Læsetid: 7 min.

Populisme i den digitale tidsalder

Populismens indtog i magtens centrum har medført et tektonisk skifte i vores demokratiske liv. I ’Populocracy – The Tyranny of Authenticity and the Rise of Populism’ giver Catherine Fieschi et interessant bud på, hvordan vi kan forstå populisme som en politisk ideologi, der næres af den digitale tidsalder
En ting er, at populisme er en ideologi, men hvorfor vinder denne ideologi frem netop nu? Den digitale tidsalder har, ifølge Fieschi, ændret vores måde at omgås andre mennesker på og vores forventninger til, hvordan vi regeres. Bogen er rig på eksempler, for eksempel Salvinis strøm af korte videobeskeder til hans vælgere og Mélenchon gengivelse af sig selv i et hologram til et vælgermøde.

En ting er, at populisme er en ideologi, men hvorfor vinder denne ideologi frem netop nu? Den digitale tidsalder har, ifølge Fieschi, ændret vores måde at omgås andre mennesker på og vores forventninger til, hvordan vi regeres. Bogen er rig på eksempler, for eksempel Salvinis strøm af korte videobeskeder til hans vælgere og Mélenchon gengivelse af sig selv i et hologram til et vælgermøde.

Brancolini/Fotogramma/Ropi

25. oktober 2019

Matteo Salvini, Jean-Marie og Marine Le Pen, Nigel Farage, Gert Wilders, Donald Trump … Hvordan kan det være, at vi i dag ser lignende politiske strømninger i hele den vestlige verden, og hvad har de til fælles? Det er udgangspunktet for en ny bog af Catherine Fieschi, der er direktør i den britiske tænketank Counterpoint, som ønsker at forklare, hvad populisme er, og hvorfor populismen virker til at være det eneste succesfulde politiske projekt i dag.

Bogen er både tankevækkende og sjov. Den veksler mellem konceptuel analyse, anekdoter fra Fieschis møder med Jean-Marie Le Pen og hans datter og talrige eksempler fra Frankrig, Holland, Italien og Storbritannien taget fra Fieschis mangeårige research inden for europæisk populisme.

Catherine Fieschi: ’Populocracy: The Tyranny of Authenticity and the Rise of Populism’.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu