Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Fuckboys, frihedsprincipper og et opgør med opbyggeligt børne-tv: Radio4’s debatprogrammer er mere samtale end egentlig debat

De fleste af Radio4’s debatværter er allerede tydelige som holdningsmennesker efter første episode, men de har endnu til gode at lykkes med at facilitere en egentlig debat mellem deres gæster, der sjældent udfordres
Kultur
14. november 2019

Selv den nye blide, hjælpsomme, lytterlydhøre Radio4 skal selvfølgelig være vært for nogle debatprogrammer, hvor meninger kan brydes. Og ifølge programchef Rikke Hedman har radioen »valgt nogle værter, som har en ambition om at skabe en forandring og på den måde gøre stofområdet interessant.«

Om onsdagen er det Mia Amalie Holstein, der er velfærdspolitisk chef i Cepos og medlem af Etisk Råd, som indtager øregangene med »Frihedens Grænser«.

Holstein fortæller, at hendes mål med programrækken er at skrive et »frihedsprincipprogram«, og hun citerer både Adam Smith og Thomas Hobbes.

»Når trygheden vinder frem, så taber friheden terræn«, siger Holstein og tilføjer:

»Selv langt ind i de borgerlige rækker er man begyndt at acceptere velfærdsstatens tryghed som den nye form for frihed.«

Holstein er belæst selskab, ingen tvivl om det, men programmet tangerer også det for abstrakte.

»Profit, Rosa, hvad betyder det for dig?«, spørger Holstein Enhedslistens Rosa Lund i episode to, der handler om, hvorvidt virksomheder må tjene penge på velfærd.

Måske er det både abstraktionsniveauet og Holstein, der har en beroligende effekt: Selv den ellers altid kampklare Rosa Lund lyder helt mild og mindelig. Her er ingen hævede stemmer, men heller ikke så meget indignation.

Det er klogt, men i fare for at blive kedeligt.

Erotisk historietime

Kedeligt er det til gengæld ikke i første udgave af »Blomsterbørns hørm« med Anders Stjernholm, der sendes om torsdagen.

Stjernholm forklarer, at det er »programmet hvor vi måler og vejer hippietidens ideer«, og i første episode handler det om »Fri kærlighed«.

Stjernholm erklærer sig som »fan af hippietiden« og fortæller, at hans seneste parforhold var åbent, og at han nu lever en singletilværelse som »fuckboy«.

I studiet har han besøg af den konservative debattør Eva Agnete Selsing, sexolog Sara Skaarup og kunstner Hannah Wilder, der har boet i kollektiv i 1970’erne.

Det bliver lige langt nok, når Hannah de første 15 minutter fortæller om livet i kollektivet og ekskæresten Christian, som ikke kunne nøjes med en, men man tilgiver værtens løse moderering i det sekund, Selsing kalder åbne forhold for en form for »funktionssociopati«.

Her er bid og noget på spil, især fordi alle medvirkende tør bruge sig selv. Programmet kan dog få den udfordring, at det bliver for tilbageskuende og historietimeagtigt, hvis det opholder sig for meget ved, hvordan det var dengang, i stedet for, hvad vi kan bruge ideerne til i dag.

Mor blev snuppet

Et debatprogram, der til gengæld placerer sig solidt i samtiden, er »Skærmtid« med journalist og børnebogsforfatter Frederik Hansen, der sendes fredage.

»Danske børn bruger mere end tre timer på en skærm hver dag. Jeg er nysgerrig efter, hvad det betyder for deres børneliv, og hvad det betyder for vores familieliv,« indleder værten, der er far til to.

Han har gjort det indlysende rigtige ikke bare at invitere voksne, men også tiårige Rosa i studiet – til en debat med sin mor Mille om, hvor opbyggeligt børne-tv skal være.

»Tror du, at det børne-tv, man ser, har indflydelse på, hvilket menneske man bliver?« spørger Frederik Hansen.

»Nej, jeg oplever det ikke sådan konkret,« svarer Rosa, der fortæller, at hendes mor beder hende skifte til noget lærerigt, når hun og hendes lillebror ser Barbiefilm.

Hansen spørger mor Mille, om hun aldrig selv ser noget i tv blot for at blive underholdt.

»Jo, det gør jeg …« tøver Mille.

»ÅRHHH, mor, der blev du snuppet!« griner Rosa højt og triumferende ind i mikrofonen.

Gæsterne skal udfordres

At dømme efter de første udgaver af Radio4’s debatprogrammer er de kendetegnet ved et markant lavere tempo, end man kender det fra P1 og Radio24syv.

De fleste værter er allerede tydelige som holdningsmennesker efter første episode, men de har endnu til gode at lykkes med at facilitere en egentlig debat mellem deres gæster.

De taler med gæsterne enkeltvis og formår (endnu) ikke rigtig at bringe gæsterne i spil i relation til hinanden, hvilket er denne signaturs opfattelse af, hvad et godt debatprogram skal kunne.

Det gælder også for »Den næste generation« med Jens Philip Yazdani og »Verdens lykkeligste arbejdsmarked« med Nicolai Bentsen, at det mere har karakter af samtaleprogrammer end debatprogrammer, og det kan jo være udmærket, hvis det er samtaleprogrammer, man vil lave.

Selv i et godt samtaleprogram er værtens rolle dog ikke alene at hjælpe gæsterne med at forløse deres pointer – de skal også udfordres.

Værterne hypper hver sin kæphest hver sin hverdag i ugen fra kl. 11-12.

Serie

Hørt på Radio4

Den 1. november blev Radio24syv erstattet af Radio4. I de næste otte år skal Rdaio4 lave landsdækkende radio fra redaktionen i Aarhus. Vi lytter med og rapporterer om de forskellige førstehåndsindtryk.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Ja, sært søvndyssende er det...

Bevares, jeg er stødt på programmer, hvor jeg har fået noget at vide, jeg ikke vidste i forvejen - og som interesserer mig - jeg er selvfølgelig også majet klog;)
Mest keder jeg mig dog og synes Radio4 er meget pusse-nusse venligt sluddervorn...

Carsten Wienholtz, Marie Jensen, Bjarne Andersen, Eva Schwanenflügel, Carsten Munk og Thomas Tanghus anbefalede denne kommentar

ja, »Frihedens Grænser« lyder som endnu et program, der er rigtigt godt at falde i søvn til. Dem kan man næste ikke få nok af ;)

Cepos får så ikke mig til at døse hen men derimod mit blodtryk til at stige til faretruende højder, så her springer jeg jævnligt - også af helbredsmæssige årsager - over ;)

Carsten Wienholtz, Marie Jensen, Estermarie Mandelquist, Thomas Tanghus, Jan Damskier, Søs Dalgaard soesdalgaard@gmail.com og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Anders Sørensen

@Katrine Damm, man er vel også en anelse besværlig som lytter, hvis man på den ene side beklager sig over søvndyssende programmer, på den anden side undgår dem, der får blodtrykket til at stige.

Niels Johannesen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Du har en pointe Anders Sørensen;)
- Nu er denne såkaldte 'tænketank', noget nær en lobbyvirksomhed, som næsten uimodsagt er lykkes med at få udkastet/opkastet deres teorier som noget nær eviggyldig sandhed, så lige der, hvor jeg tillader mig at springe over indimellem...

Carsten Wienholtz, Marie Jensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Anders Sørensen, søren ploug og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Det kommer helt an på hvor udhvilet og overskudsagtig man er, når Cepos dundrer løs på de gamle olietønder..
Af og til er det simpelthen for øredøvende idiotisk at lægge øre til ;-)

Carsten Wienholtz, Thomas Tanghus, Katrine Damm, Ole Henriksen og søren ploug anbefalede denne kommentar

Ja, jeg foretrækker samtaler, man kan blive klogere af i stedet for folk, der fremfører synspunkter, man kender til bevidstløshed, med argumenter, man ved, ikke holder.

Carsten Wienholtz, Katrine Damm, ingemaje lange, Herdis Weins og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Det er der faktisk noget om, Steffen Gliese..
Synes du den nye radio lever op til betingelserne?

Jeg synes, at nogle af udsendelserne gør, og jeg regner med, at vi vil se den samme professionalisering indenfor det første år, som også forgængeren gennemløb - efter en håbløs begyndelse, hvor bl.a. sammenslutningen af danske narkomaner, også kaldet Brugerforeningen, simpelthen havde kuppet programfladen om natten.

Eva Schwanenflügel

.. Undskyld, men hvad er Brugerforeningen?
Mener du visse lyttere?

Eva Schwanenflügel

PS. Selvfølgelig bliver Radio4 bedre efterhånden, det er jeg bestemt ikke i tvivl om.

Brugerforeningen er de narkomaner, der hævder, at de selv kan styre det og derfor ikke er MISbrugere.

Nu synes jeg, du bliver perfid Steffen Gliese, hvis det er programmet 'Nattevagten' du hentyder til, hvor der helt sikkert var mange spøjse samtaler etc, så er det program i øvrigt overtaget - overgået til Radio4

Carsten Wienholtz og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Jeg bliver vildt nysgerrig...
Hvad handler det om ?@?

Det handlede om, at en af de første værter var meget aktiv i kampen for lovliggørelse af ikke bare hash, men hårde stoffer. Folk ringede ind i stimer, når hun var vært og diskuterede om det vildt uretfærdige i, at samfundet ikke bare kunne acceptere deres lyst til at dyrke narkomaniens uskyldige fornøjelser.
Hun holdt dog ikke så længe, pga. en lille biting ved kampagnen: hun blev idømt et års fængsel for at bedøve en mand og bestjæle ham.

He he Steffen Gliese, jeg har ikke hørt så forfærdeligt meget 'Nattevagten' og det der har jeg så desværre misset, for det lyder som om, det har været stærkt underholdende - og det er jo faktisk et legitimt synspunkt at mene, at både hash og andre stoffer burde legaliseres, så kan der - nok - være en vis problematik, hvis det på landsdækkende licensbetalt radio udarter til noget, der lyder som agitation ;)
Og helt sikkert må man ikke bedøve mennesker og bestjæle dem, og hvis jeg forstår dig korrekt, så røg vedkommende også...
I øvrigt havde de i dag på vores nye radio et program (Blomsterbørns hørm) angående cannabis og eventuel legalisering, som jeg synes slet ikke var så ringe endda;)

Carsten Wienholtz, Steffen Gliese, Eva Schwanenflügel og Thomas Tanghus anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Var det ikke "Fri hash" man allerede sagde i '68?
I Portugal er man kommet videre ved at legalisere alle brugeres stoffer.
Så kan politiet tage sig af de store kanoner.

Det var ikke bare agitation, det var, såvidt jeg husker, også oplysning om adgang og udveksling af erfaringer. Det var faktisk ikke underholdende, det havde den dér karakter af, at vi ved bedst, og vi gør, som det passer os.
Selvom jeg faktisk har et liberalt syn på området, var det virkeligt provokerende og totalt ude af trit med erfaringer og lægelig viden. Det forekom de to gange, jeg har hørt Nattevagten ved et tilfælde.

Åh, jeg får helt mindelser om Christiania Radio helt tilbage fra 80'erne, hvor de godt nok også ga' den gas...;)
Som sagt har jeg ikke hørt programmerne med pågældende vært, så det kan jeg ikke udtale mig om.
Jeg har så hørt andre, hvor det fx forlød: jeg er Jesus og jeg har fundet ud af at lave guld og andre forrygende udtalelser :-)
Min største respekt og beundring for værterne på 'Nattevagten', som kommer ud for og tager mange specielle samtaler; som det blev formuleret på 24syv, fra et mørkelagt Danmark, der ikke tåler dagens lys.
-Der er vist brug for programmet, så rigtig godt, at det fortsætter!

Derudover hepper jeg på, at Radio4 snart begynder, at gi' den lidt mere gas og slå nogle flere skæverter - så jeg ikke bliver lullet helt i søvn af alt den venlige hjælpsomhed ;-)

Søvndyssende udkantsradio uden kant.

Anders Stjernholm

Tak for ordene, Gry. Men jeg vil lige afklare en misforståelse:
"han nu lever en singletilværelse som »fuckboy«."
Det er andre mennesker, der kalder mig det. Et greb i programmet er, at jeg præsenterer mig selv fra mine værste modstanderes synspunkt. Og i programmet greb mine gæster ordet "fuckboy" som en sjov gimmick. Jeg vil nødig have, at nogen tror jeg som 38-årig (eller nogensinde i mit liv) selv kalder mig det :D...

Eva Schwanenflügel

@ Anders Stjernholm
16. november, 2019 - 18:53

Tak for dit input - pardon my pun..
Det er selvfølgelig ikke i orden at blive beskrevet som én som ser sig selv som en 'fuckboy', hvis det ikke står til troende.

Jeg tænkte heller ikke det kunne være tilfældet, da jeg gentagne gange har hørt dig forsvare kvindelig integritet.

Især blev jeg lidt rystet, da jeg så dig forsvare kønskvotering med det valide argument, at mænd jo kønsvoterer hinanden, (og har gjort det siden de patriarkalske religioners opstart), mens kvinderne forsvarede at de ikke ville kvoteres..
(Kan ikke huske hvor jeg så det)
Altså rystet over de kvindelige deltagere i debatten.
Hvorfor kunne de ikke se det?

Tillykke med din radio-eminence ;-)