Læsetid: 8 min.

Gør USA solidarisk igen: Tag fra de rige og giv til fællesskabet

De to progressive økonomer, som har leveret data og ideer til den kapitalismekritiske præsidentkandidat Elizabeth Warren, viser i deres nye bog, hvordan man kan genskabe et solidarisk skattesystem i USA
De to franske økonomer Gabriel Zucman og Emmanuel Saez er rådgivere for den progressive amerikanske præsidentkandidat Elizabeth Warren. Deres data og ideer ligger til grund for hendes forslag om en offensiv formueskat og finansiering af en omfattende sundhedsreform ved at beskatte de rigeste.

De to franske økonomer Gabriel Zucman og Emmanuel Saez er rådgivere for den progressive amerikanske præsidentkandidat Elizabeth Warren. Deres data og ideer ligger til grund for hendes forslag om en offensiv formueskat og finansiering af en omfattende sundhedsreform ved at beskatte de rigeste.

JONATHAN DRAKE

15. november 2019

Græsrødderne jubler, og aktivisterne klapper, når den amerikanske socialist Alexandria Ocasio-Cortez forklarer, at vejen fremad ikke går til et fremmed og farligt land, men tilbage til noget, som var engang:

»Når folk beskylder os for at rykke partiet til venstre, må jeg svare, at vi ikke rykker partiet til venstre. Vi flytter partiet hjem.«

Og hun har ret.

Det eneste nye ved det, som de nu i USA kalder for »demokratisk socialisme«, er ordet »socialisme«. For det er ikke nyt i amerikansk politik at kræve, at de rigeste skal betale forholdsmæssigt meget mere til fælleskassen end resten, og kampen mod store formuer var i det tyvende århundrede en fælles ambition.

For omkring 100 år siden var USA det land i verden med den højeste indkomstskat for de højeste indtægter. Ingen andre lande opkrævede to tredjedele af de højeste lønninger i skat, men det gjorde amerikanerne. Senere hævede præsident Franklin D. Roosevelt det, vi i Danmark kalder topskatten, til 81 procent, og under Anden Verdenskrig nåede den i en kort periode op på næsten 100 procent. 

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Lars Jørgensen
  • Søren Veje
  • Kurt Nielsen
  • Steen K Petersen
  • Bjarne Bisgaard Jensen
Lars Jørgensen, Søren Veje, Kurt Nielsen, Steen K Petersen og Bjarne Bisgaard Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Uligheden i USA er den samme som for hundrede år siden.

Den rigeste procent af amerikanerne ejer 25% af den globale BNP!
Til sammenligning udgør formuen i den norske oliefond omtrent en procent af den globale BNP.

Flemming Berger, Jan Weber Fritsbøger og Kjeld Jensen anbefalede denne kommentar
Gustav Alexander

Selvom det i gåseøjne "bare" er to borgerlige økonomer, med lidt større armsving end den demokratiske højrefløj, så glædes og opstemmes man da lidt af idéerne. Et "Public Protection Bureau" med magt og pondus leder tankerne hen mod ønskværdige fantasier om store statsorganer med enorm provisorisk magt og en - ganske givet suspekt - konstellation af udøvende og dømmende magt. Kunne det tænkes at et sådan statsligt organ kunne akkompagneres af sin egen efterforskningsstyrke med beføjelser på linje med FBI? Måske en udvidet strafferamme på den juridiske front, således at økonomisk kriminalitet dømmes på linje med de fattiges voldskriminalitet, der jo i sidste ende kan ende i dødsstraf? Og det for voldsforbrydelser der - trods deres bestialske karakter - skader mennesker væsentligt mindre, end det systematiske tyveri, der finder sted i samfundets top.

Man har vel lov at drømme.

Jan Weber Fritsbøger

ved ikke lige hvor Rasmus har den oplysning at uligheden i USA er den samme som for 100 år siden,
men jeg tvivler da ikke på at man kan finde statistik som bekræfter det,
men det absolut eneste man deraf kan konkludere er at statistik kan "bevise" næsten hvad som helst hvis bare man vælger de rette betingelser,
der er jo 100 vis af forskellige måder at illustrere ulighed på, man kan sammenligne den rigeste halvdel med den fattigste halvdel, man kan også sammenligne den rigeste ene % med resten, eller den rigeste ene % med den fattigste ene % ,
og en ting er sikkert, indkomstfordelingen i dag og for 100 år siden ligner slet ikke hinanden hvis alle detaljer er med, dette gælder alle lande.

Det lille animerede filmklip "Tax the rich" er produceret for Californiens lærerforening for mange år siden.
https://www.youtube.com/watch?v=nrwTXEA1jC8

Nu har to franske intellektuelle fået skrevet en bog, og tiden er kommet hvor man gider at kigge på det. Herre Gud det har vi jo vidst hele tiden så hvorfor lige nu?

Og herhjemme - Ny skattesag kan betyde hundredevis af millioner i mistet skat. Det går vist heller ikke så godt med at inddrive skat fra de rige her til lands.
Man får intrykket at hvis ikke skattevæsenet lækkede som en si ville vi slet ikke have nogle problemer.
Hvordan kan det lade sig gøre. Hvem er de politisk ansvarlige og hvad er konsekvensen af dette miskmask. Det er yderst demoraliserende. Der er nemlig ingen konsekvenser.

Men ud over dårlig fungerende skatteinddrivelse er det dette vi er oppe imod:
The Spider’s Web: Britain’s Second Empire:
https://invidio.us/watch?v=np_ylvc8Zj8

Så Warren parolen er:

- Nedlæg City of London og alle de andre skattely.

Start med jeres egne.