Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Mellemkrigstidens hemmelige kommunistiske netværk afdækkes i glimrende ny bog

’Den røde underverden’ er dejligt fri for den forargede afstandtagen, der gennemsyrer andre skildringer af kommunismens historie
I Havnegade 53 lige rundt om hjørnet fra Nyhavn i København blev der således i et kælderlokale, der i dag er opsamlingssted for en fredelig udflytterbørnehave, indrettet en ISH-klub, hvor flygtede tyske kommunister og revolutionære danske sømænd og søfyrbødere holdt til. Men også en lang række andre adresser og dæklejligheder blev taget i anvendelse.

I Havnegade 53 lige rundt om hjørnet fra Nyhavn i København blev der således i et kælderlokale, der i dag er opsamlingssted for en fredelig udflytterbørnehave, indrettet en ISH-klub, hvor flygtede tyske kommunister og revolutionære danske sømænd og søfyrbødere holdt til. Men også en lang række andre adresser og dæklejligheder blev taget i anvendelse.

Ritzau Scanpix

Kultur
4. oktober 2019

Efter Første Verdenskrigs afslutning søgte Ruslands nye magthavere systematisk at udbrede revolutionen til resten af kontinentet. Ikke mindst de skandinaviske hovedstæder vrimlede med kommunistiske agenter, kurerer og hemmelige celler, der fra Moskva modtog og viderebragte instrukser, propagandamateriale og enorme pengebeløb.

På grund af de skandinaviske landes relativt åbne politiske kultur var det nemmere at færdes og mødes her, men hvis man betragter det revolutionære undergrundsarbejde som en håndfuld halvromantiske idealisters fritidsbeskæftigelse, tager man fejl. Det var blodig alvor.

Morten Møller, Niels Erik Rosenfeldt og Jesper Jørgensen: ’Den røde underverden. Hemmelig kommunistisk virksomhed i Skandinavien mellem to verdenskrige’.

Morten Møller, Niels Erik Rosenfeldt og Jesper Jørgensen: ’Den røde underverden. Hemmelig kommunistisk virksomhed i Skandinavien mellem to verdenskrige’.

Saxo
Efter nogle relativt fredelige år skulle først Hitlers magtovertagelse og siden Den Spanske Borgerkrigs udbrud indvarsle overgangen til den væbnede kamp mellem kommunister og fascister.

Mens Komintern, altså den internationale sammenslutning af kommunistiske partier, understøttede det legale arbejde, blev bevægelsens illegale aktiviteter ude i Europa nu suppleret af politisk vold og terror, styret af Den Hemmelige Forvaltning for Særlige Opgaver i Kreml.

Målene var i første omgang skibe, man mistænkte for at sejle forsyninger til Francos nationalistiske oprørsstyrker, og skibsattentaterne, som udførtes af den berygtede Wollweber-organisation, havde ofte civile ofre.

I maj 1938 ramtes også to spanske trawlere, der lå fortøjet i Frederikshavn, hvad der førte til intensiveringen af politisamarbejdet mellem de skandinaviske lande og optrevlingen af en del af
terrornetværket.

Senere, under krigen, blev Wollwebers efterfølger arresteret i Sverige og udleveret til Tyskland, hvor han blev henrettet.

Der var med andre ord ofre på begge sider, og størstedelen faldt ironisk nok i forbindelse med de store udrensninger i Moskva i 1937-38, som gik hårdt ud over Komintern og OMS, forbindelsescentralen til de illegale europæiske kommunistceller.

Partikadren Arne Munch-Petersen, som døde i et fængsel i Moskva, var kun en af mange. Andre var heldige og slap væk i sidste øjeblik – det gjaldt blandt andet en cand.mag. i tysk og historie, som var lektor i Historie ved Aarhus Universitet i 1970’erne.

Sporet burde have været fulgt

Kommunismen blev, som det også fremhæves af forfatterne, generelt betragtet som en større trussel end nazisterne. Sporene fra den voldelige russiske revolution skræmte, og antikommunismen var stærk fra den yderste højrefløj og langt ind i Socialdemokratiet.

Truslen mod demokratiet i Hartvig Frischs Pest over Europa var lige så rød, som den var brun. Ironisk nok forsynede det illegale arbejde og politiets ihærdige bekæmpelse partiet med erfaringer, der skulle komme den kommunistiske modstandsbevægelse til gode under den tyske besættelse få år senere og bidrage til at placere danskerne på den moralske sejrsskammel i 1945.

Ligesom det svenske og det norske politi koordinerede også dansk politi sine anstrengelser med det tyske, nazificerede politiapparat. En del tyske politiske flygtninge kom til Danmark, enten på gennemrejse eller for at slå sig ned, og de var under skarp overvågning af dansk politi, som mere eller mindre systematisk udvekslede oplysninger med Gestapo. Her kommer bogen imidlertid til kort.

Det dansk-tyske politisamarbejde fik konsekvenser for ikke bare flygtede tyske kommunister, men også deres danske kammerater. Det er et historisk problem, som har været diskuteret siden besættelsestiden. Sporet burde have været fulgt. At forfatterne lader det ligge, er en skam.

Ellers er det en veldrejet fremstilling af en højdramatisk historie. Bogen samler mange års udforskning af emnet, men gør også brug af nye kildegrupper, blandt andet det væld af telegrammer mellem Moskva og de europæiske celler, som det lykkedes den britiske efterretningstjeneste at dechifrere.

Fortællende nutid er et formidlingsmæssigt greb, der skal vælges med omhu, men jeg synes, det fungerer udmærket her. Der er kapitler, der sagtens kan bære en podcast. Konteksten er desværre hullet: Den tunge personfiksering lader os følge Lenins rejse fra Schweiz til Petrograd på tæt hold, men hvordan det lykkedes ham og hans bolsjevikker at gennemføre revolutionen på få måneder, forbliver en gåde; heller ikke den tyske rådsrepublik, Karl Liebknecht og Rosa Luxemburg er med.

Bogen er dejligt fri for den forargede afstandtagen, der gennemsyrer andre skildringer af kommunismens historie. Den er forsynet med et righoldigt billedmateriale.

Morten Møller, Niels Erik Rosenfeldt og Jesper Jørgensen: ’Den røde underverden. Hemmelig kommunistisk virksomhed i Skandinavien mellem to verdenskrige’. Gyldendal, 414 sider, 300 kroner.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her