Læsetid: 4 min.

Til forsvar for det ledige standpunkt

Polemikkens nestor, Hans Hauge, skriver sit andet tryllebind af en apologi for Martin Heideggers eftermæle
Hans Hauge er udkommet med andet bind af en apologi for Martin Heideggers eftermæle.

Hans Hauge er udkommet med andet bind af en apologi for Martin Heideggers eftermæle.

Ullstein Bild - Meller Marcovicz

24. januar 2020

Det er svært ikke at undre sig. Hvad får Hans Hauge til at bruge sit otium på at forfatte to bøger med næsten tusind siders forsvar for Martin Heidegger, der i disse år beskyldes for alskens dårligdom?

I 2016 (på kanten af pensioneringen) udgav han den 356-siders lange apologi, Løgstrup, Heidegger og nazismen, hvor han kalder Heidegger »næstennazist« og mener, at folk omkring ham, blandt andre Løgstrup, kendte hans politiske synspunkter, men fandt dem ubetydelige. Og derfor bør vi også.

Nu er virtuosen så tilbage med Hytten og hæfterne, som tematisk fokuserer på de seks bind af Schwarze Hefte, der indtil videre er udkommet i Heiddegers Gesamtausgabe på forlaget Vittorio Klostermann (bind 94-99).

I sin vanligt kaotiske stil fabulerer Hauge et forsvar for Heidegger, der stritter og strutter, fyldt med energi og vildskab, med kilometervis af ligegyldige bipersoners data og dertilhørende idé- og kulturhistoriske digressioner, der egentlig burde trætte, men som formår at fastholde, fordi bogen er velskrevet og elementært sjov.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Intellektuel antisemitisme er mest af alt en dumstædighed, hvor man ikke vil indrømme ophavet til sin tænkning den ære, det tilkommer.

Det er svært at forstå Hans Hauges fortsatte behov for at forsvare Martin Heidegger. Martin Heidegger var nazist og medlem af det tyske DNSAP helt frem til nederlaget i 1945. Alligevel fortsætter Hans Hauge med at forklejne Heideggers nazimedlemsskab ved at kalde ham "næstennazist".
K.E. Løgstrups holdning til Heidegger og nazismen kan man læse i de to artikler Løgstrups skrev i 1938 hvor han utvetydigt forsvarede det nazistiske diktatur.