Læsetid: 3 min.

Det er umuligt at sætte sig i Chelsea Mannings sted, men ’XY Chelsea’ gør forsøget

Dokumentarfilmen ’XY Chelsea’, der handler om whistlebloweren og transkvinden Chelsea Manning, er ikke et helteepos, men et nuanceret og facetteret portræt af et ungt menneske, der forsøger at finde et ståsted i en verden, hun aldrig har følt sig tilpas i
’XY Chelsea’ tegner et nuanceret portræt af et søgende menneske, whistlebloweren Chelsea Manning.

’XY Chelsea’ tegner et nuanceret portræt af et søgende menneske, whistlebloweren Chelsea Manning.

Reel Pictures

8. oktober 2019

»Hvor vil du begynde din historie,« spørger instruktør Tim Travers Hawkins på et tidspunkt i sin dokumentarfilm om whistleblower Chelsea Manning, XY Chelsea.

Chelsea svarer, at det ved hun ikke, og det forstår man godt.

Hendes historie er kompleks og sammensat og handler ikke kun om de mange tusinde hemmeligstemplede dokumenter og videoer, som hun som efterretningsofficer i Irak i 2010 valgte at lække via WikiLeaks, og som resulterede i en dom på 35 års fængsel.

Historien om Chelsea Manning er også historien om en transkvinde, der kom til verden som Bradley Manning, og som begyndte sin transition i fængslet efter at have haft held med at sagsøge den amerikanske stat for ikke at tillade medicinsk hjælp.

Det er historien om et utilpasset, forvirret ungt menneske, der kommer fra en mildest talt samspilsramt familie, og som gik ind i militæret i håbet om at blive banket på plads og føle sig mere maskulin og normal. Det virkede ikke.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Klaus Lundahl Engelholt
  • David Zennaro
  • Eva Schwanenflügel
  • Oluf Husted
Klaus Lundahl Engelholt, David Zennaro, Eva Schwanenflügel og Oluf Husted anbefalede denne artikel

Kommentarer

Manning afslørede bl.a. amerikansk militærs fuldstændigt ukritiske nedskydninger af civile i Irak, feltoperationer hvor adskillige krigsforbrydelser var blevet begået, tilbageholdte rapporter om allierede soldaters talrige, fejlagtige, nedskydninger af hinanden, af mange slag mellem den afghanske og den pakistanske hær osv. Manning bidrog til en betydelig del af afsløringerne om de kriminelle krige i Irak og Afghanistan, desværre uden at dette fik juridiske konsekvenser for de kriminelle.

Manning derimod afsonede syv år af en 35 år lang dom, indtil Obama benådede hende. Imidlertid blev Manning siden stævnet som vidne i den amerikanske stats retsforfølgelse af WikiLeaks, og siden fængslet, da hun nægtede at afgive vidneudsagn ved en mærkelagt rettergang. Det gjorde ikke indtryk at hun meget gerne ville give vidneudsagn ved en offentlig rettergang. Manning er fængslet til hun ændrer indstilling eller til sagen er overstået.

Manning i amerikansk fængsel. Assange i britisk fængsel. Snowdon i russisk asyl.
Det er stærke symbolikker i en (medie)verden, hvor fake news-diskursen råder.

Bjarne Bisgaard Jensen, Bjarne Andersen, Torben Skov, Jan Jensen, Fam. Tejsner, David Zennaro, Hans Larsen, Martin Rønnow Klarlund, Eva Schwanenflügel, Oluf Husted og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar

Den største forskel på de anonyme læk fra de amerikanske efterretningstjenester om russiagate, der er blevet gennemanalyseret dag ud og dag ind af MSDNC, CNN, the NYT og Washington Post de seneste to år, og så Julian Assange’s afsløringer af amerikanske krigsforbrydelser i Irak og Afghaninstan, er at hvad WikiLeaks publiserede viste sig at være sandt. Og her ryger Assanges og Chelsea Mannings ind et system, hvor du kun bliver juridisk ansvarlig når du afslører sandheden om imperiets magt.

Jeg har ikke hørt at hun var fængslet igen, Hanne Utoft.

Igår fik jeg et link til Mike Prysners tale i Washington 2010. Den er så rammende for verdens fortsatte tilstand, at jeg gerne vil dele den alle steder hvor det giver mening.

Jeg giver hermed ordet til MIke, som blev arresteret lige efter denne tale: https://youtu.be/xszvdy_Egjo

Hvis nogen skulle mene, at indholdet i talen er nyt, kan jeg berolige med, at det er lige så gammelt som røverkapitalismen. Her general Smedley Butler https://youtu.be/NoXJRAIRzk0