Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Okay, lad os slå ham ihjel: Afsnit 2 af ’Fred til lands’ tager pis på vores sølle moral – uden dansk humor

Dar Salims glatbarberede måne skriger til himlen i DR’s dramaserie ’Fred til lands’, hvor den moralske smutvej sejrer effektivt. Efter andet afsnit er Katrine Hornstrup Yde særligt begejstret for de moralsk anløbne karakterer, der er kulørte og markante som Click Mix –og befriet for typisk dansk sortkomik
Bibi må stå og vaske sit hus, fordi nogen (Mike, selvfølgelig) har sprayet ’PÆDOFIL’ på gavlen. Her er ingen humoristisk latterliggørelse af Bibi – eller af de andre hårdt optegnede og kulørte karakterer – og det gør deres motiver og den moralske problemstilling tilpas æggende.

Bibi må stå og vaske sit hus, fordi nogen (Mike, selvfølgelig) har sprayet ’PÆDOFIL’ på gavlen. Her er ingen humoristisk latterliggørelse af Bibi – eller af de andre hårdt optegnede og kulørte karakterer – og det gør deres motiver og den moralske problemstilling tilpas æggende.

Danmarks Radio

Kultur
14. oktober 2019

Vi kender det fra Anders Thomas Jensens film som De grønne slagtere og Mænd og høns, og vi kender det fra Erling Jepsens romaner og Henrik Ruben Genz’ filmatisering af Frygtelig lykkelig (2008), og senest husker jeg det fra Ole Bornedals Dræberne fra Nibe (2017): Den meget danske, sortkomiske omgang med dansk, landlig provins som et sted for skæve karakterer a la Ole Thestrup og hans gakkede kumpaner.

Her har de store danske skuespillere sjove parykker og tænder på og er altid i leg med filmgenrerne og altid i et lidt sjovt overdrev. Og i denne skæve stemning skal et lille miljø eller samfund holde sammen og ødelægge hinanden indefra. Nogen skal dø, pandes ned, for eksempel, med en stegepande eller et udstoppet dyr, og de skal gemmes spektakulært af vejen i farsen eller i haven. 

I DR’s nye søndagsdramasatsning, Fred til lands, spiller den store danske skuespiller Lene Marie Christensen den barnløse, fesent gifte, selvudslettende barmutter Bibi. Og den store danske skuespiller Dar Salim har fået barberet sig en meget skinnende måne for at spille den irakiske, bebrillede familiefar Milad, der tydeligt – og nærmest som en parodi på vores forestilling om den mystiske immigrant – går og gemmer på en meget voldelig, militær fortid.

Det hele foregår på Fyn, men dialekter skyder fra skuespillermunde som spredehagl. Og i andet afsnit står seriens plot nu helt klart: Det lille samfund vil af med landsbyens unge tyran Mike (Morten Hee Andersen) – af med stort A. 

Månen ikke for sjov

Det for mig mest utrolige ved første og nu så andet (og langt bedre) afsnit af Fred til lands er, at trods alt det, der lyder typisk dansk, er serien ikke, slet ikke, en sortkomisk leg. Den er derimod på samme gang en letbenet og seriøs omgang med menneskeligt moralsk mudder: 

På et pressefoto kunne man antage, at Dar Salims ekstremt skinnende måne er en humoristisk gadget, men formålet er faktisk, viser det sig, at få ham til at se lidt provinsfaragtig ud og være lidt mindre Batman-lækker end normalt (måske vi ubevidst aner, at Batman gemmer sig derinde og er klar til at stige frem).

Og måske er Bibis håndsky husbond faktisk pædofil – hvilket nogen (Mike, selvfølgelig) har sprayet på deres hus, så hun må stå og vaske det af, mens han tager ned for at »træne ungerne«. Men i så fald er han en ynkelig tragedie, ikke en grumsjov skurk.

Tilsammen gør de hårdt optegnede, kulørte og ligeligt moralske korrumperbare karakterer serien underholdende som en pose Click Mix, mens manglen på humoristisk latterliggørelse af dem og deres motiver gør den moralske problemstilling tilpas æggende. 

Andet afsnit fungerer således som en effektiv charmeoffensiv for mord-apologi. Der er tydeligvis ingen tvivl nu om, at Mike er en rigtig væmmelig, ikke blot misforstået, rotte i det lille samfund, og da Milads arme, unge søn ad flere omgange bliver tæsket sønder og sammen af Mike i meget ubehagelige og mørke scener, overtales altså også Milad til at gå sammen med landsbyens øvrige spidser i beslutningen om at myrde Mike.

»Ja okay,« siger han til allersidst til bylægen.

Det, antager jeg, kommer de til at arbejde på i de næste seks afsnit.

Det er overraskende hurtigt, at man som underholdningslysten seer ligesom er med på logikken: At når nu den lokale betjent tydeligvis ikke slår til, og når nu Morten Hee Andersen spiller sin bøllerolle så godt og charmerende og truende, at man selv sidder og bliver lidt underkuet hjemme i sofaen, at så ville det bedste nu nok være at myrde Mike. Ja, okay.

Og sådan er vi jo alle bare nogle små ynk, moralske skvat, fortæller serien os dermed. Men den siger det uden jokes og skæve tænder, befriet for typiskdansk sortkomik. Og det er en god prøve for os alle. Nu tager vi Salims måne seriøst. Og nu lader vi os hyggekorrumpere uden paryk og skæve tænder.

’Freds til lands’. Afsnit to af otte. 58 min. Instruktion: Louise N.D. Friedberg. Manuskript: Marie Østerbye. Serieskabere: Christian Torpe og Marie Østerbye. DR1 søndage kl. 20 eller dr.dk/tv.

Serie

Vi anmelder ’Fred til lands’

I DR’s nye søndagsserie Fred til lands tvinges en gruppe landsbyboere fra en dyster, americana-inspireret udgave af Fyn til at forholde sig til den inkarnerede ondskab, den lokale bølle Mike. Information anmelder hvert afsnit.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jeg har nu set de to første afsnit i streg.
Og nå, ja, tha, bum, bum...
Som før læst får Inf's anmeldere noget mere ud af programmet end jeg gør - det være sig bagedyst eller GVFB....
Jeg sidder mest med, hvem har dog skrevet det stereotype og forudsigelige manuskript - det kunne jeg jo bare slå op...
Nå, men det bliver vel Bibi, der bliver nødt til at nakke svinet, når det nu ikke ser ud til, at nogen andre rigtig kan finde ud af sætte hælene i...

Steffen Gliese

Jeg synes ikke, den er uden humor, det er bare humor på en lidt anden måde. Det er squ da sjovt, at det er kvinderne, der er mest handlende - netop med Bibi, der vasker malingen af, netop med de andre kvinder, der bremses hele tiden af et maskulint hierarki, hvor det altid er den stærke, der har magten over de andre, også gerne med vold. På den måde er det nok den mest kønskritiske serie, DR til dato har præsteret.

Ved nu ikke helt Steffen Gliese, rengøring er vel ret kvindesteorotypt, hvis der virkelig havde været handlen fra Bibis side havde hun jo taget idiot-psykopaten og tvunget ham til selv at vaske af...
Men der er jo seks afsnit mere;)

Eva Schwanenflügel og Søren Kristensen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Klassisk, Katrine Damm, er arbejdsfordelingen, at mænd tager det grove udendørs - såsom at vaske grafitti af - og kvinder tager det indvendige med støvsuger og gulvklud.

Klassisk Morten Koch

De tænksomme, intuitive/ snedige kvinder får mændene til at reagere/ agere på mændenes macho selvforståelse..

I gamle dage gik mændene uden for at slås på næverne, nu kører de åbenbart hinanden over eller skyder i flæng., i hvert fald i tv-serier
Måske afspejler serien at macho idealerne i krostuen har flyttet sig siden nævekamp kunne afgøre en konflikt.
Og måske er det tv-seriernes skyld!

Steffen Gliese

Katrine Damm, præmissen er, at det er sandt, at hvide, heteroseksuelle mænd også undertrykkes - af andre hvide, heteroseksuelle mænd.

Flemming Olsen

Hee Andersen, som spillede den orange bror i Herrens Veje, er en af mine (få) grunde til at hænge på "Fred til Lands" trods dens stereotype miljøbeskrivelse. Han er åbenbart noget så sjældent som en dansk karakterskuespiller, som kan spille vidt forskellige roller fra følsomme personer til psykopater ligesom Streep og Hofmann i USA. Ellers har man været vant til, at Ove Sprogøe altid var Ove Sprogøe, Susse Wold altid spillede Susse Wold, Dirch Passer altid overspillede og Ghita Nørby altid spillede fornærmet, hvad enten hun nu spillede eller ej.

Ja den er så tung og alvorlig i sin fremstilling at min bedre halvdel er stået af,men jeg forbliver nok og serien kan jo se spå computeren. Ja Mike spilles vanvittig godt og er det egentlig ikke ok at handlings området ligger her på Fyn?

Er så træt af den dårlige lydside og det overkarikerede samfund. Jeg kvitter ud.

Peter V. Kristensen

Mage til dilletantisk sæbeopera har jeg dog aldrig oplevet. Ufatteligt at der findes skuspillere der ikke mener De har bedre ting at bruge deres tid på. Den eneste sammenhæng jeg kan få øje på i serien er Bibis hjælpeløse brug af en højtryksrenser,- den giver jo en malende beskrivelse af hvad holdet bag serien formår!!!
Måske er det meget godt at DR er ved at blive skyllet ud med badevandet,- det blir’ vi sgu alle alligevel om føje år. Og os der egentlig er gamle nok til at være iskolde i røven kan jo så nyde godt af netop den, og være uendeligt ligeglade med alt og alle.- Skulle nogen (som holdet bag serien måske har som ambition) få lyst til at give os et gigantisk los i røven kan vi da heldigvis ikke mærke en skid!!!

Peter Kristensen:
Med den skylle her bør du faktisk være forpligtiget til at definere hvad der er kvalitet for dig, for at kalde Fred til lands for en sæbeopera er da i mine øjne så langt fra sandheden,som det kan være.

Søren Kristensen

Karakterne er så utroværdige, især den kronisk flæbende og handlingslammede læge, ja mændene i det hele taget, landbetjenten med den for plottet så belejligt kleptomane datter ej heller at forglemme, at jeg stadig hænger på - i vantro.

Peter V. Kristensen

Viggo Okholm. Indrømmet,- jeg var lettere ophidset da jeg skrev den svada. Men hvis man læser lidt mellem linjerne kunne det måske tolkes som det det er: Et udtryk for at jeg nok har følt mig lidt ramt af afsnittet. Desværre er jeg så ikke typen der sælger hele butikken til spotpris;-) Men så er det jo godt at der findes steder som dette hvor det stadig er tilladt at trække vejret selvom man i første omgang har iklædt sig en maske. Mvh peter

Peter V. Kristensen

- Jeg vil gerne tilføje at jeg er i fuld gang med afmaskeringen, som alle andre mennesker er det ikke et valg,- det er at leve!
Så må det briste eller bære,- men bare rolig, jeg VED det kan bære:-)

Viggo Okholm

Peter Kristensen:
Lidt tilfældigt jeg så en sidste kommentar på den serie så lang tid efter,jeg blev nysgerrig
og så at det var os to der havde udvekslet meninger.
Afmaskering? lyder interessant og jeg må tilstå jeg heller ikke fik serien set færdig, da vi heller ikke herhjemme altid er enige om hvad der er kvalitet . Når man generelt gerne vil være sammen og jeg ikke har lyst til at se noget alene så stoppede jeg. Men jeg er på face book,så hvis du har lyst til en udveksling,kan vi tage den der eller se om der kommer reaktioner her.

Peter V. Kristensen

Hej igen Viggo Okholm
Jeg faldt lige over vores meningsudveksling her!
Jeg synes jeg lige kort vil ridse op hvad mit problem, i forhold til Fred til Lands er: Jeg er selv parnoid skizofren ! Dette umuliggør,- rent logisk,- at jeg er psykopat, fordi en skizofrens paranoia er udtryk for en meget fintfølt bevidsthed /respekt ift. at ens drifter ikke er forenlig med de normer som gælder i samfundet! - Man retter enten ind, eller dør!! Alternativt kunne man forsøge at ændre samfundsnormen! Det er desværre under alle omstændigheder noget som kræver tid, og det er jo lidt et problem, hvis man mener at have fanden i hælene , og man samtidigt har en oplevelse af at mange andre mener at man selv er en satan! - Og at de iøvrigt ikke gider snakke om det, fordi det er tabu! Håber det gir mening?!
Man kunne så måske osse beskylde mig for ikke at have konfronteret mit eget tabu, fordi jeg valgte ikke at se serien til ende! - Nok mest fordi jeg jo er den nærmeste til at beskytte mig selv (og måske andre?), her i ytringsfrihedens højborg!
Men jeg tænker at jeg nu er mere klar til at se alle afsnit af serien/gyseren!
Mvh Peter