Læsetid: 5 min.

’Snedronningen’ er en fabelagtig opera med en dyb resonans

Hans Abrahamsen har begået endnu et bemærkelsesværdigt værk, hans første opera. I ‘Snedronningen’ efter H.C. Andersens eventyr viser han, hvor frit, frodigt og dybsindigt man fortsat kan komme overens med en genre, der er tynget af klicheer og konventioner
Det Kongelige Kapel var hele vejen i sit es under den eminente Robert Houssart og meddirigent Ian Ryan. Som kontrapunkt til denne rigdom af musik drages man på scenen gradvis ind i en drømmeverden af lys, refleksioner af spejlsplinter, sne og stjernebilleder, sommetider i rolige bevægelser, sommetider i vilde eksplosioner. Det er herfra, historiens grundtemaer udgår, skriver Valdemar Lønsted.

Det Kongelige Kapel var hele vejen i sit es under den eminente Robert Houssart og meddirigent Ian Ryan. Som kontrapunkt til denne rigdom af musik drages man på scenen gradvis ind i en drømmeverden af lys, refleksioner af spejlsplinter, sne og stjernebilleder, sommetider i rolige bevægelser, sommetider i vilde eksplosioner. Det er herfra, historiens grundtemaer udgår, skriver Valdemar Lønsted.

Per Morten Abrahamsen

16. oktober 2019

Snedronningen ligger dér som en funklende juvel, når man slår op og finder frem til den i det første bind af H.C. Andersens samlede eventyr og historier. Det handler om børnene Gerda og Kay og deres kærlighed, som i sidste ende overvinder alverdens ondskab.

Det er fortalt med en dybde i tanken, en godhed i hjertet, et ironisk smil på læben, og med en suveræn evne til at afdække evige menneskelige problemstillinger. Men måske har Snedronningen ligget og ventet i langt mere end hundrede år på, at en Hans Abrahamsen skulle komme forbi for gennem sin musik at tydeliggøre eventyrets kraftfulde oplevelsespotentiale.

Det er nu sket. Og sikke en fabelagtig opera, han har komponeret og realiseret som helstøbt musikteater i samarbejde med librettisten Henrik Engelbrecht, instruktøren Francisco Negrín, dirigenten Robert Houssart og en lang række sangere, lysmagere og teaterfolk.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Lars Olsen
  • Eva Schwanenflügel
  • Oluf Husted
Lars Olsen, Eva Schwanenflügel og Oluf Husted anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu