne Stockmarr, Pietro Cini, Henrik Brøndum, Peter Beck-Lauritzen og Anders Reinholdt anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jeppe Lindholm

Hvis alle politikere var som Mogens Lykketoft ville verden være et meget bedre sted.

Arne Lund, Bent Gregersen og Jens Larsen anbefalede denne kommentar
Henrik Brøndum

@Jeppe Lindholm

Rettelse, hvis bare 10 pct af verdens politikere var som Mogens Lykketoft var verden et meget bedre sted. Der skal være både generaler og fodfolk i den politiske arme.

Carl Chr Søndergård

Det kan godt være, at Lykketoft kan virke noget brysk. Plus at det var tåbeligt af ham, at anklage, lidt over, den ene halvdel af folket, for at være idioter(som de jo nok var), når de nu ikke at ville vælge ham som statsminister.

Politik kan desværre være som et afsnit af et idiotisk underholdningsprogram - så som 'vild med dans'. Det kommer ikke an på hvor god, du er til at danse - men i høj grad, hvor populær du er, eller i hvor voldsom - din 'fuck-ability' kan gøre sig gældende.

Her vinder statsmanden Lykketoft ikke. Der ville flertallet hellere underholdes af den 'dansende bjørn' i skikkelse af bilagsdværgen eller af den sminkede dukke, helle-thorning - der viste sig at være noget tom i blikket og mat i kampen, mod blå-bjarne og de evigt radikale..

Carsten Wienholtz, Michael Friis og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar

Hvad skal der til for at blive Statsminister?
Tja... Lykketoft havde ikke hvad der skulle til. Og han var aldrig tilfreds med andenpladsen.

Hvad gør en person til en god Statsminister? Og hvordan skal det måles? Traditionelt er det nok væksten relativt til nabolande, der er svaret. Denne måling blev aldrig relevant for Lykketoft.
I Deadline virkede Lykketoft som en bitter og skuffet mand, der ikke nåede sit mål. Socialdemokraterne håber nok, at Lykketoft snart holder mund.

Intriger er mandens liv. Han har ikke et eneste synspunkt som bringer det danske samfund fremad, hvilket også gælder hans novice Mette Frederiksen.

David er præget af sin ideologiske overbevisning. Stemmer man grønt, så er alting godt. Lykketoft har hele sit sit liv været en manipulator, som nu synes tiden er kommet til at forklare os andre, hvad det var han egentlig ville. Han er i min optik været denne tidsalders værste politiker, og han har intetgjort for Danmark, men måske for sig selv.

Jeg har det som Rehling, kan godt li' Lykketoft. Hans politiske fejltagelser? - Tjah! Han har velikke bevidst gjort noget, der har skadet andre,sådan som Støjberg, Hjort, og Løkke ...you name them - har gjort, og ville gøre hvis de havde beholdt regeringsmagten
Jeg har været i politik siden 60'erne - ganske vist langt fra den indflydelse som Lykketoft har haft, men også jeg har kvajet mig af og til, nogle gange mere end andre.
Afgørende er hvad det er for et samfund og en verden man har arbejdet for. Og her har Lykketoft ikke været i tvivl om retningen: Altid er stykke til venstre.
Og så kan jeg godt lide, at han er i stand til at tænke sig om - også det er en mangelvare i dag..