Læsetid: 3 min.

Mellemkrigstidens hemmelige kommunistiske netværk afdækkes i glimrende ny bog

’Den røde underverden’ er dejligt fri for den forargede afstandtagen, der gennemsyrer andre skildringer af kommunismens historie
I Havnegade 53 lige rundt om hjørnet fra Nyhavn i København blev der således i et kælderlokale, der i dag er opsamlingssted for en fredelig udflytterbørnehave, indrettet en ISH-klub, hvor flygtede tyske kommunister og revolutionære danske sømænd og søfyrbødere holdt til. Men også en lang række andre adresser og dæklejligheder blev taget i anvendelse.

I Havnegade 53 lige rundt om hjørnet fra Nyhavn i København blev der således i et kælderlokale, der i dag er opsamlingssted for en fredelig udflytterbørnehave, indrettet en ISH-klub, hvor flygtede tyske kommunister og revolutionære danske sømænd og søfyrbødere holdt til. Men også en lang række andre adresser og dæklejligheder blev taget i anvendelse.

Ritzau Scanpix

4. oktober 2019

Efter Første Verdenskrigs afslutning søgte Ruslands nye magthavere systematisk at udbrede revolutionen til resten af kontinentet. Ikke mindst de skandinaviske hovedstæder vrimlede med kommunistiske agenter, kurerer og hemmelige celler, der fra Moskva modtog og viderebragte instrukser, propagandamateriale og enorme pengebeløb.

På grund af de skandinaviske landes relativt åbne politiske kultur var det nemmere at færdes og mødes her, men hvis man betragter det revolutionære undergrundsarbejde som en håndfuld halvromantiske idealisters fritidsbeskæftigelse, tager man fejl. Det var blodig alvor.

Morten Møller, Niels Erik Rosenfeldt og Jesper Jørgensen: ’Den røde underverden. Hemmelig kommunistisk virksomhed i Skandinavien mellem to verdenskrige’.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu