Læsetid: 3 min.

Fuckboys, frihedsprincipper og et opgør med opbyggeligt børne-tv: Radio4’s debatprogrammer er mere samtale end egentlig debat

De fleste af Radio4’s debatværter er allerede tydelige som holdningsmennesker efter første episode, men de har endnu til gode at lykkes med at facilitere en egentlig debat mellem deres gæster, der sjældent udfordres
14. november 2019

Selv den nye blide, hjælpsomme, lytterlydhøre Radio4 skal selvfølgelig være vært for nogle debatprogrammer, hvor meninger kan brydes. Og ifølge programchef Rikke Hedman har radioen »valgt nogle værter, som har en ambition om at skabe en forandring og på den måde gøre stofområdet interessant.«

Om onsdagen er det Mia Amalie Holstein, der er velfærdspolitisk chef i Cepos og medlem af Etisk Råd, som indtager øregangene med »Frihedens Grænser«.

Holstein fortæller, at hendes mål med programrækken er at skrive et »frihedsprincipprogram«, og hun citerer både Adam Smith og Thomas Hobbes.

»Når trygheden vinder frem, så taber friheden terræn«, siger Holstein og tilføjer:

»Selv langt ind i de borgerlige rækker er man begyndt at acceptere velfærdsstatens tryghed som den nye form for frihed.«

Holstein er belæst selskab, ingen tvivl om det, men programmet tangerer også det for abstrakte.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • Thomas Tanghus
  • Katrine Damm
  • David Zennaro
Eva Schwanenflügel, Thomas Tanghus, Katrine Damm og David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Ja, sært søvndyssende er det...

Bevares, jeg er stødt på programmer, hvor jeg har fået noget at vide, jeg ikke vidste i forvejen - og som interesserer mig - jeg er selvfølgelig også majet klog;)
Mest keder jeg mig dog og synes Radio4 er meget pusse-nusse venligt sluddervorn...

Carsten Wienholtz, Marie Jensen, Bjarne Andersen, Eva Schwanenflügel, Carsten Munk og Thomas Tanghus anbefalede denne kommentar

ja, »Frihedens Grænser« lyder som endnu et program, der er rigtigt godt at falde i søvn til. Dem kan man næste ikke få nok af ;)

Cepos får så ikke mig til at døse hen men derimod mit blodtryk til at stige til faretruende højder, så her springer jeg jævnligt - også af helbredsmæssige årsager - over ;)

Carsten Wienholtz, Marie Jensen, Estermarie Mandelquist, Thomas Tanghus, Jan Damskier, Søs Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Anders Sørensen

@Katrine Damm, man er vel også en anelse besværlig som lytter, hvis man på den ene side beklager sig over søvndyssende programmer, på den anden side undgår dem, der får blodtrykket til at stige.

Niels Johannesen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Du har en pointe Anders Sørensen;)
- Nu er denne såkaldte 'tænketank', noget nær en lobbyvirksomhed, som næsten uimodsagt er lykkes med at få udkastet/opkastet deres teorier som noget nær eviggyldig sandhed, så lige der, hvor jeg tillader mig at springe over indimellem...

Carsten Wienholtz, Marie Jensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Anders Sørensen, søren ploug og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Det kommer helt an på hvor udhvilet og overskudsagtig man er, når Cepos dundrer løs på de gamle olietønder..
Af og til er det simpelthen for øredøvende idiotisk at lægge øre til ;-)

Carsten Wienholtz, Thomas Tanghus, Katrine Damm, Ole Henriksen og søren ploug anbefalede denne kommentar

Ja, jeg foretrækker samtaler, man kan blive klogere af i stedet for folk, der fremfører synspunkter, man kender til bevidstløshed, med argumenter, man ved, ikke holder.

Carsten Wienholtz, Katrine Damm, ingemaje lange, Herdis Weins og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Det er der faktisk noget om, Steffen Gliese..
Synes du den nye radio lever op til betingelserne?

Jeg synes, at nogle af udsendelserne gør, og jeg regner med, at vi vil se den samme professionalisering indenfor det første år, som også forgængeren gennemløb - efter en håbløs begyndelse, hvor bl.a. sammenslutningen af danske narkomaner, også kaldet Brugerforeningen, simpelthen havde kuppet programfladen om natten.

Nu synes jeg, du bliver perfid Steffen Gliese, hvis det er programmet 'Nattevagten' du hentyder til, hvor der helt sikkert var mange spøjse samtaler etc, så er det program i øvrigt overtaget - overgået til Radio4

Carsten Wienholtz og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Det handlede om, at en af de første værter var meget aktiv i kampen for lovliggørelse af ikke bare hash, men hårde stoffer. Folk ringede ind i stimer, når hun var vært og diskuterede om det vildt uretfærdige i, at samfundet ikke bare kunne acceptere deres lyst til at dyrke narkomaniens uskyldige fornøjelser.
Hun holdt dog ikke så længe, pga. en lille biting ved kampagnen: hun blev idømt et års fængsel for at bedøve en mand og bestjæle ham.

He he Steffen Gliese, jeg har ikke hørt så forfærdeligt meget 'Nattevagten' og det der har jeg så desværre misset, for det lyder som om, det har været stærkt underholdende - og det er jo faktisk et legitimt synspunkt at mene, at både hash og andre stoffer burde legaliseres, så kan der - nok - være en vis problematik, hvis det på landsdækkende licensbetalt radio udarter til noget, der lyder som agitation ;)
Og helt sikkert må man ikke bedøve mennesker og bestjæle dem, og hvis jeg forstår dig korrekt, så røg vedkommende også...
I øvrigt havde de i dag på vores nye radio et program (Blomsterbørns hørm) angående cannabis og eventuel legalisering, som jeg synes slet ikke var så ringe endda;)

Carsten Wienholtz, Steffen Gliese, Eva Schwanenflügel og Thomas Tanghus anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Var det ikke "Fri hash" man allerede sagde i '68?
I Portugal er man kommet videre ved at legalisere alle brugeres stoffer.
Så kan politiet tage sig af de store kanoner.

Det var ikke bare agitation, det var, såvidt jeg husker, også oplysning om adgang og udveksling af erfaringer. Det var faktisk ikke underholdende, det havde den dér karakter af, at vi ved bedst, og vi gør, som det passer os.
Selvom jeg faktisk har et liberalt syn på området, var det virkeligt provokerende og totalt ude af trit med erfaringer og lægelig viden. Det forekom de to gange, jeg har hørt Nattevagten ved et tilfælde.

Åh, jeg får helt mindelser om Christiania Radio helt tilbage fra 80'erne, hvor de godt nok også ga' den gas...;)
Som sagt har jeg ikke hørt programmerne med pågældende vært, så det kan jeg ikke udtale mig om.
Jeg har så hørt andre, hvor det fx forlød: jeg er Jesus og jeg har fundet ud af at lave guld og andre forrygende udtalelser :-)
Min største respekt og beundring for værterne på 'Nattevagten', som kommer ud for og tager mange specielle samtaler; som det blev formuleret på 24syv, fra et mørkelagt Danmark, der ikke tåler dagens lys.
-Der er vist brug for programmet, så rigtig godt, at det fortsætter!

Derudover hepper jeg på, at Radio4 snart begynder, at gi' den lidt mere gas og slå nogle flere skæverter - så jeg ikke bliver lullet helt i søvn af alt den venlige hjælpsomhed ;-)

Anders Stjernholm

Tak for ordene, Gry. Men jeg vil lige afklare en misforståelse:
"han nu lever en singletilværelse som »fuckboy«."
Det er andre mennesker, der kalder mig det. Et greb i programmet er, at jeg præsenterer mig selv fra mine værste modstanderes synspunkt. Og i programmet greb mine gæster ordet "fuckboy" som en sjov gimmick. Jeg vil nødig have, at nogen tror jeg som 38-årig (eller nogensinde i mit liv) selv kalder mig det :D...

Eva Schwanenflügel

@ Anders Stjernholm
16. november, 2019 - 18:53

Tak for dit input - pardon my pun..
Det er selvfølgelig ikke i orden at blive beskrevet som én som ser sig selv som en 'fuckboy', hvis det ikke står til troende.

Jeg tænkte heller ikke det kunne være tilfældet, da jeg gentagne gange har hørt dig forsvare kvindelig integritet.

Især blev jeg lidt rystet, da jeg så dig forsvare kønskvotering med det valide argument, at mænd jo kønsvoterer hinanden, (og har gjort det siden de patriarkalske religioners opstart), mens kvinderne forsvarede at de ikke ville kvoteres..
(Kan ikke huske hvor jeg så det)
Altså rystet over de kvindelige deltagere i debatten.
Hvorfor kunne de ikke se det?

Tillykke med din radio-eminence ;-)