Læsetid: 8 min.

Den forræderiske Olga Tokarczuk

Olga Tokarczuk er vidtskuende, filosofisk, politisk engageret og intellektuelt udfordrende – og en fremragende forfatter. Karen Syberg har genlæst forfatteren
Olga Tokarczuk rummer meget. Hun er vidtskuende, filosofisk, politisk engageret og intellektuelt udfordrende – og en fremragende forfatter. Det er derfor en højst fortjent Nobelpris, hun vil modtage!

Olga Tokarczuk rummer meget. Hun er vidtskuende, filosofisk, politisk engageret og intellektuelt udfordrende – og en fremragende forfatter. Det er derfor en højst fortjent Nobelpris, hun vil modtage!

Agencja Gazeta

15. november 2019

Der er blevet sagt og skrevet meget om nobelpristageren Peter Handkes forræderiske adfærd, kulminerende med deltagelsen i Milosevics begravelse i 2006. Så meget, at man tilsyneladende har overset, at også forrige års nobelpristager, Olga Tokarczuk, der, et år forsinket, modtager prisen samtidig med Handke, er blevet udnævnt til forræder, nemlig i en del af sine landsmænds øjne. Ikke mindst efter at partiet Lov og Retfærdighed (PiS) er kommet til magten.

Olga Tokarczuk er erklæret venstreorienteret.

»Da al litteratur bygger på empati, identifikation og nysgerrighed, er jeg naturligvis også venstreorienteret,« har hun udtalt.

Og hun er stædigt blevet ved med at kritisere Polens voksende xenofobi, antisemitisme og højrenationalistiske drejning.

Da hendes roman, Jacobs bøger (ikke oversat til dansk) havde modtaget The Nike Award i 2008, opfordrede hun i et interview sine medborgere til at se de mørke sider af Polens fortid i øjnene. Romanen handler om Jacob Frank, en polsk jøde, der i det 18. århundrede udnævnte sig selv til Messias og fik tusindvis af tilhængere.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Information.dk

Forsiden lige nu

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Slå endelig noget mere på tromme for denne fremragende, men desværre oversete forfatter.
Sørgeligt, at det slamfloden af krimier, der får (næsten) al opmærksomheden, mens kun lidt bliver tilbage til de forfattere der virkelig har noget på hjertet.
Håber, alle hendes bøger bliver oversat til dansk. SNART.