Læsetid: 4 min.

Amerikansk strygekvartet fandt ikke ind til Schuberts særpræg

Calidore Kvartetten kom til Louisiana med flatterende presseomtaler, som den imidlertid ikke kunne leve fuldt op til. Koncerten viste, at det kan være vanskeligere at lodde dybderne i den gådefulde Schuberts musik end at komme overens med den store Beethoven
26. november 2019

Den unge amerikanske strygekvartet Calidore har i sit navn taget et par stavelser fra Californien og sat dem sammen med det franske doré (gylden) – for dermed at hylde hjemstedet, ’den gyldne stat’, med overfloden af forskelligartede kulturer. Koncerterne på Louisiana i sidste uge var kvartettens første optræden i Danmark, og med sig havde den stærkt rosende omtaler fra især amerikanske medier. Virkeligheden viste sig at være noget anderledes.

Calidore er absolut en god strygekvartet, men jeg finder den ikke så exceptionel, som reklametrommerne bebudede.

Programmet var vel gennemtænkt. Schuberts kvartet i a-mol med tilnavnet Rosamunde stillet over for Beethovens kvartet i Es-dur opus 127. De blev begge til i Wien 1824; Schubert begyndte på et helt nyt kapitel i genren inspireret af Beethoven; med opus 127 tog Beethoven hul på serien af de fem sene kvartetter, som eftertiden har kaldt ’de gale’.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Christian Mondrup
Christian Mondrup anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu