Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

’Fred til lands’ er nået til afgørelsernes time for Ebberups selvbestaltede selvtægtsudvalg

Næsten alle forældre blev forsonet med deres børn i næstsidste afsnit af ’Fred til lands’, mens den gravide Bibi i den grad har fået nok af pis
Bibi fra ’Fred til lands’ er gravid og færdig med pis. 

Bibi fra ’Fred til lands’ er gravid og færdig med pis. 

Danmarks Radio

Kultur
18. november 2019

I den lille fynske by Ebberup, hvor alle huse er indrettet med mønstret tapet i mørke farver, er det endelig blevet afgørelsens time. 

Det selvbestaltede hævndrabsudvalg, der af forskellige årsager vil tage livet af den lokale allroundbølle Mike (Morten Hee Andersen), er ved at være parate. 

Tvivl og tøven har indtil nu holdt dem tilbage, men nu er planen klar: Sankt Hans aften skal Mike overmandes i sit hus af fjerkræfarmbestyreren Milad (Dar Salim), der har erfaring fra det irakiske militær. Bibi (Lene Maria Christensen) skal sprøjte ham med noget bedøvende, og mens alle de andre tager op til det fælles bål i byen og ser heksen blive brændt af og sendt ad hekkenfeldt til, skal hun gøre det samme med Mike og hele huset, han bor i.

Ingen vil bemærke en ekstra røgsøjle. Forud for overfaldet har de forgiftet hans noget bistre far, så han kunne blive indlagt og således være i fred. 

Styr på far-søn-relationerne

Det er altså blevet afgørelsens time. Og sikke mange afgørelser, man får at se i det næstsidste afsnit af en serie, der aldrig rigtig lykkedes med at tegne et overbevisende billede af lillebyen Ebberup som en boblende heksekedel af hemmeligheder, løgne og decideret ondskab. 

Først får John talt ud med Kasper. Han byder på kage og en lidt vattet undskyldning for, at de ikke fortalte ham, at John ikke var hans biologiske far. Der krammes (og stjæles en telefon, der skal bruges til at lokke Mike i baghold), og så er dén far-søn-relation på plads.

Senere i afsnittet kommer Anna på banen med et kram, og det bliver afgjort, at Kasper ikke skal flytte med hende og Martin til København, hvis ikke han selv vil.  

Milads dunkle fortid i det irakiske militær bliver afsløret, fordi hans søn, Jakob (Victor Skov Dahl Christiansen), insisterer på at grave i den. Han får ikke lukket for Kraks hjemmeside, inden han tager ud for at møde en, der kan forklare ham ting, så Milad finder ham hos søsteren til sin nu afdøde bedste ven, der i virkeligheden var den, der hed Milad, mens Milad hed noget andet.

Milad tog sit navn efter ham, fordi han havde så dårlig samvittighed over, at han selv – for at stige i graderne i militæret – stak den oprindelige Milad, torturerede og dræbte ham. Alt det får Jakob dog ikke at vide, og far og søn vender forsonede tilbage til Ebberup.  

Landsbylægen Peter forsones med sin af Mike trafikdræbte søn Aksel (Viktor Medom), hvis genfærd kigger sig en enkelt gang over skulderen, inden han glad og fro går ind i skoven.

En form for opgør er der også lagt op til i en scene, hvor Mike besøger sin bevidstløse skiderik af en far på hospitalet og lader til at være ret tæt på at slå ham ihjel. Det kommer han dog fra igen.  

’Lillemor svinger pisken’

To andre, der i hvert fald tilsyneladende får talt ud, er kroejerne Tom (Jesper Riefensthal) og Bibi. Bibi beder Tom komme med om i baglokalet et øjeblik, og Tom griner råddent rygradsløst med på nogle stamkunders vits om, at »lillemor svinger pisken«.

I baglokalet fortæller Bibi Tom (blandt hvis gamle fotoalbummer hun har fundet noget, der nok var børneporno), at hun er gravid. Tom synker ned på knæ og kigger op på hende med det mest foruroligende tårevædede børnelokkerblik i dansk tv-historie. 

Og så skal jeg lige love for, at den pisk ellers bliver svunget. Bibi har hele tiden været den i Ebberups selvbestaltede selvtægtsudvalg, der havde den mest lystprægede tilgang til at slå Mike ihjel. Den lyst kommer til udtryk i brandpåsætningsscenen, hvor benzinen plasker og sprøjter ud over alt, mens flammerne sprutter og springer rundt, og Bibi står som en ordentlig skurk i egen ret midt i det hele. 

Afsnittet ender med et overraskende plottwist. Den kedeldragtklædte hævner arbejder også præventivt for at forhindre nye forbrydelser i at finde sted.

’Freds til lands’. Afsnit syv af otte. 56 min. Instruktion: Martin de Thurah. Manuskript: Jakob Weis, Christian Torpe og Marie Østerbye. Serieskabere: Christian Torpe og Marie Østerbye. DR1 søndage kl. 20 eller dr.dk/tv.

Serie

Vi anmelder ’Fred til lands’

I DR’s nye søndagsserie Fred til lands tvinges en gruppe landsbyboere fra en dyster, americana-inspireret udgave af Fyn til at forholde sig til den inkarnerede ondskab, den lokale bølle Mike. Information anmelder hvert afsnit.

Seneste artikler

 • Slut med ’Fred til lands’: Det gav aldrig mening, og vi tilgiver det hele

  25. november 2019
  DR’s nye søndagsdramaserie er ved vejs ende, og Informations anmelderduo vælger at tilgive den for al slingeren i valsen og takke for det højdramatiske amokløb og ikke mindst for Lene Marie Christensens Bibi-smil, der vil gå over i dansk tv-historie som den mest foruroligende grimasse nogensinde
 • Ved afsnit 6 af ’Fred til lands’ vil alle i Ebberup slå seerens gejst ihjel

  11. november 2019
  DR’s overdramatiske ’Fred til lands’ er begyndt at lide alvorligt under ikke at være sjov, ikke uhyggelig, ikke rigtigt mystisk, ikke rigtigt grov, ikke rigtigt poetisk. Er vi mon fanget i forfatteren Martins elendige roman om sin hjemby?
 • Ti tilfælde af ekstrem indspisthed i ’Fred til lands’

  4. november 2019
  Stakkels Kasper fra DR’s søndagsserie ’Fred til lands’. Efter femte afsnits uheldige stenkast er der intet at sige til, at han får eksistentiel klaustrofobi af det indspiste provinsmiljø, han lever i. Her er ti eksempler på, hvor grelt det står til
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her